Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робочий зошит з ЦП задачі.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
659.46 Кб
Скачать

Власності

Тема. Загальні положення про право інтелектуальної власності

Питання дяя самоконтролю

  1. Поняття права інтелектуальної власності. Відмінності права інтелек­туальної власності від права власності.

  2. Характеристика об'єктів права інтелектуальної власності та їх види.

  3. Суб'єкти права інтелектуальної власності.

  4. Зміст права інтелектуальної власності.

  5. Здійснення права інтелектуальної власності.

  6. Способи захисту права інтелектуальної власності.

Завдання №116

Художник Івашко намалював картину, яку згодом продав Петренку. Приватний підприємець Петренко виготовив 2 тисячі репродукцій з картини Івашка для продажу.

Слід визначити, картина є об'єктом права інтелектуальної власності чи права власності Кому із сторін належить право на картину і яке саме? Роз­крийте зміст права інтелектуальної власності на картину.

Завдання №117

Сидоров отримав патент на виготовлення одноразових рукавичок. Іва­нов, який є суб'єктом підприємницької діяльності, виготовляв одноразові ру­кавички в своєму виробництві у спосіб, виключні майнові права на який на­лежать Сидорову. При цьому з Сидоровим підприємець Іванов договору на використання виключних майнових прав не укладав і відповідно дозволу на виготовлення рукавичок не отримував.

Визначте способи захисту права інтелектуальної власності. Чи може бути застосовано разове грошове стягнення як спосіб захисту права інтеле­ктуальної власності за даних обставин?

Завдання 1. При заснуванні товариства із обмеженою відповідальністю ”Поліс” Шевченко в якості статутного внеску вніс свої права інтелектуальної власності – рукопис книг “Типові форми договорів у підприємницькій діяльності ”, свої знання та професійні якості по організації та легалізації господарських товариств, оцінивши їх у 25 відсотків статутного доходу. Інші 75 відсотки були внесені другими засновниками товариства з обмеженою відповідальністю ”Поліс”. При цьому це було закріплено установчим договором та статутом. Товариство було в установленому порядку зареєстровано і здійснювало свою статутну діяльність на протязі трьох років, після чого припинило свою діяльність. За той час вищезгадана книга хоча і була видана, але внаслідок її низького змістовного рівня та суттєвих помилок не реалізовувалась. Співзасновники вимагали повернення їм їх внесків відповідно внесених грошових та майнових внесків, їх розміру та форм. Шевченко також претендував на частину майнових і стверджував, що на основі його інтелектуального потенціалу ТОВ успішно здійснювало свою діяльність, не мало боргів, співзасновникам виплачувались вчасно дивіденти, а коли загальні збори відмовили в його вимозі передав спір на розгляд суду.

Яке рішення повинен винести суд?

Які особливості інтелектуальних прав?

На цьому прикладі поясніть природу права інтелектуальної власності та їх види. Чи можно в якості статутних внесків вносити права інтелектуальної власності?

Завдання 4. В газеті «Слобідський край» була опублікована стаття Чорного “Данило Галицький – перший король Русі”. Через три місяці, 12 червня, в місцевому щонедільнику «Событие» була опублікована доволі велика за обсягом стаття невідомого мені Г.Геращенко «В чем повинен Даниил Галицкий?». Вона була спрямована на спростування викладених у статті положень. В ній містилися особисті нападиения на Чорного, які на його думку шкодять професійній компетентності, завдають моральної шкоди. Так, в газеті «Событие»:

  • не названі газета, дата, привід для публікації моєї статті

  • сам тон звернення до до автора принижуючий, що витікає з абзаца 2 цієї статті:“Мы все учились понемножку, чого нибудь и как нибудь Н.В.”. Автор цієїй публікації звинуватив в некомпетентності піднятих в статті питань та в тому, що вліз не у свою справу, у відсутності здорового глузду, в історичному фантазуванні, досужих домислах тощо, що в статті містяться байки. (ВВ ксерокопії виділені спірні моменти)

  • в тексті не цитується та не спростовується жоден з фактів, які наведені мною, а ведеться полеміка стосовно тих питань, які не були предметом статті: походження назви Україна, історія VI-XII, XIV-XVII віків, сучасність.

