Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хірургія ,практика.doc
Скачиваний:
177
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
40.72 Mб
Скачать

8. Догляд за хворими у перев’язочній

Актуальність теми

У роботі відділень хірургічного профілю перев’язочні мають дуже велике значення. Тут неодноразово бувають майже всі хворі, які знаходяться на лікуванні у відділеннях хірургічного профілю, тому що, окрім перев’язок, тут виконуються і різноманітні маніпуляції (пункції, блокади, торакоцентез, лапароцентез, зондування нориць, стриктур, промивання та перев’язки ран тощо). При будь-якій перев’язці (знімання пов’язки, огляд рани і лікувальні маніпуляції в ній, накладання нової пов’язки) ранова поверхня залишається відкритою і більший чи менший час контактує із повітрям, а також з інструментами та іншими предметами, які використовуються при перев’язках. Тим часом повітря перев’язочних значно більше інфіковане мікробами, ніж повітря операційних, а нерідко й інших приміщень лікарні. Пов’язано це з тим, що в перев’язочних постійно циркулює велика кількість людей: медперсонал, хворі, студенти тощо.

Особливо багато мікробів міститься в повітрі гнійних перев’язочних, а також у перев’язочних оториноларингологічних, гнійних, опікових відділень. Мікрофлора повітря цих перев’язочних містить переважно антибіотикорезистентну флору, яка характерна для даного лікувального закладу і відповідає типовим збудникам госпітальної інфекції. При перев’язці гнійних ран асептика особливо необхідна, тому що суперінфекція (вторинна інфекція - госпітальна) може нашаровуватись на інфекцію, яка вже є, і ослаблений організм може не справитись із новою патогенною мікрофлорою.

Розбираючи питання про асептику при роботі перев’язочної, необхідно виділити три взаємозв’язаних моменти: асептичне виконання всіх лікувальних заходів, організація стерилізації та дезінфекції інструментів та інших матеріалів, які застосовуються під час перев’язок, і забезпечення відповідного режиму роботи, включаючи знезараження повітря перев’язочних.

Цілі заняття:

  1. Знати структуру чистої та гнійної перев’язочної.

  2. Знати організацію роботи в перев’язочних.

  3. Знати види прибирань у перев’язочних.

  4. Знати санітарно-гігієнічні вимоги до персоналу перев’язочних, перев’язочного матеріалу, інструментарію, які запобігають поширенню внутрішньо-госпітальної інфекції.

  5. Вміти накрити стерильний стіл у перев’язочній.

  6. Вміти провести утилізацію використаного перев’язочного матеріалу.

  7. Вміти організувати догляд за хворими з анаеробною інфекцією.

Список літератури

Основна:

  1. Загальна хірургія / за ред. С.П.Жученко, М.Д.Желіби, С.Д.Хіміча. – Київ: Здоров’я, 1999. – С. 81-122, 395.

  2. Хірургія. Т. І : Підручник із загальної хірургії / за ред. Я.С.Березницького, М.П.Захараша, В.Г.Мішалова, В.О.Шидловського. – Дніпропетровськ: РВА “Дніпро-VAL”, 2006. - С. 79-90.

  3. Черенько М.П., Ваврик Ж.М. Загальна хірургія з анестезіологією, основами реаніматології та догляду за хворими. – Київ.: Здоров’я, 1999. – С. 60-78

  4. Гостищев В.К. Общая хирургия: учебник – 3-е изд., перераб. и доп. – М.: ГЭОТАР-МЕД, 2004. – С. 26-67.

  5. Тимофеев Н.С., Тимофеев Н.Н. Асептика и антисептика. – 2-е изд., перераб. и доп. – Л.: Медицина, 1989. – С. 159-178.

Додаткова:

  1. Нестеренко Ю.А. Хирургические болезни: учебник. – М.: Медицина, 1983. – С. 63-65.

  2. Грандо А.А., Грандо С.А. Врачебная этика и деонтология. – К.: Здоров’я, 1994.

