Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вступ загальна частина.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
9.23 Mб
Скачать

2.5 Розробка ескізів

На основі обладнання архітектурного середовища, оздоблюваних матеріалів, конструктивного рішення було виконано декілька варіантів планів другого поверху. На рисунку 2.1 показано етапи розробки другого поверху клубу-ресторану «Візаві» .

Рисунок 2.1 – Архітектурно-планувального рішення

На плані рисунку 2.2 прослідковується майбутня концепція планування першого поверху, але вона ще не досконала.

Рисунок 2.2 – Планувальний вид другого поверху

Умовне розташування приміщень ресторану, кімнати відпочинку, допоміжних приміщень, приблизне показано розташування меблів показано на рисунку 2.3.

Рисунок 2.3 – Другий поверх з розташуванням обладнання

На плані в приміщенні ресторану з`являється музична зона з фортепіано (Рисунок 2.4).

Рисунок 2.4. – Другий поверх

На плані рисунку 2.5 більш естетично розташовані столики, з`являється на плані композиційний ритм, підтримуваний еркерами, балконом та домінантою плану – візерунок кола на підлозі.

Рисунок 2.5 – Планувально завершений варіант другого поверху

Подальші розробки інтер’єрів клубу-ресторану наведені в наступному розділі 2.6 Розробка та виконання остаточного варіанту.

2.6 Розробка та виконання остаточного варіанту

На основі розробки ескізів дизайн-проекту клубу-ресторану розробила інтер’єри трьох поверхів. Всі приміщення виконані в теплій кольоровій гамі, яка має сприятливий вплив на клієнтів ресторану. Представлено кольорове рішення генплану, показано перший поверх та літню площадку з розташуванням столиків, коло бару (Рисунок 2.6).

Рисунок 2.6 – Генплан першого поверху

Остаточне розташування обладнання архітектурного середовища, архітектурно-конструктивне, планувальне рішення виражено на рисунку 2.7.

Рисунок 2.7 – Варіант плану другого поверху

На рисунку 2.8 показано кольорове рішення плану другого поверху.

Рисунок 2.8 – Кольоровий план другого поверху

Остаточна розробка плану стелі показано на рисунку 2.9, на плані стелі також підтримується основна домінанта, яка виділяється рівнем стелі, стеля вирішена в світлій кольоровій гамі.

Рисунок 2.9 – Багаторівнева стеля

На рисунку 2.10 зображено ЗД модель ресторану, помітна добра траєкторія руху, виділення музичної зони від основного залу.

Рисунок 2.10 – 3Д модель ресторану

На рисунку 2.11 показано варіант розташування оздоблюваних матеріалів, меблів третього поверху ресторану.

Рисунок 2.11 – План третього поверху

Зображено кольоровий план 3 поверху на рисунку 2.12, спостерігається вигідна траєкторія руху.

Рисунок 2.12 – Кольоровий план третього поверху

3 Заходи з безпеки життєдіяльності та протипожежної техніки

3.1 Організація безпеки життєдіяльності відвідувачів клубу-ресторану

Для комфортного відвідування клубу-ресторану «Візаві» необхідно дотримуватися норм та правил техніки безпеки.

Особливу роль в естетичній організації виробничого середовища відіграє колір, оскільки він справляє багатоплановий вплив на людину, а отже, має багатофункціональне призначення. Колір впливає на фізіологічні і психічні процеси, емоційні стани, працездатність персоналу ресторану та сприяє гарному настрою відвідувачів. Це зумовлюється такими характеристиками кольору, як колірний тон, насиченість і яскравість. В інтер’єрах клубу-ресторану переважають теплі відтінки.

Параметри мікроклімату, що рекомендуються нормами, повинні забезпечити стійкий тепловий стан протягом відвідування закладу.

В клубі-ресторані організована аерація – природна вентиляція приміщень через фрамуги, кватирки вікон, а також кондиціонування, яке не допускає коливання температури і вологості середовища.

Заклад має три поверхи. Кафе-бар та кухня з додатковими приміщеннями розташовуються на першому поверсі. Приміщення кухні оснащено штучною вентиляцією та освітленням, передбачена кімната для відпочинку персоналу. Кухня обладнана електроустаткуванням, пічами, холодильником та морозильником тощо. Для зручної доставки продуктів до кухні передбачено під’їзд для машин на задньому подвір`ї закладу.

В дизайні інтер’єрів на всіх трьох поверхах проектувалося штучне освітлення. Що виконано світильниками розсіяного світла, люстрами, бра тощо.

