Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінарське заняття №4 з історії України.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
124.42 Кб
Скачать

20 Жовтня 1943 р. Воронезький, Степовий, Південно-Західний і Південний фронти було перейменовано на 1-й, 2-й, 3-й, 4-й Українські фронти.

У перші дні листопада 1943р.радянські війська здійснили Київську наступальну операцію розпочалися вирішальні бої за Київ. Ударні частини 1-го Українського фронту 3 листопада 1943 р., цілком несподівано для противника, перейшли в наступ з Лютізького плацдарму на південь, у напрямку на Київ. Ставка віддала наказ взяти місто за будь-яку ціну до річниці Жовтневої ре­волюції. 6 листопада 1943 р. Київ було звільнено.

З початком 1944 р. СРСР вступив у завершальний етап війни. 24 січня – 17 лютого 1944р проходила Корсунь-Шевченківська наступальна операція радянських військ. 1-й Український фронт під командуванням генерала Ватутіна знищив німецькі угруповання в районі Житомира й Бердичева. А його північне кри­ло на початку лютого звільнило Рівно, Луцьк і Шепетівку. Війська 2-го Українського фронту 8 січня звільнили Кіровоград. Ці два фронти, долаючи шалений опір, з'єдналися 28 січня в районі Звенигородки. В оточенні опинилося 80 тис. німецьких со­лдатів. Після відмови німців здатися війська розпочали операції по знищенню оточених. Січнево-лютневий наступ на Правобережжі завершився розгромом против­ника на південній ділянці Правобережного Дніпра військами 3-го та 4-го Українських фронтів. 8 лютого гітлерівці залишили Нікополь, а 22-го — Кри­вий Ріг.

Сподівання німецького командування на весняне бездоріжжя не виправда­лись. На початку березня розгорнувся новий наступ українських фронтів. За­лишки угруповань "Південь" та "Центр" зазнавали нищівних поразок. 13-го берез­ня 1943р. німці залишили Херсон, 20-го — Вінницю, 25-го — Проскурів. Війська 2-го Українського фронту форсували рр. Південний Буг та Дністер і вийшли на кордон СРСР з Румунією по р. Прут. 1-й Український фронт, розгромивши німецькі війська в районі Тернополя і Кам'янця-Подільського, 8 квітня вийшов на кордон з Чехословаччиною.

8 квітня - 12 травня 1944 р. війська 4-го Українського фронту, Чорноморського флоту, Азовської військової флотилії у взаємодії з Окремою приморською армією провели Кримську наступальну операцію. 12 травня Крим повністю було очищено від гітлерівців.

Влітку 1944 р. становище Німеччини значно погіршилося. 6 червня 1944 р. американо-англійські війська відкрили Другий фронт у Європі, який відтягнув 60 німецьких дивізій.

13 червня – 29 серпня 1944р. відбувалася Львівсько-Сандомирська операція радянських військ.Радянські війська звільнили Львів, Станіслав. Війська 1-го Українського фронту, підтримуючи операцію "Багратіон", роз­горнули наступ у Західній Україні, оточили в районі Бродів 8 дивізій і до кінця липня знищили їх. 27 липня німців вибили зі Львова, Станіслава, Пере­мишля. Незважаючи на специфічні умови Карпат, радянські війська 6 серпня оволоділи Дрогобичем, а 7-го — Самбором та Бориславом.

З 20-го по 29 серпня 1944 р. війська 3-го та 2-го Українських фронтів провели Яссо-Кишинівську операцію, в результаті якої було звільнено Молдавію та Ізмаїльську область України.У ході Східно-Карпатської стратегічної наступальної операції у жовтні 1944 р. радянські війська зайняли Карпатську Україну. Останній населений пункт УРСР у її довоєнних межах — село Лавочне Дрогобицької обл. — визволили 8 жовтня 1944 р 28 жовтня 1944 р. військами 4-го Українського фронту була звільнена територія Закарпатської України.