Зміст навчання

Перев’язочна, як правило, розміщується в одній кімнаті, відносно невеликих розмірів. Площа перев’язочної на 1 стіл повинна становити 22 м2, а перев’язочної на 2 столи – 30 м2. Тим часом в одній кімнаті, окрім перев’язок, виконуються передстерилізаційне очищення та дезінфекція інструментів, тут же миють руки до і після перев’язок лікарі, медсестри і студенти. У цьому ж приміщенні встановлюють кип’ятильники для знезараження інструментів, шафи для збереження різних матеріалів, інструментальні шафи, різні потрібні для роботи меблі і оснащення. Це все у певній мірі захаращує приміщення і утруднює підтримку чистоти і порядку.

Як правило, перев’язочні розташовуються в одному коридорі з палатами, але зручніше обладнати їх у кінцевому відсіку коридора, відгородженому скляною перегородкою. При цьому створюється тамбур, у якому можна ставити каталки, шафи для деяких предметів оснащення, в стінній ніші або у окремій шафі зберігати засоби для прибирання перев’язочної.

Стелю і стіни перев’язочної фарбують олійною фарбою, але краще, якщо стіни облицьовані керамічною плиткою. Підлога має бути вкрита керамічною плиткою. Вентиляція повинна бути припливно-витяжною з двократним обміном за 1 годину. Усі освітлювачі повинні підлягати вологому прибиранню. У перев’язочній повинні бути дві раковини, які розміщують далі від стерильного стола і маркують написами на стіні – “Для миття рук”, “Для інструментів”.

Перев’язочні ділять на чисті й гнійні, що має суттєве значення для профілактики госпітальної інфекції.

Чиста перев’язочна призначена для виконання перев’язок чистих післяопераційних ран, зашитих наглухо, інколи з введенням дренажу для відтоку ранового вмісту, пункцій суглобів, черевної порожнини, плевральної порожнини, пухлин, м’яких тканин і кісток – пункцій, при яких не очікується гнійний вміст. У багатьох хірургічних відділеннях чисті перев’язочні використовуються для невеликих оперативних втручань, наприклад первинна хірургічна обробка невеликих випадкових ран, видалення атером, врослого нігтя та інших. Нарешті, у відділеннях, де немає окремої ендоскопічної кімнати, у чистій перев’язочній виконують бронхоскопію, гастроскопію, цистоскопію і катетеризацію сечоводів.

Гнійні перев’язочні використовуються для перев’язок гнійних ран, а також пункцій абсцесів та порожнин, які містять гній. Тут же виконується більшість гнійних оперативних втручань, таких, як розкриття гнійників, введення дренажу в плевральну порожнину при емпіємі тощо. У гнійній перев’язочній перев’язують і хворих з кишковими і каловими норицями.

Підтримання чистоти і порядку в перев’язочній – це обов’язкова умова для виконання правил асептики під час перев’язок. Робота в перев’язочній, як і в операційному блоці, починається із попереднього прибирання. Цей захід інколи займає чимало часу, тому що перев’язочна використовується черговим персоналом для надання екстреної допомоги хворим, які знаходяться у відділенні. У вечірній і нічний час може виникнути необхідність у зміні просяклої пов’язки, введення дренажної трубки, яка випала з рани, тощо. У перев’язочній для цієї мети повинна бути виділена “чергова” стерилізаційна коробка з перев’язочним матеріалом. Після закінчення перев’язки черговий персонал повинен зробити прибирання, склавши використані інструменти в бачок із розчином дезінфектанту, а зняті бинти і пов’язку, забруднені кульки тощо зібрати у спеціальне відро із кришкою, яке пристосоване для збору забрудненого матеріалу.

Поточне прибирання виконується під час перев’язок. Біля кожного перев’язочного стола обов’язково стоїть таз або відро для збору знятих пов’язок і використаного в процесі перев’язки матеріалу. В проміжках між перев’язками санітарка перекладає вміст тазів у спеціальне відро із кришкою, щоб потім винести його, для спалювання забрудненого матеріалу. В перев’язочній повинні бути великі щипці (корнцанг), якими збирають забруднені пов’язки.