На третьому поверсі клубу-ресторану «Візаві» спроектовано дві зали з міні кінотеатрами. Шум, який може несприятливо діяти на слуховий аналізатор та інші органи та системи організму людини. Зменшується використання звукопоглинаючих та звукоізолюючих матеріалів, що мають максимальний коефіцієнт звукопоглинання в межах частот 31,5-8000 Гц. Кінотеатр з відрегульованою нормою шуму – дуже ергономічно для відвідувачів.

В приміщенні ресторану передбачена музична зона з фортепіано. Музика діє на відвідувачів як фактор емоційного збудження і викликає відповідний позитивний настрій. Під дією музики до активної діяльності залучаються додаткові центри мозку, зменшуючи надмірні напруження, що і надає комфортність відвідувачам.

На трьох поверхах клубу-ресторнау відведено місце для санітарних вузлів, де постійно підтримується зразковий санітарно-гігієнічний стан. Стіни таких приміщень викладають плиткою до стелі, підлогу виконують з світлих матеріалів (плитка, граніт, мармур і т. д.). Поверхня підлоги у приміщеннях рівна, неслизька, зручна для очищення та вологого прибирання.

Протипожежні заходи наступні:

  • сигналізація з теплосигналізаторами, які автоматично подають сигнал на районну пожежну частину;

  • вогнегасники, які розташовані в приміщеннях клубу-ресторану;

  • електромережа виконана закритим методом з урахуванням вимог пожежної безпеки.

Висновок

Клуб-ресторан «Візаві» – заклад культурно-відпочинкового напряму, де здійснюється виготовлення, реалізація і організація споживання широкого асортименту блюд, де можливо приємно провести час.

Розрахований на постійних клієнтів, середнього та елітного класу. Тому в інтер’єрі був розроблений вишуканий класичний стиль, основними стилістичними акцентами для сучасного французького інтер'єра є розкіш і шик, можна поглинути подих минулих століть, відчути себе шановною, заміжньою людиною. Розроблений інтер’єр розрахован по основним критеріям засобів вирішення дизайнерських задач. В дизайні розроблена організація простору, штучне освітлення (світильники розсіяного світла), було враховано матеріали та фактура стін огорожуючих поверхонь, озеленення. Урахування функціональності, ергономічності, безпечності меблів, оздоблюваних матеріалів, конструктивних елементів.

Особливу роль в інтер’єрі в естетичній організації виробничого середовища відіграє колір, в дизайн-проекті всі приміщення розроблені в теплих пастельних тонах, справляє заспокійливий вплив на людину. В приміщенні ресторану розроблена музична зона, під дією спокійного ритму фортепіано зменшуються надмірні напруження людини.

Тому розроблений інтер’єр буде задовольняти постійних відвідувачів закладу, клієнти клубу-ресторану зможуть в спокійній атмосфері провести час.

Список літератури

  1. Курліщук Б.Ф. Проектування інтер’єрів житлових і громадських споруд. Навчальний посібник. – К.: ІСДО, 1995. – 264с.

  2. Рунге В.Ф. Основы теории и методологии дизайна - М.:М3 - пресс, 2001

  3. Зінченко В.П. Семенов. Ергономіка: принципи і рекомендації./ В.М.Муніпов, І.Н.Семенов. – М-код: ВНІЇТЕ, 2003. – 183 с.

  4. Белов С.В. Безпека життєдіяльності./ С.В. Белов. – М.: Вища школа, 2004. – 280с.

  5. Художнє проектування. Конспект лекцій та методичні вказівки до виконання тематичного, курсового проектів та самостійних робіт для ІІІ курсу/ О.А. Дашковська. – Запоріжжя:ЗЕТК, 2001. – 79с.

  6. Художнє проектування. Конспект лекцій та методичні вказівки до виконання тематичного, курсового проектів та самостійних робіт для ІV курсу/ О.А. Дашковська. – Запоріжжя:ЗЕТК, 2002. – 35с.

  7. Антонович Є.А. та ін. Нарисна геометрія. Практикум: навч. посібник /за ред. проф. Є.А. Антоновича. – Львів: Світ, 2004. – 528 с., іл.

  8. Волкотруб И.Т. Основы художественного конструирования. – М.: Высшая школа, 1982. – 192 с.: іл.

  9. http://interiorportal.com.ua

  10. http://www.restoranoff.ru/projects

  11. http://www.wmos.ru/ekho

  12. http://www.hausafting.pp.ua

  13. http://resto.ru/place

  14. http://www.sony.ua/res/attachment/file/66/1172517852466.pdf