  • полеміка ведется тендеційно, що у читачів складає негативне враження якраз про статтю. Чорного;

  • автор спотворив статтю і в її назві – навів її на російській мові;

  • через весь текст йдуть особисті випади проти автора, наприклад: «очередной «просветитель» неразумных харьковчан», «историческое» повествование украиноведа изобилует недопустимыми неточностями и откровенными ляпами», «доцент украиноведения».

З приводу порушення честі та професійної репутації як історика Чорний направиввил заказним листом головному редактору «События» прохання письмово пояснити ситуацію і надрукувати спростування. Однак ні вибачень ні пояснень не поступило, а, Напроти, в тій же газеті 3 липня появилася ще одна стаття «Поспорим, славяне?», підписана Андрієм Кравченко, з мягкою критикою Г. Геращенко, но не меншнее наклипницька по відношенню особисто до мене. В ній звнов не названі вихідні моєїй статті. Наступного дня мені позвонив співробітник «События», що представивсяся Гридасовим, та запропонував домовитися зі со мною про дискусію з їх авторами !

Навіть поважаючи свободу преси ми не повинні цю свободу трактувати як абсолют. Якщо на терези Феміди положені особисті права людини, зокрема моя порушена честь и і ділова репутація то свобода слова повинна буть умісною.

73

Тема. Авторське право та суміжні права

Питання для самоконтролю

  1. Поняття об'єкта авторського права та його ознаки.

  2. Види об'єкта авторського права. Твори, на які не розповсюджується авторське право.

  3. Зміст суб'єктивного авторського права.

  4. Момент виникнення суб'єктивного авторського права. Презумпція авторства.

  5. Строк дії суб'єктивного авторського права.

  6. Обмеження суб'єктивного авторського права.

  7. Поняття та ознаки суміжних прав. Види суміжних прав.

  8. Зміст суб'єктивних суміжних прав.

  9. Виникнення та припинення суб'єктивних суміжних прав.

  10. Захист суб'єктивного авторського права та суміжних прав.

Завдання 5. Суха звернулась з позовом в суд до Червоного про захист її прав на курсову роботу. В процесі розгляду справи суд вияснив тотожність обох курсових робіт, які викладачем при провірці були повернені на повторне виконання, як такі що не мають самостійного характеру і є плагіатом. Курсова робота позивачки надійшла поштою в деканат 10 жовтня 1998 р. з Львівської облості, а на провірку була представлена 16 жовтня цього ж року. Курсова робота Червоного – жителя Харкова, була подана 15 жовтня і надійшла на кафедру 17 жовтня. Цього ж дня обидві роботи були передані на провірку та рецензування. Відповідач стверджував, що роботу він писав із навчального посібника, це і стверджувала позивачка.

Суддя назначив літературознавчу експертизу, яка дала висновок, що обидві роботи списані з одного навчального посібника і виконані незалежно. В роботах є незначні тотожні відхилення від тексту першоджерела.

Визначіть, що в даному випадку є об’єктом авторського права? В яких випадках і метах дозволяється вільне використання авторських прав? Чи виникає авторське право на курсову роботу? Яке рішення слід винести по справі?

Завдання №118

Професор кафедри кримінального права Кац отримав завдання від Ака­демії внутрішніх справ у порядку виконання трудових обов'язків розробити проект Кримінального кодексу до березня 2004 року. Проект був розроблений і представлений керівництву Академії в червні 2004 року, однак схвалений не був.

У вересні 2004 року Кац опублікував проект Кримінального кодексу під власним іменем. Після виходу проекту Кримінального кодексу друком керів­ництво Академії висловило професору Кацу претензію про те, що він не міг публікувати проект кодексу під власним іменем без дозволу Академії внутрі­шніх справ. Кац заперечив претензію і вказав, що авторське право на проект належить йому і ніякого дозволу він отримувати не повинен.

Чи є проект Кримінального кодексу об'єктом авторського права? Кому належить право авторства на проект Кримінального кодексу? Чи мав право Кац опублікувати проект Кримінального кодексу без згоди керівництва Ака­демії внутрішніх справ?