Після закінчення перев’язок виконується велике прибирання, аналогічне такому прибиранню в операційній, а в кінці дня персонал перев’язочної проводить завершальне прибирання.

Один раз на тиждень у перев’язочній виконується генеральне прибирання, аналогічне тому, яке виконується в операційному блоці.

Важливе значення у забезпеченні чистоти і порядку в перев’язочній мають одяг та поведінка людей, здорових і хворих, що входять, працюють і лікуються в перев’язочній. У перев’язочну входять у звичайному лікарняному одязі, тобто в халаті і шапочці, в яких ходять і працюють співробітники хірургічного відділення. Халати і шапочки повинні бути чистими, застібнутими на всі ґудзики, рукави спущені до кистей або закачані, але так, щоб з-під них не “виглядали” рукави нижньої сорочки. Персоналу перев’язочної краще користуватися халатами, які зав’язуються ззаду. Шапочки повинні повністю закривати волосся. Усі, хто входить у перев’язочну, повинні одягати стерильну маску.

Медсестри і санітарки, які працюють у перев’язочній, міняють халати кожен день, а зверху халата одягають фартухи з нагрудниками. Фартухи щоденно дезінфікуються, а при забрудненні під час роботи протираються чистою ганчіркою, змоченою дезрозчином. Фартухи повинні одягати лікарі і студенти, які проводять гнійні перев’язки.

Подібно до операційних сестер сестри і санітарки, які працюють у перев’язочній, повинні ретельно дотримуватися правил особистої гігієни. Аподактильна робота, тобто не торкаючись пальцями, є обов’язковою. Усі брудні роботи потрібно виконувати в робочих рукавичках або довгими щипцями (наприклад, прибирання з підлоги забрудненої серветки), стежити за шкірою рук, турбуватися, щоб не було тріщин, подряпин.

Для знезараження повітря у перев’язочній застосовують ультрафіолетові лампи. Ультрафіолетове опромінення перев’язочної відбувається відповідно графіка.

У сучасній перев’язочній повинно бути виділено місце для передстерилізаційного очищення інструментів, а в гнійних перев’язочних – для попередньої дезінфекції. Зазвичай біля раковини з надписом “Для інструментів” розташовують бачок з дезінфікуючою рідиною, в яку занурюють усі інструменти, які були застосовані під час гнійних перев’язок. Дезінфекції підлягають і інструменти, які були використанні при перев’язках ран, що гранулюють, і ран із серозними виділеннями, оскільки немає впевненості у тому, що ці виділення не містять патогенні мікроорганізми. Як дезінфектанти можуть бути застосовані розчин первомуру, який залишився після обробки рук, або 6% розчин перекису водню з 0,5% мийного засобу або 2,5% розчин хлоргекседину біглюконату, 0,2% розчин дезактину тощо. Ці розчини не мають запаху, і перебування в них інструментів протягом 30-60 хвилин не призводить до корозії металу. Для передстерилізаційного чищення необхідно мати інший бачок, який, як і бачок для дезінфекції, має бути маркованим. Передстерилізаційна обробка інструментарію в перев’язочній виконується аналогічно до обробки інструментарію в стерилізаційній операційного блоку.

Малюнок 8.1 - Перевязка хворого

Порядок проведення перев’язок за ступенем асептичності полягає в такому. Першими повинні виконуватися пункції суглобів, м’яких тканин та кісток, потім плевральні пункції з огляду на те, що не завжди можна передбачити характер вмісту, який знаходиться у плевральній порожнині. Далі йдуть перев’язки свіжих післяопераційних ран, потім зняття швів і насамкінець перев’язки чистих ран, які гранулюють, гастроскопій тощо.

