Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
797.18 Кб
Скачать

Показники стану основних засобів на кінець року.

  1. Коефіцієнт придатності:

Залишкова вартість х 100

Повна вартість

  1. Коефіцієнт зносу:

Сума зносу х 100

Повна вартість

Показники руху основних засобів:

  1. Коефіцієнт відновлення:

ОЗв х 100___________

Повна вартість на кінець року

  1. Коефіцієнт відновлення:

Вартість нових основних засобів, що надійшли х 100

Повна вартість на кінець року

  1. Коефіцієнт вибуття:

ОЗп + ОЗл х 100

ОЗ

  1. Коефіцієнт ліквідації:

ОЗл х 100

ОЗ

Тема 9: Статистика ринку продукції, товарів і послуг. Лекція 1.

План.

  1. Статистика продукції виробництва, її поняття та одиниці вимірювання.

  2. Статистичні показники обсягу продукції, методика їх визначення.

  3. Поняття про "якість продукції", її визначення.

  4. Статистика послуг, їх поняття та статистичний розрахунок.

        1. Статистика продукції виробництва, її поняття та одиниці вимірювання.

Промислова продукція – це прямий корисний результат промислово-виробничої діяльності підприємства (фірми), виражений у формі продук­тів або виробничих послуг.

Отже, звідси:

1) продукція є результатом діяльності підприємства, тому сировина та матеріали,

що ще не вступили у виробництво, не можуть бути зарахо­вані як продукція цього підприємства, хоч у випадку її реалізації будуть отримані відповідні суми;

2) продукція є результатом виробничої діяльності промислового підприєм­ства, тому результат діяльності непромислових цехів підприємства не є промис­ловою продукцією і обліковується окремо. Так, результати роботи відділу капі­тального будівництва підприємства по ремонту будівлі і споруд, будівництву нових об'єктів потрапляють у статистичні звіти щодо будівництва;

3) продукція - це корисний результат діяльності підприємства, тому брак не є продукцією. Суми від реалізації виробів, що складають брак, не можуть бути зараховані як продукція;

4) промислова продукція - це прямий результат основної діяльності, тому побічні результати виробництва - відходи, отримані в процесі виго­товлення продукції (стружка, тирса), не можуть бути промисловою про­дукцією, навіть якщо вони реалізовані.

Перед статистикою поставлено завдання визначити обсяг і склад виробництва окремих видів і всієї продукції в натуральному і вартісному виразах, вивчити взаємозв'язки виробленої та реалізованої продукції, рівень виконання завдань щодо випуску продукції, показати її динаміку, вивчити виконання плану з асортименту, оцінити рівень ритмічності ро­боти промислових підприємств.

За ступенем завершеності виробництва на даному підприємстві про­мислова продукція може виступати у вигляді готових виробів, напівфаб­рикатів, незавершеного виробництва.

Готові вироби - продукти основного і побічного виробництва, що є кінцевим результатом промислово-виробничої діяльності підприємства, пройшли на ньому всі стадії обробки і прийняті відділом технічного кон­тролю (ВТК), мають документальне підтвердження їхньої якості та при­датності й здані на склад готової продукції. їх особливістю є те, що вони призначені для відпуску за межі, тобто іншим підприємствам, збутовим організаціям, а також своїм непромисловим підрозділам - власному капі­тальному будівництву, підсобному сільському господарству чи установам культури й побуту і т. д. Наприклад, для поліграфічного підприємства готовим виробом будуть книги, зошити, бланки.

До напівфабрикатів підприємства належать вироби, завершені виробниц­твом у межах однієї виробничої одиниці (цеху) і які підлягають подальшій обробці в інших виробничих одиницях. Разом з тим готові вироби одного підприємства можуть бути використані як напівфабрикати на другому, якщо вони оброблятимуться. Приклад: книжковий блок та палітурка до операції вставки.

Незавершене виробництво - продукція, яка не пройшла виробничого

процесу в окремому цеху підприємства або технологічно завершена, але не

прийнята відділом технічного контролю і не здана на склад готової продукції. Це, зокрема, всі види виробів, які ще не набули закінченого товарного вигляду (наприклад, аркуші, надруковані лише з одного боку, та ін.).

Методи вимірювання та показники продукції промислових підприємств

У завдання статистики виробництва промислової продукції входить:

• визначення обсягу промислової продукції в натуральному, умовно-натуральному та вартісному вираженні;

• характеристика обсягу відвантаженої продукції;

• статистичне вивчення якості та асортименту промислової продукції;

• статистичне вивчення ритмічності виробництва і поставок промислової продукції;

• розрахунок індексів фізичного обсягу та цін на вироблену промислову продукцію.

При статистичному обліку обсягу продукції існують три основних методи його вимірювання: в натуральних, умовно-натуральних і вартісних показниках.

На мікрорівні основним методом обліку продукції є її облік за окремими видами в натуральних показниках (шт., м, кг, т, т.км). Метод потрібен для керування пропорціями в економіці, для складання балансів основних засобів видів промислової продукції тощо.

Різні, але однотипні види продукції можна переводити в умовно-натуральні показники (одна умовна банка консервів, одна умовна одиниця мінеральних добрив тощо), виходячи із головної споживчої якості продукту. В методі одна з різновидностей продукції приймається за умовну одиницю, а інші приводяться до основного вимірника за допомогою відповідних коефіцієнтів. Ці коефіцієнти для перерахування у взятий за еталон продукт визначаються співвідношенням споживчої вартості даного продукту та продукту, взятого за умовну одиницю.

Натуральний метод обліку продукції (в натуральних та умовно-натуральних показниках) охоплює готові вироби та напівфабрикати.

Основним методом обліку різних видів продукції є вартісний метод, який є практично єдиним, що дозволяє

привести різні види продукції до грошового виміру і тим самим підсумувати усіляку продукцію. Вартісний метод обліку продукції охоплює роботи промислового характеру, готові вироби, напівфабрикати. Обсяг промислової продукції у вартісному вираженні визначається:

а) у діючих оптових цінах підприємства без податку на додану вартість і акцизного збору;

б) у порівнянних цінах.