Завдання № 119

При виданні збірки гуморесок С. Руданського внаслідок помилки було змінено першу букву прізвища автора на букву «М», а також з різних прижит­тєвих видань автора фактично створено нову збірку, чим, як вказали в позові нащадки відомого гумориста та спілка письменників, було спотворено і саме ав­торство, і порушений творчий задум автора.

Позивачі вимагали: вилучення з реалізації всіх примірників збірки; вилу­чення отриманої винагороди (комерційного доходу); компенсації завданої мо­ральної шкоди.

Заперечуючи проти позову, упорядники збірки заявили, що авторське право вже припинило строк своєї дії, а помилка в прізвищі сталась не з їх ви­ни, а з вини видавництва. Крім того, весь виданий тираж був проданий під­приємцям, які значну його частину вже реалізували.

Визначте зміст права авторства. Які відносини виникли в наведеній си­туації? Яке рішення повинен постановити суд по даній справі?

Програміст за фахом Мороз розробив комп’ютерну програму для ведення автоматизованого бухгалтерского обліку на підприємствах. Програма була створена на виконання умов трудового договору, укладеного гр. Морозом (автором) з приватним підприємством ”Альтаїр”. Після закінчення роботи над програмою автор передав її роботодавцю, за що той сплатив йому обумовлену договором грошову винагороду. Через деякий час (приблизно півроку) автору програми стало відомо, що приватне підприємство ”Альтаїр” уклало декілька авторських договорів, згідно з якими право на використання вищевказаної програми було надано іншим підприємствам. Гр.Мороз, вважаючи себе автором програми, звернувся до суду з позовом до приватного підприємства ”Алтаїр”, в якому прохав суд винести рішення про припинення розповсюдження програми і відшкодування йому завданих збитків. Свої вимоги позивач мотивував тим, що згідно з чинним законодавством саме йому,а не відповідачу, належить авторське право на створену програму та що увовами трудового договору не було передбачено право відповідача на розповсюдження програми.

Яке рішення повинен прийняти суд? Що таке комп’ютерна програма і які особливості регулювання відносин по їх створенню та використанню? Які особливості режиму службових комп’ютерних програм?

Завдання 10. При проведенні виставки картин Х. продав свою картину Т. за 2000 грн. за усним договором. При відвідуванні Києва він виявив остер1 своєї картини у продажі художнього салону, який, як потім виявилось, належав Т. і придбав один із таких остерів. Зі слів продавця-консультанта салону. Що потім було підтверджено у суді за час її роботи у салоні було продано 8 таких остерів.

Х. звернувся у суд до Т. про повернення його картини та розірвання договору і припинення поширення остерів його картини. Т. заперечуючи проти позову вказала що вона пожаліла Х. як починаючого художника і придбала у нього зазначену картину. Проти поширення картин вона заперечувала як і наданий чек про придбання остера та свідчень звільненої продавця-консультанта. Спірна картина була подарована починаючому колекціонеру, який не заперечував проти її придбання, але за договором купівлі-продажу – за 4000 грн.,

У процесі судового розгляду позовні вимоги були змінені: стягнути 2000 грн. різниці між продажною ціною, 5 відсотків від продажу картини, та компенсації у сумі 8000 грн.

Завдання 11.В квітні 1994 р. під час проведення в Харкові чергового туру колективів КВК приватна телекомпанія “Оріон” зняла відеофільм і продемонструвала в оній із своїх програм, а ще пізніше – близько ста відеокопій, виготовлених цією ж телекомпанією, надійшло в торговельну мережу міста. Таку ж програму, але на підставі угоди з керівництвом Харківської ліги КВК чуть раніше зняло в показала телекомпанія “Харків”.

Члени однієї команд, яка брала участь у змаганнях, звернулися до телекомпанії з вимогою сплатити їм винагороду за використання запису їх виступу та припинити розповсюдження відеокосет. Керівництво телекомпанії відмовилась задовольнити вимоги виконавців, мотивуючи це тим, що авторська винагорода була сплачена творцям відеофільму: режесури, оператору, відеоінженеру. Останні, в свою чергу, не виявили бажання розділити винагороду з виконавцями.Телекомпанія Харків теж заявила вимоги до ТК “Оріон” стосовно порушення її суміжних прав.