Усі перев’язки гнійних ран, рівно як і пункції гнояків, промивання порожнини емпієми тощо, а також перев’язки хворих із норицями кишечника виконуються в гнійній перев’язочній. У гнійних перев’язочних важливо не допустити поширення мікроорганізмів за межі рани хворого. У зв’язку з цим у першу чергу перев’язують хворих із гнійними ранами, які загоюються, потім із значними гнійними виділеннями, а в останню чергу – септичних хворих із кишковими норицями тощо. Особливих заходів потребують хворі з анаеробною інфекцією.

Якщо в невеликих хірургічних відділеннях є тільки одна перев’язочна, то питання про черговість перев’язок набуває особливого значення, тому що, перед тим, як розпочати гнійну перев’язку, необхідно бути впевненим, що всі чисті перев’язки і маніпуляції повністю виконані. Тільки так можна забезпечити асептичність роботи в одній перев’язочній. У цих випадках спостереження за порядком і черговістю виконання перев’язок покладається на перев’язочну сестру, яка керується вказівками завідувача відділення.

Орієнтовна основа дії

Порядок накривання стерильного стола

Стерильний стіл у перев’язочній накривається на робочу зміну (6 годин). Стерильний стіл повинен бути у стані готовності до роботи в будь-який час доби. Він перестелюється зміною, яка заступає на чергування.

Стерильний стіл розміщується не ближче ніж 0,5 м від стіни, на відстані 1 м не повинно бути меблів тощо. Крім медичної сестри, відповідальної за стерильний стіл, ніхто не повинен наближатися до нього ближче одного метра, забороняється проходити під час операції чи перев’язки будь-кому, крім операційної сестри, між перев’язочним і стерильним столом.

Послідовність дій при покриванні стерильного стола така:

  • одягаються шапочка, маска, халат;

  • обробляються руки (миття рук із милом, застосування дезінфектантів для обробки рук);

  • дворазово дезінфікують процедурний стіл дезрозчином;

  • перевіряють бікси на: герметичність, наявність дати стерилізації, наявність підпису медичної сестри, яка проводила стерилізацію. Проставляють дату і час розкриття бікса. Відкривають бікс і перевіряють реакцію індикатора стерильності. Стерильну ватну кульку змочують 96% спиртом і обробляють руки;

  • одягають стерильні рукавички;

  • корнцангом беруть стерильний пінцет, яким дістають стерильне простирадло. Пінцет кладеться в суху стерильну ємність або у ємність з дезрозчином;

  • розкладається стерильне простирадло у два шари на столі так, щоб нижній-передній край звисав зі стола на 20 см;

  • так само розкладається наступне стерильне простирадло поверх першого;

  • береться третє стерильне простирадло, складається в чотири шари і кладеться поверх другого (таким чином утворюються 4 шари знизу і 4 шари зверху);

  • ззаду захоплюють усі шари простирадл з обох боків двома цапками, спереду – двома цапками захоплюють тільки 4 верхні шари простирадл;

  • аа бірці записуються дата, час покриття стерильного стола, підпис медсестри, остання прикріплюється до простирадла. Взявшись за передні цапки, відкривають стіл;

  • стерильним пінцетом викладають на стіл необхідний перев’язочний матеріал, інструменти тощо. Після викладання цих засобів стіл накривають зверху 4 шарами стерильного простирадла.

Утилізація перев’язочного матеріалу в перев’язочній

Перев’язочний матеріал, який був у контакті із рановим вмістом або використовувався під час різноманітних інвазивних маніпуляціях, потребує дезінфекції. Для цього його збирають у лоток, з якого потім перекладають у спеціальний бак, що містить дезрозчин. У цьому розчині повинна пройти певна експозиція для дезінфекції матеріалу (термін залежить від застосованого розчину: 6% розчин перекису водню – 1 година, 3% розчин хлораміну – 1 година, 0,2% розчин дезактину – 1 година). Після цього матеріал виноситься на смітник.

