Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізика.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
1.8 Mб
Скачать

§34. Фотони. Енергія, маса та імпульс фотона. Тиск світла. Ефект Комптона.

Явища інтерференції та дифракції світла підтверджують його хвильову природу. Однак такі явища як теплове випромінювання тіл та фотоефект не можна пояснити з хвильової точки зору. Для пояснення законів теплового випромінювання тіл німецький вчений Макс Планк у 1900р. висунув гіпотезу, згідно з якою атоми і молекули випромінюють світло квантами, порціями, які назвали фотонами. Енергія кванта електромагнітного випромінювання або фотона пропорційна до частоти світла:

, (1)

де – стала Планка.

Виходячи із формули Ейнштейна зв’язку енергії і маси

, (2)

одержимо формули маси фотона:

. (3)

Оскільки швидкість світла у вакуумі, а значить і швидкість фотона, рівна С, то для імпульсу фотона одержимо формулу:

. (4)

Російський вчений П.М.Лєбєдєв експериментально встановив, що світло чинить тиск. Це явище можна пояснити з хвильової і квантової точки зору. Фотони мають масу та імпульс, тому при відбиванні від поверхні тіла чи при поглинанні передають тілу імпульс і чинять на неї тиск.

Нехай на одиницю поверхні тіла за одиницю часу падає n фотонів. При цьому – число відбитих фотонів (R – коефіцієнт відбивання), і (1 – R)n – число поглинутих фотонів. Тоді, за другим законом Ньютона, зміна імпульсу одиничної площадки за одиницю часу визначатиме тиск світла

(5)

Враховуючи, що – інтенсивність світла, отримаємо

. (6)

Для дзеркальної поверхні , а для чорної . Таким чином, тиск на дзеркальну поверхню – вдвічі більший, ніж на чорну.

Досліджуючи розсіяння рентгенівських променів в кристалах, Комптон у 1923 р. встановив, що в розсіяному випромінюванні, крім компоненти з довжиною хвилі , існує зміщена компонента з довжиною хвилі . При розсіянні легкими атомами ( В) практично все розсіяне випромінювання має зміщену довжину хвилі. По мірі збільшення атомного номера все більша частина випромінювання розсіюється без зміни довжини хвилі.

Д

Рис. 1

осліди Комптона показали, що різниця не залежить від довжини хвилі падаючого випромінювання і природи розсіюючої речовини, а визначається лише величиною кута розсіяння : , де стала величина – комптонівська довжина хвилі для електрона.

Ефект Комптона можна пояснити з квантової точки зору, як процес пружного розсіяння рентгенівських фотонів на вільних електронах. Вільними можна вважати слабо зв’язані з атомами електрони. Розглянемо пружне зіткнення рентгенівського фотона, який має імпульс і енергію , з вільним електроном, який перебуває у стані спокою (енергія спокою , – маса спокою електрона). Фотон, зітнувшись з електроном, передає йому частину своєї енергії та імпульсу. При цьому змінюється напрямок його руху. Зменшення енергії фотона означає збільшення його довжини хвилі.

Нехай імпульс та енергія розсіяного фотона дорівнюють і . Електрон внаслідок взаємодії отримує імпульс і енергію .

При кожному такому зіткненні виконуються закони збереження енергії та імпульсу. Згідно із законом збереження енергії

.

Звідси

. (7)

Згідно із законом збереження імпульсу

. (8)

За теоремою косинусів для трикутника імпульсів (рис. 1) рівняння (8) перепишеться у скалярному вигляді як

. (9)

Прирівнюючи праві частини рівнянь (7) і (9), знайдемо:

.

Оскільки , , то ,

або

. (10)

Формула (10) добре узгоджується з результатами експериментальних досліджень ефекту Комптона. При цьому знайдено вираз комптонівської довжини хвилі для довільної частинки, яка приймає участь у розсіюванні.

Таким чином, світло одночасно проявляє властивості неперервних електромагнітних хвиль (інтерференція, дифракція) і властивості дискретних фотонів (теплове випромінювання, фотоефект, ефект Комптона). Ця властивість світла називається корпускулярно-хвильовим дуалізмом. При малих довжинах хвиль сильніше проявляються квантові властивості, а при великих довжинах хвиль – хвильові властивості. Корпускулярні і хвильові властивості світла не виключають, а, навпаки, взаємно доповнюють одна одну. Зв’язок між корпускулярними (імпульс фотона) і хвильовими (довжина хвилі) характеристиками світла відображається у формулі:

. (11)