Проаналізуйте наведену ситуацію та зверніть увагу на такі питання: Що таке аудіовізуальний твір і хто визнається його автором? Які особливості суміжних прав? Які права належать виконавцям?

Складіть проект рішення суду по даній ситуації.

Завдання № 120

Іваненко пред'явила позов до Червоного про захист її авторських прав на курсову роботу. В процесі розгляду справи в суді встановлено згідно з виснов­ком експертизи тотожність обох курсових робіт, які викладачем при перевірці були повернуті на повторне виконання-як такі, що не мають самостійного ха­рактеру і є плагіатом. Курсова робота позивачки Іваненко надійшла з Львівсь­кої області поштою в деканат факультету 10 жовтня 2007 р., а на перевірку була надана 16 жовтня цього ж року. Курсова робота Червоного, жителя Хар­кова, подана в деканат факультету 15 жовтня і надійшла на кафедру 17 жовтня. Цього ж дня обидві роботи були передані на перевірку та рецензу­вання. Відповідач стверджував, що роботу він писав із навчального посібни­ка, про що стверджувала і позивачка.

Суддя призначив експертизу, яка дала висновок, що першоджерелом обох робіт є навчальний посібник, хоча в роботах є незначні тотожні відхилення від тексту першоджерела.

Визначте, що в даному випадку є об'єктом авторського права? В яких ви­падках і цілях дозволяється вільне використання об'єкта авторських прав? Чи є курсова робота об'єктом авторського права? Яке рішення має винести суд?

Тема. Право промислової власності

Питання для самоконтролю

  1. Поняття та ознаки винаходу, корисної моделі, промислового зразка.

  2. Обсяг правової охорони винаходу, корисної моделі, промислового зразка.

  3. Момент виникнення та строк чинності прав з патенту на винахід, корисну модель, промисловий зразок.

  4. Суб'єкти права на винахід, корисну модель, промисловий зразок.

  5. Зміст суб'єктивного права на винахід, корисну модель, промисловий зразок.

  6. Право на комерційне найменування.

  7. Право на торговельну марку.

  8. Право на географічне зазначення.

  9. Характеристика нетрадиційних об'єктів права інтелектуальної влас­ності.

Завдання №121

Леоненко пред'явив позов, в якому заперечував авторство його керівни­ка Трухіна на винахід «Спосіб автоматичного регулювання процесу ректифі­кації етилового спирту» і стверджував, що останній не вніс у винахід творчого внеску, а був включений через те, що допоміг розробити креслення, підготу­вати та оформити заявку, інші документи та їх копії.

При розгляді справи у суді було встановлено, що у довідці про творчу участь співавтора вказаний конкретний внесок відповідача - функціональна схема реалізації способу регулювання процесу ректифікації, в тому числі нові додаткові вузли, що підтвердив і експерт. При цьому в заявці, яку підписав Леоненко, Трухін вказаний як співавтор. Останній, заперечуючи позов, вка­зав, що позивач став оспорювати його співавторство після того, як ним була висловлена негативна оцінка дисертаційного дослідження позивача.

Хто вважається співавтором винаходу? Які права співавторів винаходу? Як здійснюються права з патенту, що належать співавторам?

Завдання № 122

За дорученням директора машинобудівного заводу група конструкторів та художник-дизайнер розробили нову модель пральної машини та надіслали замовнику письмове повідомлення про створення винаходу та промислового зразка. До повідомлення був доданий опис, креслення, фотографії та інші ма­теріали, які в достатньому обсязі розкривають сутність розробки. Через півроку завод її освоїв і надіслав у продаж.

Оскільки замовник не подав заявки на отримання патентів, автори звер­нулись до адміністрації з проханням дати дозвіл на подання заявки від свого імені на винахід та промисловий зразок. У задоволенні прохання було відмов­лено на тій підставі, що умовами трудових договорів не передбачалось право на подання заявок на винахід та промисловий зразок, які створені при вико­нанні трудових обов'язків. Тоді співавтори розробки на свій ризик звернулись до Укрпатенту із заявкою на отримання патенту, де вказали, що тільки інже-нери-конструктори є співавторами винаходу та промислового зразка.

В яких випадках винаходи та промислові зразки є службовими? Чи мав право замовник заборонити співавторам патентування розробок? Що визнається промисловим зразком? Які його відмінності від винаходу? Яким чином дизайнер може захистити свої права?