Малюнок 8.2 - Апарат для утилізації перев’язочного матеріалу

Організація догляду за хворими з анаеробною хірургічною інфекцією

Анаеробна інфекція має високу контагіозність і, якщо не вжити відповідних профілактичних заходів, вона може вразити інших хворих. Основний шлях поширення анаеробної інфекції – контактний, тому перш за все необхідно ізолювати хворого в окремій палаті і організувати стерилізацію засобів догляду, посуду, інструментів тощо. Одночасно необхідно вжити заходів щодо захисту такого хворого від вторинного інфікування гнійною інфекцією, тому що поєднання анаеробної і гнійної інфекцій особливо тяжке.

Малюнок 8.3 - Газова гангрена

У приймальному відділенні хворий повинен пройти повну чи часткову санітарну обробку. Перед госпіталізацією його приліжкову тумбочку і підкладне судно протирають ганчіркою, змоченою сумішшю 6% розчину перекису водню з 0,5% мийним засобом. Для миття хворого використовують мило у дрібному розфасуванні. Посуд хворого звільняють від залишків їжі, замочують у 2% розчині натрію гідрокарбонату і кип’ятять протягом 1,5 години. Прибирають приміщення не рідше ніж 2 рази за день вологим способом, використовуючи суміш 6% розчину перекису водню з 0,5% мийним засобом. Матеріал для прибирання стерилізують в автоклаві під тиском 2 атм протягом 20 хвилин.

Таблиця 8.1 - Концентрація анаеробів у різних ділянках тіла людини

Локалізація

Усього бактерій (в 1 мл, 1 г)

Відношен-ня анае-робів до інших бактерій

Основні групи анаеробів

Порожнина рота

Змиви з носа

Слина

Поверхня зуба

Ясенний карман

103-104

105-106

1010-1011

1011-1012

3-5:1

1:1

1:1

1000:1

Peptostreptococcus, 1, Actinomyces, 2, 3, Fuzobacterium nucleatum

ШКТ

Шлунок

Тонка кишка

Сигмоподібна кишка

Товста кишка

102:105

102:104

106:107

1011:1012

1:1

1:1

1:1

1000:1

Bacteroides fra-gilis, Clostridium, 1, 2, Peptostrepto-coccus, Actinomy-ces, Eubacterium, Fnucleatum

Генітальний тракт

Вагіна

Цервікальний канал

103:105

102:104

3-5:1

3-5:1

Peptostreptococcus, 1, 2, 3, Actinomyces, F. nucleatum, Mobiluncus

Шкіра

103:104

Даних немає

Propinobacterium

1- Prevotella, Porfiromonas. 2- Biphidobacterim, lactobacillus. 3- Acidaninococcus, Megasphera, Velonella

Малюнок 8.4 - Анаеробна інфекція

Медичний персонал перед входом у палату переодягається у спеціальні халати і бахіли. Під час огляду хворого і перев’язок користуються фартухами із клейонки, які обробляють 6% розчином перекису водню. Перев’язувальний матеріал збирають у спеціально виділений для цього бікс, стерилізують в автоклаві і знищують шляхом спалювання. Натільну і постільну білизну збирають у цупкі бавовняні або поліетиленові мішки, замочують у 2% розчині натрію гідрокарбонату або мийного засобу, після чого кип’ятять протягом 90 хвилин. Матрац, подушку, ковдру і піжаму піддають камерній дезінфекції в режимі для споротвірнихих форм мікроорганізмів. Використані інструменти занурюють у суміш 6% перекису водню з 0,5% мийним засобом на 1 годину чи кип’ятять протягом 1 години. Після знезараження йому проводять передстерилізаційне очищення і стерилізують тим чи іншим способом.

Малюнок 8.5 - Асоціація мікроорганізмів Staphylococcus aureus, Vibrio vulnificus, Clostridium perfringens, Bacteroides fragilis зумовила розвиток анаеробної інфекції

Перев’язка хворих з анаеробною інфекцією.

У мирний час анаеробна інфекція (газова гангрена), викликана спороносними мікробами, зустрічається дуже рідко. Однак буває, що при розкритті флегмони, з'ясовується, що у хворого наявна анаеробна інфекція. У цьому випадку необхідно одразу провести заходи профілактики для захисту інших хворих від інфікування. З цією метою перш за все припиняють усі інші роботи в приміщенні перев’язочної до її дезінфекції (тобто до закінчення “генерального прибирання”).

