Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т. 9. Семейно-брачные отношения.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
249.86 Кб
Скачать

Визначення шлюбних відносин

Як було вже зазначене вище, сучасна родина будується в основному на шлюбних відносинах. Соціологи досліджують: мотиви вступу в шлюб, причини припинення шлюбних відносин, усю гаму шлюбних відносин між представниками різних соціально-демографічних груп.

Під шлюбом ми розуміємо історично обумовлену форму відносин між чоловіком і жінкою, через яку суспільство упорядковує їхні відносини як у правовому, так і морально-етичному плані. Правда, одна студентка на іспиті дала таке визначення "Шлюб — це правова форма, через яку суспільство упорядковує і закріплює права жінки й обов'язку чоловіка". Помітимо, що вона не так вуж далекий від істини.

Шлюбні відносини являють собою важку гаму відносин між людьми: від природно-біологічних до економічних, правових, етичних, соціально-психологічних, естетичних і т.п.

Необхідність їхнього регулювання з боку суспільства визначається тем. Що від стану шлюбних відносин залежать ріст населення, виховання підростаючого покоління, а виходить, і майбутнє самого суспільства і держави.

Звичайно, інстинкт розмноження закладений у природі всього живого, але людина вкладає в нього гедоністичний зміст (насолода). Один жартівник помітив, що краса жінки — суспільне надбання. Спілкування з цікавою, чарівною жінкою піднімає в чоловіка настрій, можливо, і працездатність, напевно, і навпаки.

Мотиви вступу в шлюб

Соціологи виділяють три мотиви: шлюб по любові, шлюб з розрахунку і шлюб по шаблоні. Мотив любовного потяга в шлюбних відносинах не має потребу в коментарях. Шлюб по шаблоні відбувається тоді, коли спрацьовує міркування "Усі мої однолітки обзаводяться родинами, як би і мені не спізнитися". У таких випадках домінуюче значення мають не усвідомлене до кінця половий потяг, бажання мати дітей. Іноді людина думає, що в основі лежать мотиви любові. Насправді така любов зводиться до того, що з декількох кандидатур він чи вона вибирають більш кращу: вродливий, чи розумній, навпаки, не дуже симпатичну — ніхто не уведе, буде краще до мене відноситися, більше мене цінувати.

Помітимо, що розумні і красиві жінки часто залишаються самотніми. Теж загадка для соціолога. На рівні робочої гіпотези можна припустити, що, по-перше, багатьом чоловікам не хочеться, щоб дружина була розумній його.

Дані опитувань показують, що від 72 до 86 відсотків женяться по любові, 9-23 — по шаблоні і 5-9 відсотків — з розрахунку. Це на думку опитуваних. Однак люди навіть в анонімних опитуваннях намагаються здаватися краще, як би пристосовуються до загальноприйнятих установок суспільної думки.

Шлюби по любові виявляються самими міцними. Шлюби по шаблоні можуть переростати в шлюби по любові. І навпаки, у шлюбах по любові поступово ідеалізація поступається місцем реальним поглядам.

В останні роки спостерігається тенденція зниження середнього віку вступающих у шлюб. Правда, серед ранніх шлюбів до половини приходиться на частку так званих змушених. Замічено, що ранні шлюби збільшують імовірність розводів. Половина всіх шлюбів, де наречена, молодше - 18 років, закінчується розводом.

За даними американських соціологів, серед жінок, що вийшли заміж у 17-18 років, вважають свій шлюб удалим тільки 18 відсотків опитаних, а серед жінок, що вийшли заміж у 28 років і більше, задоволені своїм шлюбом 58 відсотків. Серед чоловіків, що женилися в 18-21 рік, розглядали свій шлюб як задовільний 28 відсотків опитаних, а з тих, хто женився в 28-30 років, шлюбом удоволений 61 відсоток.

Рівень утворення впливає на відношення до дошлюбних зв'язків. Для чоловіків ця залежність виглядає в такий спосіб: чим вище рівень утворення, тим рідше дошлюбні сексуальні зв'язки. Для жінок, навпаки, чим вище рівень утворення, тим більше вільні вони у своєму сексуальному поводженні Мали дошлюбні полові зв'язки 30 відсотків жінок, що закінчили початкову школу, 47 відсотків — середню і 60 відсотків коледж.

