Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовой Вика.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
467 Кб
Скачать

Виконання розрахунку

Для виконання розрахунку необхідно вибрати команду Режим/Выполнить расчет (пиктограмма ). Після виконання розрахунку ЛИР-ВИЗОР залишається в режимі формування розрахункової схеми конструкції.

2.3.3. Візуалізація результатів розрахунку.

Для відображення на екрані результатів розрахунку графічно необхідно:

– ввійти в меню РЕЖИМ/РЕЗУЛЬТАТЫ РАСЧЕТА (піктограма );

– вивести на екран епюри навантажень у різних завантаженнях на деформованій або на недеформованій схемі (команда УСИЛИЯ/ЭПЮРЫ).

2.3.4.Огляд епюр за допомогою документатора

1) Окно→Копировать для документатора.

2) Окно→Документатор.

3) в режиме документатора Редактировать→Ввести новый лист.

4) Редактировать→Разместить копию. За допомогою миши розмістити копію на аркуші.

2.3.5. Висновки

За допомогою програмного продукту ЛИРА проведено розрахунок стрижневої конструкції: арки. Аналіз результатів дозволяє зробити висновки відносно стану конструкціі та її деформаціі під впливом різного виду навантажень. За допомогою візуалізації результатіу розрахунку, можно виявити небезпечні дільниці на конструкціі.

Епюри Загружения 1.

Епюри Загружения 2.

Епюри Загружение 3.

3. Загальні висновки.

В ході виконання індивідуального завдання на прикладі нерозрізної балки, плоскої рами та аркової системи було вивчено програмний комплекс ЛІРА. За допомогою програмного комплексу ЛІРА інженер має можливість набагато швидше розрахувати напруженно-деформованний стан конструкції, виявити небезпечні ділянки на епюрах і зробити висновки. ПК ЛІРА є дуже функціональною та зручною у користуванні програмою. Також ПК ЛИРА допомагає у вирішенні таких питань як температурні навантаженні та гармонійні навантаження, а таблиця РСУ допомогає класифікувати їх.

Функція ДОКУМЕНТАТОР дозволяю оформляти отримані результати графічно або у таблиці. У данній роботи був розглянутий графічний документатор. Він дає можливість швидко виводити звіт на друк, оформляти епюри конструкцій на вибраному форматі аркуша (А0-А4) з креслярським штампом, монтувати текстову інформацію разом із графічною.

Література

  1. Лантух-Лященко А.И. Лира. Программный комплекс для расчета и проектирования конструкций.– Киев–М.: 2001.– 312 с.

  2. Городецкий А.С., Шмуклер А.В., Бондарев А.В. Информационные технологии расчета и проектирования строительных конструкций.– Харьков: НТУ «ХПИ», 2003 – 889 с.

  3. Сізова Н.Д., Петрова О.О., Гречко Н.В., Солодовник Г.В. Система автоматизованих розрахунків і проектування конструкцій ЛИРА 9.2.– Навчально-методичний посібник. – Харків: ХДТУБА, 2008.– 212 с.

4. Методичні вказівки, контрольні завдання та типові приклади до вивчення курсу «Будівельна механіка»/Упоряд. С.В. Олешкевич та ін. – Харків: ХДТУБА, 2001.– 116 с.