Коли лікарі дійшли висновку, що у хворого має місце анаеробна інфекція, необхідно: хірургам одягнути другий халат, поверх нього – клейончастий фартух, який періодично обробляють ганчіркою, змоченою 6% розчином перекису водню з 0,5% мийним засобом; на руки одягають міцні стерильні рукавички; санітарка у рукавичках протирає підошви тапочок тим самим розчином, а потім одягає бахіли поверх штанів. Перев’язку виконують аподактильним методом. Після закінчення перев’язки хворого ізолюють в окрему палату. Повторні перев’язки виконуються у палаті.

Малюнок 8.6 – Гангрена, зумовлена анаеробом Bacteriodes Fragilis

Перев’язочний матеріал збирають у бікс і стерилізують в автоклаві, після чого його спалюють. Усі інструменти і засоби для перев’язки, які були застосовані дезінфікують у 6% розчині перекису водню з 0,5% мийним засобом протягом 1 години, потім вони піддаються звичайному передопераційному очищенню і стерилізуються автоклавуванням.

Фартухи хірургів і медсестер, клейонки із перев’язочного стола замочують у 6% розчині перекису водню з 0,5% мийним засобом на 1 годину.

Тести та задачі для перевірки вихідного рівня знань

Перев’язочні можуть бути такими:

а) умовно чиста;

б) чиста (+);

в) гнійна (+);

г) післяопераційна;

д) амбулаторна.

У чистій перев’язочній може бути виконана:

а) перев’язка хворому з чистою післяопераційною раною (+);

б) пункція запального інфільтрату;

в) пункція колінного суглоба при серозному артриті (+);

г) перев’язка хворого з раною після розкриття фурункула;

д) пункція плевральної порожнини при гнійному плевриті.

В чистій перев’язочній можуть бути виконані:

а) накладання вторинного хірургічного шва;

б) первинна хірургічна обробка випадкової рани (+);

в) зняття швів хворому після апендектомії (+);

г) розкриття флегмони;

д) перев’язка хворого після розкриття абсцесу.

У гнійній перев’язочній може бути виконане:

а) зняття швів хворому після пластики грижі:

б) пункція колінного суглоба при гемартрозі;

в) новокаїнова блокада місця перелому;

г) перев’язка хворого з пролежнем (+);

д) пункція плевральної порожнини при гнійному плевриті (+).

Малюнок 8.7 - Анаеробна інфекція, зумовлена Prevotella species

У гнійній перев’язочній можуть бути виконані:

а) перев’язка хворого після розкриття флегмони (+);

б) хірургічна обробка інфікованої рани (+);

в) первинна хірургічна обробка;

г) зняття швів хворому після холецистектомії;

д) новокаїнова блокада при переломі ребер.

У перев’язочних виконують такі види прибирань:

а) багатокомпонентне;

б) комплексне;

в) генеральне (+);

г) остаточне;

д) поточне (+).

У перев’язочних виконують такі види прибирань:

а) попереднє (+);

б) позапланове;

в) заключне (+);

г) комплексне;

д) планове.

Малюнок 8.8 - Анаеробна інфекція, зумовлена Propionibacterium species

Для дезінфекції інструментів у перев’язочній може бути застосований:

а) 5% спиртовий розчин йоду;

б) 0,2% розчин дезактину (+);

в) 10% розчин хлораміну;

г) 6% розчин перекису водню з 0,5% мийним засобом (+);

д) 5% розчин натрію гідрокарбонату.

Для знезараження використаного перев’язочного матеріалу може бути застосований:

а) 6% розчин перекису водню (+);

б) 3% розчин хлораміну (+);

в) 10% розчин хлорного вапна;

г) 1% розчин перекису водню із 0,5% мийним засобом;

д) 1% спиртовий розчин діамантового зеленого.

