Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НФО 53-56.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
46.59 Кб
Скачать

54. Охарактеризуйте податкові правопорушення.

Податкове правопорушення — це вчинене у сфері оподаткування винне, протиправне діяння (чи бездіяльність) суб'єкта оподаткування, за вчинення якого встановлена юридична відповідальність законодавством про податки і збори (Податковим кодексом України).

Податкове правопорушення включає три елементи: об'єкт, об'єктивна сторона, суб'єкт.

Об'єктом податкового правопорушення є суспільні відносини, що виникають у сфері фінансової діяльності держави та органів місцевого самоврядування і в процесі реалізації яких формується доходна частина бюджетів та цільових фондів.

Об'єктивна сторона податкового правопорушення визначається умовами його настання, тобто, конкретним змістом протиправного діяння: саме діяння, шкідливе для суспільства, його наслідки, причинний зв'язок між діянням і наслідком, час вчинення правопорушення, способи, повторність. За наслідками скоєного діяння в теорії права виділяють два види складів правопорушень: матеріальні і формальні. Матеріальним складом називається такий склад, об'єктивна сторона якого включає не тільки дію чи бездіяльність, але також і наслідки, які знаходяться в причинному зв'язку з ними. Відсутність причинного зв'язку є підставою для звільнення особи від фінансово-правової відповідальності. При формальному складі об'єктивна сторона складається тільки з дії чи бездіяльності. В даному випадку відповідальність наступає незалежно від наслідків діяння. Серед інших ознак об'єктивної сторони складу податкового правопорушення необхідно виділити час вчинення правопорушення, він відіграє роль при визначенні порушеної норми, а також при віднесенні її до звітного періоду. Такі ознаки, як місце і обстановка при застосуванні податкової відповідальності, не враховуються.

Суб'єкт податкового правопорушення — особа, яка вчинила податкове правопорушення і відповідає ознакам, встановленим законом. Суб'єктами податкових правопорушень є суб'єкти податку.

Можна виділити такі групи податкових правопорушень:

  1. прав-ня проти порядку ведення бух. обліку, складення і подання бух. та податкової звітності;

  2. правопорушення проти виконання дохідної частини бюджетів;

  3. правопорушення проти обов'язків по сплаті податків;

  4. правопорушення проти контрольних функцій податкових органів.

55. Якими документами регулюється порядок обчислення санкцій за податкові правопорушення.

Фінансово-правова санкція – це міра державного примусу, що міститься в нормативному акті, виражена у грошовій формі та застосовується уповноваженими державними органами до осіб, за скоєння фінансового правопорушення з метою охорони та забезпечення фінансових правовідносин, а також покарання правопорушників.

Санкції фінансово-правових норм - стягнення донарахованих сум податків, інших обов'язкових платежів: - штрафи, - пеня.

У даному разі йдеться саме про перелік санкцій, які визначаються у фінансово-правових нормах (у даному разі податкових), однак ці санкції не є в чистому вигляді фінансовими.

Рішення про застосування фінансових санкцій приймається на підставі акта перевірки.

З 1 січня 2001 р. в Україні діяв спеціальний закон, який встановлює перелік санкцій за порушення податкового законодавства "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами". Але з прийняттям нині діючого Податкового кодексу цей закон втратив чинність. Нині порядок і розміри нарахування та стягнення санкцій за податкові правопорушення визначається Податковим Кодексом України (ст. 109 – 132: гл. 11 «Відповідальність», гл.12 «Пеня»).

Строки застосування, сплата, стягнення та оскарження сум штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) здійснюються у порядку, визначеному цим Кодексом для сплати, стягнення та оскарження сум грошових зобов’язань. Застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів), передбачених цією главою, не звільняє платників податків від обов’язку сплатити до бюджету належні суми податків та зборів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, а також від застосування до них інших заходів, передбачених цим Кодексом.

Штрафні (фінансові) санкції (штрафи) за порушення норм законів з питань оподаткування або іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби, застосовуються у порядку та у розмірах, встановлених цим Кодексом та іншими законами України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]