Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з Б.О..docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
61.72 Кб
Скачать

Методи обліку витрат

Позамовний

Застосовується в індивідуальних та дрібносерійних виробництвах

Об'єктом обліку є окреме замовлення, оформлене договором між виробником та замовником. Виробничі витрати групуються за окремим цехом, далі сумуються вцілому по підприємству, після цього здійснюють облік собівартості одиниці продукції за сумою усіх витрат

Однопроцесний(простий, однопередільний)

Застосовується у виробництвах, де технологічний процес не поділяється на стадії

Здійснюються наступні операції:

облік витрат на підставі первинних документів;

розподіл витрат за визначеними процесами;

розподіл за визначеними категоріями;

розрахунок суми загальної величини витрат; розподіл витрат залежно від виду продукції

Попередільний (багатопередільний)

Застосовується в тому випадку, якщо сировина та матеріали проходять декілька закінчених стадій обробки (переділів)

Витрати обліковуються в розріза технологічних переділів, видів продукції, напівфабрикатів. Контроль витрат при цьому проводиться за кожним об'єктом обліку (технологічний процес, стадія, фаза виробничого процесу). Прямі витрати перевіряються за кожним переділом окремо, а в середині переділу - за видами продукції

Нормативний

Застосовується для щоденного виявлення відхилень від діючих норм на виробництво з метою запобігання понаднормативних витрат

Витрати на виробництво обліковуються з поділом їх на три складові.

• витрати в межах норм (плану, кошторису, тощо);

• зменшення (економія) або збільшення (перевитрати) витрат порівняно з нормою внаслідок зміни норм під впливом технічного прогресу;

• відхилення витрат порівняно з нормою у бік зменшення (економія) або збільшення (перевитрати).

19

роботодавець повинен робити нарахування на фонд оплати праці, які складають суму від 36,76% до 49,7%, в залежності від класу професійного ризику виробництва (п.5 ст.8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» №2464-VI від 08.07.2010).

 нарахування на фонд оплати праці, які підприємець сплачує за свої кошти:

1. Єдиний соціальний внесок (за умовами прикладу 36,85%): 1500х36,85%=552,75 грн.

43% нарахованого єдиного податку на рахунки відповідного бюджету; 57% нарахованого єдиного податку на рахунки органів Пенсійного фонду України як частину суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

20

Щоб розрахувати суму лікарняних, слід визначити:

1. Середньоденну (середньогодинну) заробітну плату.

2. Коефіцієнт, що коригує суму лікарняних, який залежить від стажу тимчасово непрацездатного працівника.

3. Дні (години) непрацездатності, які підлягають оплаті.

Отримані величини перемножуються і визначається сума лікарняних.

Під час розрахунку страхових виплат слід враховувати положення Порядку №439, згідно з яким роботодавець виплачує суму лікарняних за всі робочі дні хвороби, але при цьому:

- витрати на оплату робочих днів, що припадають на перші 5 днів непрацездатності, роботодавець відносить на валові витрати згідно з положеннями пп. 5.6.2 п. 5.6 ст. 5 Закону про податок на прибуток;

- витрати на оплату всіх інших робочих днів непрацездатності компенсуються роботодавцеві Фондом соціального страхування. Компенсація здійснюється шляхом перерахування відповідної суми на поточний рахунок роботодавця або шляхом зменшення роботодавцем зобов’язань за внесками до Фонду соціального страхування. Сума відпускних розраховується множенням середньоденної заробітної плати за розрахунковий період на кількість календарних днів, що припадають на відпустку.            Середньоденна заробітна плата розраховується діленням загальної суми заробітної плати за розрахунковий період на кількість днів у розрахунковому періоді. Згідно з Порядком № 100 період для розрахунку середньоденної заробітної плати становить 12 повних календарних місяців, що передують місяцю надання відпустки. Якщо співробітник пропрацював на підприємстві менше року, то заробітна плата розраховується за фактично відпрацьований час. Тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надають відпустку.              Кількість календарних днів у розрахунковому періоді зменшується на святкові та неробочі дні, перелік яких наведено у ст. 73 КЗпП. Також виключається із розрахункового періоду час, коли працівник не працював із поважних причин та не отримував заробітної плати. Це може бути, наприклад, безоплатна відпустка.

   До розрахунку середньої заробітної плати включаються виплати: — основна заробітна плата; — доплати і надбавки; — виробничі премії та премії за економію конкретних видів палива, електроенергії і теплової енергії; — винагорода за підсумками річної роботи та за вислугу років; — тощо.             1. Єдиний соціальний внесок з заробітної плати 3,6% від суми зарплати: 1500х3,6%=54 грн.

2. ПДФО, 15% від суми зарплати, зменшеної на єдиний соціальний внесок, а також на суму соціальної пільги (в даному випадку не застосовується, адже сума заробітної плати перевищує встановлений розмір 1320 грн.): (1500-54)х15%=216,90 грн.

Всього найманому працівнику на руки видається:

1500 - 54 - 216,90 = 1229,10 грн.

21

З нового 2011 року розрахунок відрахувань із заробітної плати та нарахувань на фонд оплати працідуже і дуже спростився. Адже замість внесків до Пенсійного фонду та фондів соціального страхування, тепер існує один – єдиний соціальний внесок.

Отже, роботодавець, з нового 2011 року, повинен утримувати із заробітної плати працівників сумуєдиного соціального внеску, яка складає 3,6% від суми нарахованої заробітної плати (п.7 ч.1 ст.8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» №2464-VI від 08.07.2010) та податок на доходи фізичних осіб, який складає 15% від суминарахованої заробітної плати, зменшеної на суму єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування та податкової соціальної пільги (п.164.6 Податкового кодексу).

Приватний підприємець працює на загальній системі оподаткування. Має одного найманого працівника з окладом 1500 грн. Клас професійного ризику - 8-й, відсоток єдиного соціального внеску - 36,85%.  Відрахування з заробітної плати:

1. Єдиний соціальний внесок з заробітної плати 3,6% від суми зарплати: 1500х3,6%=54 грн.

2. ПДФО, 15% від суми зарплати, зменшеної на єдиний соціальний внесок, а також на суму соціальної пільги (в даному випадку не застосовується, адже сума заробітної плати перевищує встановлений розмір 1320 грн.): (1500-54)х15%=216,90 грн.

Всього найманому працівнику на руки видається:

1500 - 54 - 216,90 = 1229,10 грн.

Приватний підприємець працює на спрощеній системі оподаткування (ставка єдиного податку 200грн.). Має одного найманого працівника з окладом 1300 грн. Клас професійного ризику - 8-й, відсоток єдиного соціального внеску - 36,85%.  Відрахування з заробітної плати:

1. Єдиний соціальний внесок з заробітної плати 3,6% від суми зарплати: 1300х3,6%=46,80 грн.

2. ПДФО, 15% від суми зарплати, зменшеної на єдиний соціальний внесок, а також на суму соціальної пільги (в даному випадку застосовується, адже сума заробітної плати не перевищує встановлений розмір 1320 грн.): (1300-46,80-470,50)х15%=117,41 грн.

Всього найманому працівнику на руки видається: 1300 - 46,80 - 117,41 = 1135,79 грн.