Для генерального прибирання у перев’язочній може бути застосований:

а) розчин хлораміну 1% (+);

б) 10% розчин хлорного вапна;

в) 1% спиртовий розчин діамантового зеленого

г) 6% розчин перекису водню з 0,5% мийним засобом (+);

д) 1% розчин перекису водню із 0,5% мийним засобом.

Малюнок 8.9 - Анаеробна інфекція, зумовлена Clostridium difficile

Для хворого з анаеробною хірургічною інфекцією необхідно:

а) застосувати заходи з профілактики поширення анаеробної інфекції (+);

б) госпіталізувати хворого у загальну палату до інших хворих;

в) застосувати загальні заходи з профілактики внутрішньолікарняної інфекції;

г) виділити окрему палату (+);

д) щоденно застосовувати гіпотермію вогнищ ураження.

Генеральне прибирання виконується у перев’язочній:

а) кожен день наприкінці робочого дня;

б) один раз на тиждень у плановому порядку (+);

в) двічі на тиждень;

г) позапланово після втручання у хворого з анаеробною хірургічною інфекцією (+);

д) один раз на місяць у плановому порядку.

Малюнок 8.10 - Анаеробна інфекція, зумовлена Clostridium perfringens

У чистій перев’язочній можуть виконуватись:

а) перев’язка хворого з післяопераційною раною після розкриття гострого парапроктиту;

б) перев’язка хворого з чистою післяопераційною раною (+)4

в) перев’язка хворого з післяопераційною раною, в якій розвинувся інфекційний процес;

г) перев’язка хворого з гастростомою (+);

д) перев’язка хворого з коло стомою.

У гнійній перев’язочній можуть бути виконані:

а) очисна клізма;

б) перев’язка післяопераційної рани після розкриття гострого маститу (+);

в) діагностична пункція запального інфільтрату (+);

г) промивання шлунка;

д) гіпербарична оксигенація.

Малюнок 8.11 - Анаеробна інфекція, зумовлена Peptostreptococcus species

У перев’язочній не виконуються:

а) перев’язка хворого із пролежнем;

б) сифонна клізма (+);

в) первинна хірургічна обробка випадкової рани;

г) хірургічна обробка інфікованої рани;

д) внутрішньо-венна інфузія кровозамінників (+).

Система навчальних завдань для перевірки кінцевого рівня знань

Ситуаційні задачі для перевірки кінцевого рівня знань

У гнійній перев’язочній виконане оперативне втручання з приводу гострого парапроктиту, під час виконання якого хірургами запідозрено наявність анаеробної інфекції у вогнищі ураження. Яким чином має бути підготована перев’язочна для подальших перев’язок у хворих відділення?

Відповідь: у перев’язочній має бути виконане позапланове генеральне прибирання.

У палаті виконано перев’язку хворому після операції з приводу газової гангрени. Які дії повинні бути виконані із застосованими інструментами під час даної перев’язки?

Відповідь: усі інструменти, які були застосовані, дезінфікують у 6% розчині перекису водню з 0,5% мийним засобом протягом 1 години, потім проводяться звичайне передопераційне чищення і стерилізація відповідним методом.

Малюнок 8.12 - Анаеробна інфекція в роті, зумовлена Porphyromonas species

Хворому з анаеробною хірургічною інфекцією виконано перев’язку. Що має бути зроблено із перев’язувальним матеріалом, який був використаний у даного пацієнта?

Відповідь: перев’язувальний матеріал збирають у спеціально виділений для цього бікс, стерилізують в автоклаві і знищують шляхом спалювання.

Протягом робочого дня у перев’язочній проводилося збирання використаного перев’язочного матеріалу у закритий бак із 3% розчином хлораміну. Що має зробити персонал у подальшому із цим матеріалом?

Відповідь: перев’язочний матеріал після знезараження виноситься на смітник.