Звичайно, усі ці процеси досить динамічні. Скажемо, російська чи слов'янська культура інтимних відносин, сексуального поводження перетерплює значні зміни під впливом, у першу чергу, засобів масової інформації На початку 60-х рр. американський соціолог Б. Морзе опублікував книгу "Сексуальна революція", у якій приводилися приклади впливу бульварної преси на культивування примітивних зразків сексуальності. За його відомостями, деякі газети Лос-Анджелеса публікували оголошення з пропозиціями шлюбних пар про тимчасовий обмін партнерами. Через три десятиліття в московській газеті "Приватне життя" можна знайти не тільки подібні пропозиції, але і дещо ще. Якщо два-три десятиліття назад дівчинки в 13-15 років ставили запитання, чи дозволено цілуватися з хлопчиками на першому побаченні, то тепер удачі стали набагато вільніше...

Жінка і сучасна родина. Розвиток правового регулювання сімейно-шлюбних відносин.

Любов любов'ю, але в суспільстві складається більш-менш тверда правова регуляція сімейно-шлюбних відносин. Наша країна завжди мала в цьому плані саме прогресивне законодавство.

У зводі законів Росії на початку XX в. пропонувалася: "Дружина зобов'язана коритися чоловіку своєму як главі сімейства, перебувати до нього в любові, повазі і необмеженій слухняності, робити йому всіляка догода і прихильність".

Закони завжди закріплювали нерівноправне положення жінки. Цар вавілонської династії Хамурапі в 1750 р. до н.е. установив: "Якщо дружина людини буде захоплена лежачої з іншим чоловіком, те повинно їх зв'язати і кинути у воду. Якщо хазяїн дружини пощадить життя своєї дружини, то цар пощадить життя свого раба".

В другій половині XIX в. ідея рівності чоловіка і жінки з'являлася божевільної, ведучої до виродження і загибелі людства.

Багато систем західних країн закріплюють нерівність замужньої жінки. У ряді штатів США право власності на майно і контроль за ним надано тільки чоловіку. Виключне право керування майном має чоловік у Швейцарії, Японії, Нідерландах, Бразилії і т.п. У Франції чоловік вирішує питання, чи може його дружина займатися тією чи іншою професією. Жінка ставиться в нерівноправні умови при розірванні шлюбу.

У нашому законодавстві положення інше, у жінки більше прав.

Жінці в родині належить ключова роль. Але усе виткано з протиріч. З одного боку, ріст утворення, професійна кар'єра збагачують інтелектуальний і емоційний світ жінки. З іншого боку, різко скорочують кількість часу, що вона може присвятити вихованню дітей. Відзначено і зворотній кореляції між рівнем професійної зайнятості і рівнем народжуваності.

Уміння будувати родину — особливий дарунок жінки. Опитування показують, що тільки у чверті родин не буває сварок і конфліктів. Саме від жінки найчастіше залежить уміння створювати цю безконфліктну обстановку.

Велика частина жінок указує на брутальність чоловіка як одну з причин сімейних конфліктів і розводів. На першому місці коштує пияцтво. У Санкт-Петербурзі, приміром, на пияцтво як причину розводу вказали 95 відсотків жінок і тільки 4.6 відсотка чоловіків.

Більш повної реалізації соціальної ролі матері, виховательки заважає нерозвиненість соціальної сфери, служби побуту. Уся служба побуту бере на себе лише п'яту частину домашньої праці, прання білизни в пральнях — тільки 3 відсотки. Свою негативну роль грає і суспільна психологія.,— традиційний розподіл на чоловічі і жіночі види домашньої праці.

Загальні витрати часу на ведення домашнього господарства в країні оцінюються в млрд. людино-годин і порівнянні з витратами часу у всім суспільному виробництві. Але якщо чоловік витрачає на домашню роботу в середньому 1 годину в день, то витрати жінки — 4-5 годин.

Соціологія сімейно-шлюбних відносин досліджує гендерні чи соціально-культурні розходження між чоловіками і жінками. Гендерні проблеми зв'язані із соціальним аспектом у понятті "чоловіче" і "жіноче". Стереотипи наполегливо жадають від нас відповідності тим стандартам "дійсних" чоловіків і жінок, що прийняті суспільством тепер.

