Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча програма з мікроекономіки 02 09 2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
765.19 Кб
Скачать

Державна податкова адміністрація україни національний університет державної податкової служби україни

Кафедра економічної теорії

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

з курсуМікроекономіка

для підготовки бакалаврів

за напрямом ”Економіка і підприємництво”

для всіх економічних спеціальностей

денної та заочної форми навчання

статус дисципліни нормативна

Ірпінь 2010

ЗМІСТ

  1. Передмова......................................................................................................................3

  2. Опис навчальної дисципліни........................................................................................5

  3. Структура навчальної дисципліни...............................................................................6

  4. Зміст навчальної дисципліни за змістовими модулями: теми та плани лекційних, семінарських та практичних занять, завдання для самостійної роботи, індивідуальні завдання, літературні джерела...............................................7

  5. Методи оцінювання та розподіл балів за рейтинговою системою........................28

  6. Контрольні питання по дисципліні...........................................................................30

  7. Рекомендована література (основна і додаткова)....................................................35

1. Передмова до навчальної дисципліни “Мікроекономіка”

В умовах трансформації старої командно-адміністративної економіки та переходу до змішаної економічної системи всім сучасним людям необхідний, як мінімум, базовий обсяг економічних знань. Насамперед, це стосується безпосередніх учасників ринкових перетворень (керівників підприємств і галузей, економістів, менеджерів) і майбутніх фахівців з економіки – студентів. Їм потрібно вивчати не лише базовий курс економічної теорії, але й деякі спеціальні її розділи, одним з яких є мікроекономіка.

Вивчення мікроекономіки допоможе студентам глибше зрозуміти сутність соціально-орієнтованої державно-регульованої ринкової економіки, ознайомитись з функціонуванням економічних законів та особливостями соціально-економічного розвитку України в сучасних умовах; дає можливість оволодіти прийомами стислого логічного викладу матеріалу; навчає застосовувати прийоми мікроекономічного аналізу для дослідження ефективності функціонування господарських систем та самостійно виконувати техніко-економічні розрахунки, пов`язані з обґрунтуванням раціональної поведінки мікросистеми.

Мета навчальної дисципліни Мікроекономікаполягає у формуванні ринково-орієнтованого економічного світогляду учасника суспільного виробництва, здатного до діяльності економіста-фахівця або самостійної підприємницької діяльності, допомогти йому оволодіти універсальним інструментарієм прийняття раціональних господарських рішень.

Предметом мікроекономіки, як складової економічної теорії, є вивчення поведінки і механізму прийняття рішень окремими економічними суб'єктами, які прагнуть досягти мети за наявних обмежених ресурсів і для яких, до того ж, можна знайти альтернативне використання.

Мета викладання: скласти уявлення про те, що успіх будь-якого бізнесу залежить не лише від наявності стартового капіталу і підприємницького таланту, а й від знання закономірностей функціонування економічних мікросистем у різних ринкових ситуаціях та вміння їх ефективно використовувати.

Завдання дисципліни:

  • науково обґрунтувати багатоманітність форм прояву економічних явищ та показати кількісні параметри міжфакторних зв'язків;

  • аналіз економічної поведінки виробників, споживачів, власників виробничих і фінансових ресурсів та позаринкової діяльності взагалі;

  • визначити сутність зовнішніх ефектів, що впливають на рішення та результати підприємницьких зусиль;

  • дослідити роль власності у ринковій економіці;

  • з'ясувати функціонування і розвиток галузей промисловості і ринків, чому вони відрізняються і як впливають на них політика уряду й загальні економічні умови.

Мікроекономіка тісно пов’язана з такими дисциплінами, як політекономія, макроекономіка, державне регулювання економіки, економіка підприємства.

На лекціях розглядаються складні за змістом теми або окремі їхні питання, які в навчальній літературі висвітлено неповно. На семінарські заняття виносяться найсуттєвіші питання, насамперед методичного характеру, які потребують поглибленого обговорення. Важливим завданням семінарських та практичних занять є опанування методиками розв’язування задач й аналізу економічних ситуацій. На індивідуальних заняттях студенти підвищують рівень своєї підготовки, розкривають індивідуальні здібності. Ці заняття тісно пов’язані з самостійною роботою і здійснюються за спеціальним графіком кафедри. Самостійна робота студентів, відповідно до сучасної концепції навчального процесу, є основним засобом оволодіння навчальним матеріалом. З одного боку, вона збільшує студентам час, вільний від обов’язкових занять, що дає їм можливість ефективно використовувати бюджет свого часу. З іншого - спонукає студентів до формування в себе таких рис, як самодисциплінованість, відповідальність, тощо. Все це створює передумови для кращого засвоєння знань та отримання навичок, передбачених навчальною робочою програмою курсу.

Форми і засоби проміжного та підсумкового контролю. Невід’ємною складовою навчального процесу є контроль рівня знань, результати якого дають можливість оцінити здобуті студентом у процесі навчання вміння та навички. Під час вивчення дисципліни застосовується поточний, проміжний та підсумкових контроль знань. Види контролю тісно взаємопов’язані та організовуються для стимулювання ефективної самостійної роботи студентів протягом семестру й забезпечення ефективного оцінювання рівня їхніх знань. Поточний контроль здійснюється під час семінарів та практичних занять, де студенти поглиблюють отримані на лекціях теоретичні знання, а також в письмовій формі розв’язують практичні завдання та аналізують конкретні ситуації, за що отримують відповідну кількість балів. Крім того, на семінарських та практичних заняттях здійснюється комплексний (модульний) контроль засвоєння програмного навчального матеріалу кількох тем дисципліни. Індивідуальні заняття під керівництвом викладача також є поточним контролем, що передбачає розв’язок задач студентами індивідуально (згідно свого варіанту) та отримання за цю роботу передбачену кількість балів. Для більш поглибленого рівня знань студенти виконують самостійну роботу користуючись як навчальною так і спеціальною літературою та виступають з опрацьованою ними інформацією під час семінарів за що викладач також оцінює даний виступ балами. Проміжний контроль передбачає виконання контрольних робіт з окремих частин (модулів) дисципліни, яка умовно поділяється на три модулі. Підсумковий (семестровий) контроль із дисципліни проводиться після закінчення її вивчення у формі письмового іспиту.