Завдання 23. Коваленко подав до Держпатенту Україну заявку (документи, необхідні для видачі патенту) з клопотанням про видачу патенту на винахід – будильник з досі не відомим сигнальним пристроєм для пробудження, сконструьованим у вигляді джерела запаху. Як запахові речовини винахідник пропонував використовувати нашатирний спирт і парфюмерні речовини. Подібний сигнальний пристрій на думку винахідника дозволяє усунути несприятливий вплий дзвінка на психіку людей, забеспечує поступовість пробудження та можливисть пробудження глухих людей. Після проведення Держпатентом єкспертизи заявки за формальними ознаками заявнику було надіслане повідомлення про можливість проведення експертизи по суті. Через 2 роки від дати подання заявки Коваленко подав до Держпатенту клопотання про проведення експертизи заявки на винахід по суті. За результатами цієї експертизи заявнику було надіслане рішення про відхилення заявки. В рішені Держпатент посилався на те, що запропонований винахідником будильник з сигнальним пристроєм у вигляді джерела запаху не створює позитивного ефекту, бо людина, що спить, погано реагує на запахи, впли запаху неможливо припинити миттєво, через що він може викликати подразнення в інших присутніх.Через ці обставини, на думку експертів, будильник не знаєде широкого попиту.

Заявник не погодився з рішенням Держпатенту та оскаржив його до його Апеляційної ради у встановленний срок.

Що визнається винаходом і що є об,єктом винаходу. Визначіть критерії патентоздатності винаходу. Яке рішення повинно бути прийнято по заявці та скарзі на рішення Держпатенту?

Завдання 24. Леоненко звернувся з позовом в якому заперечував авторство його керівника Трухіна на винахід “Спосіб автоматичного регулювання процесу ректифікації” і стверджував, що останній не вніс у винахід творчого внеску, а бів включений за те, що допоміг розробити креслення, підготувати та оформити заявку, оформити інші документи та їх копії.

При розгляді справи у суді було встановлено, що у довідці про творчу участь співавтора вказано конкретний внесок відповідача – фукціональна схема реалізації способу регулювання процесу ректифікації, в тому числі нові додаткові вузли, що і підтвердив екперт. При цьому в заявці, що підписав Леоненко, Трухін вказаний як співавтор. Останній заперечуючи позов вказав, що пози вач став оспорювати його авторство після того, як ним була висловлена негативна оцінка дисертаційного дослідження позивача.

Які обставини повинен вияснити суд я яке необхідно прийняти рушення? Хто вважається співавтором винаходу і як це відражається в заявочних документах? Які права співавторів винаходу? Як здійснюється користування патентом, що належить декільком співволодільцям?

Завдання 25. За дорученням директора машинобудівного заводу група конструкторів та художник-дизайнер розробили нову модель пральної машини та надіслали замовнику письмове повідомлення про створення винаходу та промислового зразка. До повідомлення було додано опис, креслення, фотографій та інші матеріали, які досить повно розкривали сутність розробки. Через півроку завод її освоїв і надіслав у продаж.

Враховуючи те, що замовник не подав заявки на отримання патентів, автори звернулись до адміністрації з проханням дати дозвіл на подання заявки від свого імені на винахід та промисловий зразок. В задоволенні прохання було відмовлено та тій підставі, що умовами трудових договорів не передбачалось право на подачу заявок, що створені при виконання службових обов‘язків. Тоді співавтори розробки на свій ризик звернулись до Держпатенту України із заявкою на видачу патенту де вказали, що тільки інженери-конструктори є співавторами винаходу.

Проаналізуйте наведену ситуацію і підгоитовте письмові відповіді на питання:

Як вирішено законодавством питання про патентування розробок, що створені при виконанні службового завдання? В яких випадках розробки вважаються службовими?

Чи мав право замовник заборонити співавторам патентування розробок?

Що визнається промисловим зразком? Яким чинох дизайнер може захистити свої права?