Першого ж дослідження гендерних проблем у Санкт-Петербурзі показали, що серед чоловіків більше, ніж серед жінок, зустрічається людей, що вважають себе невдахами. Чоловіка частіше прибігають до соціальної мімікрії через неможливість бути "дійсними чоловіками", вони намагаються ними здаватися. Серед чоловіків у два рази більше тих, хто не бажає своєму сину повторення власної долі.

Залежність якості шлюбу від сексуальних взаємин подружжя.

Прочитайте та виділіть основні риси

Сім’я, це модель групи, що являє собою біологічну цілісність, сумісність поведінкового, емоційного і когнітивного рівнів. Подружня гармонія складається із багатьох компонентів, серед яких головним є рівень культури і вихованості людини, національні традиції і звичаї, соціальні установки і цінності та ін. Гармонія в сім'ї включає також всі сторони міжособистісних стосунків, сексуальну та поведінкову відповідність. Нормальні сексуальні взаємини є важливим фактором, який визначає успішність сімейного життя.

На думку таких дослідників сім'ї як В.А.Сисенко, Ю.Б.Рюрікова, А.Г.Харчева, розпад багатьох шлюбів обумовлений психологічною і сексуальною неосвіченістю подружжя, яка заважає знайти оптимальний контакт, уникнути конфлікту, адаптуватися до партнера. Характер сексуальних взаємин залежить від гармонії, психології двох статей, сумісності сексуальних установок, поглядів партнерів, сексуальної обізнаності та рівнів сексуальної культури, відповідності сексуальних темпераментів.

З.Фрейд показав роль і значення сексуальності в житті людини. В світлі його теорії стає зрозумілою необхідність сексу не лише для продовження роду і періодичної розрядки, але й для задоволення всіх функціональних потреб особистості (в спілкуванні, самореалізації і ін.). Це означає, що сексуальність не можна розглядати поза особистістю, а особистість без урахування її сексуальних переживань.

Шлюб - це перш за все психологічний союз двох людей духовно близьких, з однаковими ідеалами, ціннісними орієнтаціями людей з достатнім рівнем сексуальної сумісності.

Гармонійність і відповідність потреб в інтимному спілкуванні одного партнера можливостям і потребам іншого являють собою основний зміст сексуальної сумісності. Це не означає, що міцність шлюбу залежить лише від біофізичної сумісності чоловіка і жінки. Духовний світ людини не можна відірвати від статевого життя. Спільність інтересів, світогляду, взаємна любов і повага, психологічне співзвуччя не менше важливі в шлюбі, ніж статеве життя.

М.Кінзі виділяє три основних причини, що впливають на формування, стимуляцію чи пригнічення статевих взаємин: 1 - поведінковий фактор, 2 - хворобливий стан, 3 - вікова перебудова організму.

Прояв інтимних бажань визначають настрій, стан здоров'я, наявність почуття міри і такту. Особливе місце в сексуальних взаєминах подружжя займають еротичні словесні символи, які можуть як стимулювати, так і подавляти бажання.

Поведінковий фактор має істотне значення в усіх періодах спільного життя, але особливо важливим і навіть визначальним є період адаптації подружжя, коли складається власний “oбраз” сім'ї. Чим краще підготовлене подружжя до сімейного життя, тим швидше відбувається сімейна адаптація.

Віковий фактор безумовно впливає на статеву активність людини. З віком статева активність знижується, в той час, як чоловіки так і жінки при повному фізичному і психічному здоров'ї і можуть продовжувати статеву діяльність протягом всього подружнього життя.

В ряді випадків має місце умисна чи вимушена зупинка статевої діяльності в 55-56 років. Причини такої поведінки різні: втрата одного із подружжя, тривала хвороба, сором перед дітьми, внуками, відсутність елементарних квартирних умов і т.д.

Крім того життя немолодих вже людей потребує уваги до здоров'я. Режим відносин подружжя, якому 50-60 і більше років, повинен підтримуватись на такому рівні, щоб протягом подальших років зберегти певний тонус, укріпити здоров'я. Сексуальна незадоволеність емоційно збіднює людське життя, позбавляє особистість важливих позитивних емоцій, які їй просто життєво необхідні для забезпечення нормальної життєдіяльності.