Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
физика. все кроме с 20 - 30.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
252.27 Кб
Скачать

10.Сторонні сили ерс. Закон Ома для неоднорідної ділянки та повного кола.

Пристрій який перетворю різні види енергії називається джерелом струму.

Сторонні сили виконують роботу проти сил електростатичного поля яку можна визначити як:

Закон ома для ноднорідної ділянки:

21)

Явище електромагнітної індукції полягає у виникненні електричного струму під дією змінного магнітного поля.

Якщо обертати провідну рамку в колі постійного магніту з кутовою швидкістю омега то за законом електромагнітної індукції Фарадея в контурі виникне ЕРС індукції

Закон Фарадея : він встановив що струм виникає при зміні магнітного поля. Якщо підносити до рамки з провідного матеріалу то стрілка буде відхилятися .

Правило ленца.

Індукційний струм що виникає в замкнутому контурі протидіє зміні магнітного потоку який збуджує цей струм.

22) Вихрові струми Фуко. Скін ефект

Якщо в магнітному полі руати масивний провідник або цей провідник пронизує змінний магнітний потік то в ньому виникають струми які називаються вихровими або струмами Фуко.

Скін ефект - Скін-ефе́кт (від англ. skin — шкіра) — явище проникнення електромагнітного поля в провідник на певну глибину, яка називається скін-шаром. Водночас, скін-ефект призводить до протікання струму в провіднику в основному в області скін-шару, і, як наслідок, збільшення опору провідника.

23) Явище самоіндукції та взаємоіндукції. Індуктивність.

Якщо через катушку пропускати змінний струм то змінний магнітний потік що виникає при цьому наз власним магнітним потоком. Він зумовлює появу в цьому провіднику додаткового струму що направлений протилежно основному. Це явище наз самоіндукцією.

Індуктивність самоіндукції

Взаємоіндукція.

Між двома катушками через які тучуть струми і які розташовані так що кожна з них знаходиться в магнітном полі іншої виникає індуктивний зв*язок: змінне магнітне поле першої катушки наводить ЕРС індукції другої катшки і навпаки.В обох катушках виникають індукційні струми. Таке явищ наз взаємоіндукцією.

Індуктивність — фізична величина, що характеризує здатність провідника нагромаджувати енергію магнітного поля, коли в ньому протікає електричний струм.

Позначається здебільшого латинською літерою L, в системі СІ вимірюється в Генрі.

Дорівнює відношенню магнітного потоку Φ через контур, визначений електричним колом, до величини струму І в колі .

24)

Енергія магнітного поля струму

Явище самоіндукції підтверджує дію закону збереження і перетворення енергії в електромагнітних явищах. Унаслідок явища самоіндукції при замиканні електричного кола з'являється ЕРС самоіндукції , яка за правилом Ленца мала б компенсувати ЕРС джерела струму і, тим самим, унеможливити встановлення струму певного значення в електричному колі. Насправді такого не спостерігається. Хоча й протягом певного часу, але в колі врешті-решт встановлюється струм, значення якого визначається лише законом Ома для повного кола.

За умови, що сила струму в колі не змінюється, ЕРС самоіндукції дорівнює нулю. Такий стан в електричному колі встановлюється тому, що за рахунок енергії джерела струму виконується робота з коменсації ЕРС самоіндукції. Це аналогічно випадку, коли для надання нерухомому тілу масоют певної швидкості v потрібно виконати певну роботу з подолання інерці.

ЕРС самоіндукції компенсується за рахунок ЕРС джерела струму

ЕРС самоіндукції залежить від індуктивності провідника і швидкості зміни сили струму в ньому

Робота джерела струму, за законом збереження і перетворення енергії, виконується не безслідно. У котушці зі струмом чи навколо будь-якого провідника виявимо магнітне поле. Будь-які зміни сили струму в котушці викличуть появу ЕРС індукції і приведуть до виконання роботи джерелом струму. Ця робота змінить енергію магнітного поля котушки чи провідника довільної форми.

Отже, магнітне поле провідника зі струмом має енергію, яка дорівнює роботі джерела струму впродовж встановлення стабільного значення сили струму в колі.

Густина енергії.

Густина енергії — енергія речовини або поля віднесена до одиниці об'єму.

25)

Отримання змінної ЕРС. Діючі значення сили струму та напруги.

Під дією періодичної ЕРС в колі встан. Вимушені коливання струму з частотою омега.

У колах змінного синусоїдального струму діючі значення ЕРС, сили струму та напруги пов*язані.

Iд=Im/корінь із 2

Eд=Em/ корінь із 2

Uд=Um/ корінь із 2