Під час перев’язки хворого після розкриття післяін’єкційного абсцесу сідниці медична сестра рукою, на якій надягнута рукавичка, з порожнини рани видалила тампон, що просяк гнійно-геморагічним вмістом. Яку помилку допустила медична сестра? Який метод роботи застосовується під час проведення перев’язок?

Відповідь: медична сестра під час перев’язок повинна користуватися тільки відповідним інструментом і не повинна торкатися рани та її вмісту руками; такий метод роботи називається аподактильним.

День потому хворому із газовою гангреною було виконане оперативне втручання. Хворий знаходиться в окремій палаті. Де йому повинна виконуватися перев’язка?

Відповідь: перев’язка повинна виконуватися в палаті.

У перев’язочній виконуються перев’язки протягом останніх 6 годин. Що повинна зробити перев’язочна медсестра перед тим, як запросити до перев’язочної наступного пацієнта?

Відповідь: перев’язочна медична сестра повинна перестелити стерильний стіл на наступні 6 годин роботи.

Перев’язочна медична сестра повинна покривати стерильний стіл. Скільки стерильних простирадл необхідно використати для виконання даної процедури?

Відповідь: для покривання стерильного стола необхідно застосувати 3 стерильних простирадла.

Під час покривання стерильного стола в перев’язочній застосовують 3 стерильні простирадла. Скільки шарів необхідно створити з простирадл під час виконання даної процедури?

Відповідь: за допомогою 3 стерильних простирадл утворюють 8 шарів – 4 знизу і 4 зверху.

Медична сестра гнійної перев’язочної закінчила свою робочу зміну і залишила відділення. Після останнього покривання стерильного стола пройшло 7 годин. У перев’язочній повинне відбутись оперативне втручання хворому, що прийнятий в ургентному порядку, з приводу флегмони стегна. Як повинна вчинити в такому випадку чергова зміна медичних сестер?

Відповідь: черговою зміною медичних сестер перед даним втручанням повинне бути виконане перестилання стерильного стола в перев’язочній.

У чистій перев’язочній повинна бути виконана перев’язка хворих із гастростомою, чистою післяопераційною раною, пункція колінного суглоба. В якій послідовності повинні бути виконані дані маніпуляції?

Відповідь: на початку виконується пункція суглоба, потім перев’язка чистої післяопераційної рани, на прикінці – гастростоми.

На початку робочого дня медична сестра в першу чергу запросила в чисту перев’язочну хворого з раною, яка гранулює і гоїться вторинним натягом. Яку помилку зробила медична сестра?

Відповідь: даний пацієнт повинні бути перев’язаний після виконання перев’язок пацієнтам із післяопераційними ранами, які мають шви і не мають ознак розвитку інфекційного процесу.

На початку робочого дня медична сестра запросила у гнійну перев’язочну хворого із колостомою. Яку помилку допустила медична сестра?

Відповідь: хворий із колостомою в гнійній перев’язочній має бути перев’язаний в останню чергу.

Під час перев’язки в лоток був зібраний використаний перев’язочний матеріал, забруднений виділеннями з рани. Що необхідно зробити з цим матеріалом?

Відповідь: використаний перев’язочний матеріал необхідно для знезараження помістити у бак із дезрозчином.

Під час виконання перев’язки відбулося забруднення клейонки перев’язочного столу. Що потрібно зробити переш ніж розпочати наступну перев’язку?

Відповідь: клейонка повинна бути оброблена двічі дезрозчином.

Навчальне видання

Дужий Ігор Дмитрович

Мадяр Володимир Васильович

«ДОГЛЯД ЗА ХІРУРГІЧНИМИ ХВОРИМИ»

Навчальний посібник

Дизайн обкладинки О.В. Мадяра

Редактор Н.В. Лисогуб

Комп’ютерне верстання О.В. Мадяра

Формат 60*84/16. Ум. друк. арк. Обл.-вид. арк. Тираж пр.

Зам.№

Видавець і виготовлювач

Сумський державний університет,

вул. Римського-Корсакова,2, м.Суми, 40007

Свідоцтво суб'єкта видавничої справи ДК №3062 від 17.12.2007

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]