Завдання 26. Акцонерне товариство “Відродження” протягом трьох років виробляло універсальні настільні вакуумні преси, що користувались підвищеним попитом. Після введення в дію ЗУ “Про охорону прав на знаки для товарів та послуг” генеральний директор звернувся до спеціалістів консалтингової фірми за роз‘ясненнями з таких питань:

Чи може акціонерне товариство позначати свою продукцію словесним знаком “Відродження”, щоб вона відрізнялась від однорідної продукції інших товаровиробників?

Що необхідно зробити і які документи подати для отримання розрізняльного знаку , і якого краще? Які права та обов’язки випливають із отримання свідоцтва на товарний знак си фірмаве найменування?

Чи вправі власник розрізняльного знаку передавати право користування ним іншим підприємцям? Чи не конкурує розрізнгяльний знак з місцем походженням товару? Які права володільця розрізняльного знаку в разі порушення його прав?

Підготуйте розгорнуту письмову відповідь на вказані запитання.

Завдання 27. Харківський механічний завод по договору передав товариству “Перспектива” комплект розробленої його спеціалістами конструкторської документації на виготовлення пристрою для визначення вмісту нітратів в овочах та фруктах. Згідно умов договору завод окрім документації також зобов’язався поставити товариству спеціальне технологічне обладння, підготовити його спеціалістів для освоєння розробки, передати досвід по налагодженні технологічного процесу. На підставі договору та податкового законодавства України бухгалтерія товариства у звітних документах зменшила оподатковуваний валовий дохід, одержаний товариством за звітний період, на суму витрат на придбання “ноу-хау”. Державна податкова інспекція району виявила це під час проведення перевірки і оштрафувала товариство мотивуючи своє рішення тим, що відносини між сторонами були врегульовані не договором “ноу-хау”, а договором купівлі-продажі. Не погодившись зі штрафом товариство подало у міську податкову адміністрацію скаргу.

Проаналізуйте правове положення та аргументи спору і дайте відповідь на питання:

Що визнається договором “ноу-хау”, які його особливості та юридична природа? Які спільні риси та відмінності договорів “ноу-хау” та купівлі-продажі?

Завдання 32. 19 червня 1999 г. бувші голова ВАТ «Пивзавод Іванівський» Т. і начальник виробничої лабораторії М. через ЗАТ «Патентно-інноваційний центр» подали заявку на винахід настойка солодка «Пикантная горобина на коньяке» и заявку на винахід «Слива на коньяке», що були розроблені головним технологом ЗАТ «Аромат» Ч. разом із К. і Т.

Вказані рецептури були розроблені в ЗАТ «Аромат» в 1997 г. і зареєстрровані в Державному комітеті харчової промисловості України: «Пикантная горобина на коньяке» 3 грудня 1997 г., а «Слива на коньяке» 2 грудня 1997 г.. Вони були виконані на основі замовлення ОАО «Пивзавод Іванівський». Як розробники в матеріалах був вказаний як розробник «Пивзавод Іванівський», який відповідно до укладеного договору патентоволодільцем повинен бути замовник.

Бувший голова ВАТ «Пивзавод Іванівський» виступав представником замовника розробок і подписувал технологічні карти та рецептури як посадова особа. Замісник директора ТОВ «Аспект» Т. здійснювала фінансування проведення робіт.

Яке рішення повинен винести суд в разі звернення з позовом?

Завдання 33. Радгосп-завод “Бер” без дозволу Кілійського винзаводу –власника знака для товарів і послуг “Вінок Дунаю” випускав і реалізовував з лютого по квітень 1998 р. вино із аналогічною назвою відовірно до сертифікату відповідності, що бів виданий Закарпатським Державним центром стандартизації, метрології і сертифікації (ДЦСМС). Після отримання заявки уповноваженого представника Кілійського вин заводу Закарпатський ДЦСМС припинив дію вказаного сертифіката на випуск і реалізацію “Бер” вина “Вінок Дунаю”.

За експертиним висновком патентного повіреного використання радгосп-заводом “Бер” знака для товару і послуг (бутила, етикетка і кол’єретка) Кілійського вин заводу на ринку однородних товарів може ввести споживача в оману стосовно виробника вина.

Територіальне відділення Антимонопольного комітету України порушило адміністративне провадження у справі.

Як слід кваліфікувати дії радгосп-заводу “Бер”.

Яке рішення слід винести у справі?

Які можливі способи захисту порушених прав

79