Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль 2 печать.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
135.11 Кб
Скачать

Вопрос 3. Методика складання кошторису виробництва

Кошторис витрат являє собою зведений план усіх витрат підприємства на майбутній період виробничо-фінансової діяльності. Вона визначає загальну суму витрат виробництва за видами використовуваних ресурсів, стадіям виробничої діяльності, рівнями управління підприємством та інших напрямах витрат.

До кошторису включаються витрати основного і допоміжного виробництва, пов'язані з виготовленням та продажем продукції, товарів і послуг, а також на утримання адміністративно-управлінського персоналу, виконання різних робіт і послуг, у тому числі і не входять в основну виробничу діяльність підприємства.

В процесі розробки кошторису витрат на виробництво у вітчизняній економічній науці і практиці широко застосовую три основні методи:

1) кошторисний метод - на основі розрахунку витрат у масштабах всього підприємства за даними всіх інших розділів плану;

2) зведений метод - шляхом підсумовування кошторисів виробництва окремих цехів, за винятком внутрішніх оборотів між ними;

3) калькуляційної метод - на основі планових розрахунків по всій номенклатурі продукції, робіт і послуг з розкладанням комплексних статей на прості елементи витрат.

Кошторисний метод є найбільш поширеним. Порядок визначення кошторисних витрат зазвичай наступний.

1. Витрати на основні матеріали

2. Витрати на допоміжні матеріали

3. Вартість палива

4. Вартість енергії

5. Основна та додаткова заробітна плата

6. Амортизаційні відрахування

7 . Інші грошові витрати в

Зведений метод складання кошторису витрат на виробництво передбачає попередню розробку та зведення в єдину систему загальних витрат по цехах основного і обслуговуючого виробництва. У цехову кошторис витрат включаються дві групи витрат:

1) прямі витрати даного цеху на матеріальні ресурси і комплектуючі деталі, основна та додаткова заробітна плата, нарахування на зарплату, амортизаційні відрахування та інші грошові витрати;

2) комплексні витрати на послуги інших цехів, а також цехові витрати тощо

Калькуляційний методу розробки кошторису витрат на виробництво продукції заснований на використанні виконаних розрахунків або калькуляцій собівартості усіх без винятку видів продукції, робіт або послуг, запланованих у річній виробничій програмі підприємства, а також залишків незавершеного виробництва і витрат майбутніх періодів.

Вопрос 4. Групування витрат за економічними елементами

Витрати, які включаються до собівартості продукції (робіт, послуг), групуються за такими елементами: 1. Матеріальні витрати. 2. Витрати на оплату праці. 3. Відрахування на соціальні заходи. 4. Амортизація. 5. Інші операційні витрати. 6. Інші затрати. 1. ЕЛЕМЕНТ "МАТЕРІАЛЬНІ ВИТРАТИ" До елементу "Матеріальні витрати" належать: - витрати сировини й матеріалів, які входять до складу виробничої продукції, створюючи її основу, або є необхідним компонентом для виготовлення продукції (робіт, послуг); - витрати купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів, що потребують монтажу або додаткової обробки на даному підприємстві; - витрати палива й електроенергії, що використовуються на технологічні, енергетичні, рухомі та інші виробничі потреби підприємства. 2. ЕЛЕМЕНТ "ВИТРАТИ НА ОПЛАТУ ПРАЦІ" До елементу Витрати на оплату праці" належать: 1) витрати на виплату основної й додаткової заробітної плати, обчислені згідно з прийнятою підприємством системою оплати праці, включаючи будь-які види грошових і матеріальних доплат. 2) виплати, передбачені законодавством про працю; 3) витрати, пов'язані з підготовкою (навчанням) і перепідготовкою кадрів: 4) виплати громадянам за виконання робіт (послуг) згідно з договорами громадсько-правового характеру; 5) виплата звільненим працівникам вихідної допомоги.

3. ЕЛЕМЕНТ "ВІДРАХУВАННЯ НА СОЦІАЛЬНІ ЗАХОДИ" До елементу "Відрахування на соціальні заходи" відносяться: 1) Фонд соціального страхування України; 2) Державний Фонд сприяння зайнятості населення; 3) Пенсійний фонд України. 4. ЕЛЕМЕНТ "АМОРТИЗАЦІЯ" 5. ЕЛЕМЕНТ "ІНШІ ОПЕРАЦІЙНІ ВИТРАТИ" Операційні витрати, що не відображаються на інших рахунках.

6. ІНШІ ОПЕРАЦІЙНІ ВИТРАТИ

Ці витрати є витратами звітного періоду, якщо не входять до складу виробничої собівартості продукції, робіт, послуг. До інших операційних витрат включаються: - вартість робіт, послуг сторонніх підприємств; - сума податків, зборів (обов'язкових платежів), крім податків на прибуток; - втрати від курсових різниць, знецінення запасів, псування цінностей, списання та уцінки активів; - сума фінансових санкцій тощо.