Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачи 1-9 уголовное право.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
150.02 Кб
Скачать

Вирішення завдання:

1. Під причинним зв'язком у кримінальному праві слід розуміти об'єктивно існуючий зв'язок між діянням – дією або бездіяльністю (причиною) – і суспільно небезпечними наслідками (наслідком), коли дія або бездіяльність викликає (породжує) настання суспільно небезпечного наслідку.

При аналізі і встановленні причинного зв'язку між суспільно небезпечною дією або бездіяльністю і суспільно небезпечними наслідками слід виходити з таких положень:

1) причинний зв'язок як ознака об'єктивної сторони злочину підлягає встановленню у випадках, коли суспільно небезпечні наслідки є обов'язковою ознакою складу злочину, тобто в злочинах з матеріальним складом. Звідси випливає, що якщо відсутнє суспільно небезпечне діяння, то немає необхідності встановлювати причинний зв'язок, тому що немає першої (обов'язкової) ознаки об'єктивної сторони – діяння. У разі відсутності наслідку (за наявності суспільно небезпечного діяння) має місце замах на злочин, або склад формального злочину, або взагалі немає складу злочину. Якщо ж причинний зв'язок між діянням і наслідком не встановлений, об'єктивна сторона злочину з матеріальним складом відсутня внаслідок відсутності такої обов'язкової її ознаки, як причинний зв'язок;

2) по кожній кримінальній справі для наявності об'єктивної сторони злочину з матеріальним складом необхідно встановити не лише діяння, але і суспільно небезпечний наслідок, а також причинний зв'язок між діянням і наслідками як явищами реальної дійсності;

3) для того, щоб чітко встановити зв'язок між причиною і наслідком, необхідно штучно (уявно) ізолювати два явища – причину і наслідок, тобто суспільно небезпечне діяння (дія або бездіяльність) і суспільно небезпечний наслідок – від інших причинно-наслідкових ланок і опосередкувань, що так чи інакше перебувають у взаємодії з наслідками;

4) Причинний зв'язок має місце лише тоді, коли діяння виступає необхідною умовою, без якої неможливе настання наслідку. З цього випливають такі найважливіші вимоги:

  • причина (діяння) у часі повинна передувати наслідку. Однак зовнішньої (часової) залежності у послідовному розвитку подій недостатньо, адже відомо, що "після цього" не завжди означає "внаслідок цього";

  • причина (діяння) не лише повинна передувати наслідку в часі, але і викликати його;

  • причинний зв'язок має місце лише у разі, коли діяння є головною, визначальною умовою (фактором) настання суспільно небезпечного наслідку. Це правило дуже важливо враховувати в ситуаціях, коли в причинний ряд втручаються різні додаткові сили, умови і фактори – дії інших осіб, різні процеси (патологічні, біологічні та ін.), тобто мають місце кілька (безліч), факторів, що тією чи іншою мірою сприяють настанню суспільно небезпечних наслідків;

  • діяння перебуває в причинному зв'язку з наслідком, якщо воно з неминучістю викликає настання цього наслідку.

Необхідний причинний зв'язок слід відрізняти від випадкового причинного зв'язку. Необхідний причинний зв'язок відбиває закономірності розвитку об'єктивного світу, коли причина сама у собі містить реальну можливість настання певного наслідку.

На відміну від цього випадкові причинні зв'язки не відбивають закономірностей розвитку подій. Вони є наслідком випадкового перетинання причинно-наслідкових ланок (іноді багатьох). Тут діяння з урахуванням об'єктивно-предметних умов містить лише абстрактну можливість настання суспільно небезпечних наслідків. Суспільно небезпечні наслідки, що настали внаслідок випадкового причинного зв'язку, не мають кримінально-правового значення і не є обов'язковою ознакою об'єктивної сторони злочину з матеріальним складом.

Урахування викладених положень має важливе значення для вирішення питання про наявність (чи, навпаки, відсутність) у кожному конкретному випадку причинного зв'язку між суспільно небезпечним діянням і наслідком. Встановлення необхідного причинного зв'язку констатує наявність об'єктивної сторони злочину з матеріальним складом.

Види причинних зв'язків:

  • причинний зв'язок при так званому безпосередньому заподіянні. Такий зв'язок іноді називають безпосереднім або прямим причинним зв'язком;

  • опосередкований необхідний причинний зв'язок, коли суб'єкт для заподіяння суспільно небезпечних наслідків застосовує різні механізми, пристосування, інші засоби вчинення злочину чи використовує поведінку інших осіб;

  • необхідний причинний зв'язок при співучасті, коли дії співучасників (організатора, підбурювача, пособника) перебувають у причинному зв'язку зі злочином, вчиненим виконавцем;

  • необхідний причинний зв'язок за наявності особливих умов на боці потерпілого. Ці умови виступають каталізаторами (прискорювачами) настання наслідків (наприклад, стан сп'яніння, хвороба потерпілого тощо).

2. Причинним зв’язком між діями Н. та смертю К. є нанесення ударів твердим тупим предметом громадянином Н., наслідком чого стали пошкодження органів черевної порожнини громадянина К., від чого у К. почалось блювання, результатом якої стала асфіксія.

3. Вид причинного зв’язку – опосередкований необхідний причинний зв'язок – смерть настала у наслідок асфіксії, що була викликана пошкодженням органів черевної порожнини у наслідок нанесення тілесних пошкоджень різної важкості.

4. На мою думку, суд зробив не вірний висновок, тому що на той момент, коли Н. пішов з квартири, він переконався, що К. живий та дихає, Н. підклав йому під голову згорнуту ковдру «щоб не захлинувся», і тільки тоді пішов з квартири. Тобто дане діяння можна розглядати як «вбивство через необережність» (стаття 119 КК України) або як «Умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого» (стаття 121 КК України).

Завдання 3. Г. скоїв відкрите викрадення чужого майна (грабіж) за наступних обставин: о 9 год. ранку вихопив з рук 62-річної О. господарську сумку, в якій знаходилися продукти харчування вартістю 23 грн., гаманець із грішми (276 грн.), медичний препарат «Глібенкламід» (вартістю 1 грн. 80 коп.) та деякі інші речі, загальною вартістю 14 грн. 60 коп. і з викраденим втік. Потерпіла О. стверджувала, що грабіж заподіяв їй значну шкоду, оскільки вона хворіє на цукровий діабет, а без викрадених злочинцем таблеток в неї могло б настати ускладнення хвороби, бо придбати ліки вона не могла аж до дня отримання наступної пенсії.

Що таке суспільно небезпечні наслідки як ознака, що характеризує об'єктивну сторону злочину? Які є їх види? Зверніться до примітки до ст. 185 та до ст. 186 КК України. 3'ясуйте, чи є підстави вважати заподіяні вчиненим Г. грабежем суспільно небезпечні наслідки О. «значною шкодою» та кваліфікувати злочин за ч. З ст. 186 КК? До якого виду наслідків належить шкода, заподіяна злочином О.?