Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Юпі́тер.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
148.99 Кб
Скачать

Радіоспостереження

Юпітер — найпотужніше (після Сонця) радіоджерело Сонячної системи в дециметровому — метровому діапазонах довжин хвиль. Радіовипромінювання має спорадичний характер і в максимумі сплеску досягає 106 янських[10].

Сплески відбуваються в діапазоні частот від 5 до 43 МГц (найчастіше близько 18 МГц), в середньому їх ширина складає приблизно 1 МГц. Тривалість сплеску невелика: від 0,1-1 с (іноді до 15 с). Випромінювання сильно поляризоване, особливо по колу, ступінь поляризації досягає 100%. Спостерігається модуляція випромінювання близьким супутником Юпітера Іо, що обертається усередині магнітосфери: ймовірність появи сплеску більше, коли Іо знаходиться поблизу елонгації по відношенню до Юпітера. Монохроматичний характер випромінювання свідчить про виділену частоту, швидше за все гірочастоту. Висока яскрава температура (іноді досягає 1015 K) вимагає залучення колективних ефектів (типу мазерів)[10].

Радіовипромінювання Юпітера в міліметровому — короткосантиметровому діапазонах має чисто тепловий характер, хоча яскрава температура трохи вища рівноважної, що передбачає потік тепла з надр. Починаючи з хвиль ~ 9 см T b (яскрава температура) зростає — з'являється нетеплова складова, пов'язана з синхротронним випромінюванням релятивістських частинок з середньою енергією ~ 30 МеВ в магнітному полі Юпітера; на хвилі 70 см T b досягає значення ~ 5 × 10 4 K. Джерело випромінювання розташоване по обидва боки планети у вигляді двох протяжних лопатей, що вказує на магнітосферне походження випромінювання[10].

Обчислення гравітаційного потенціалу

Зі спостережень руху природних супутників, а також з аналізу траекторій космічних апаратів можна відновити гравітаційне поле планети. У свою чергу, поле залежить від маси планети, її екваторіального радіуса і моменту інерції. У загальному вигляді гравітаційний потенціал представляється у вигляді поліномів Лежандра вищих порядків[11]:

де G — гравітаційна постійна, M — маса планети, r — відстань поза планетою, R eq — екваторіальний радіус, P i — поліном Лежандра i-го порядку, J i — коефіцієнт розкладання i-го порядку.

При прольоті апаратів Піонер-10Піонер-11Вояджер-1Вояджер-2Галілео і Кассіні обчислення гравітаційного потенціалу використовувалися: вимірювання ефекту Доплера апаратів (для відстеження їх швидкості), зображення, що передається апаратами для визначення їх місця розташування щодо Юпітера і його супутників, радіоінтерферометрія з наддовгими базами[12]. Для «Вояджера-1» і «Піонера-11» довелося враховувати і гравітаційний вплив Великої червоної плями[13].

Крім того, при обробці даних доводиться постулювати вірність теорії про рух Галлілеєвих супутників навколо центру Юпітера. Для точних обчислень великою проблемою є також облік прискорення, що має негравітаційний характер[13].

За характером гравітаційного поля також можна судити про внутрішню будову планети[14].

Атмосфера

Атмосфера Юпітера воднево-гелієва (за обсягом співвідношення цих газів складають 89% водню і 11% гелію). Уся видима поверхня Юпітера — щільні хмари, розташовані на висоті близько 1000 км над «поверхнею», де газоподібний стан змінюється на рідкий і утворює численні шари жовто-коричневих, червоних і блакитнуватих відтінків. Інфрачервоний радіометр показав, що температура зовнішнього хмарного покриву складає −133° С. Конвективні потоки, що виносять внутрішнє тепло до поверхні, ззовні виявляються у вигляді світлих зон і темних поясів. В області світлих зон відзначається підвищений тиск, що відповідає висхідним потокам. Хмари, що утворюють зони, розташовуються на вищому рівні(приблизно 20 км.), а їхнє світле забарвлення пояснюється підвищеною концентрацією яскраво-білих кристалів аміаку. Темні хмари, що розташовуються нижче поясів складаються в основному з червоно-коричневих кристалів гідросульфіду амонію і мають вищу температуру. Ці структури представляють області спадних потоків. Зони і пояси мають різну швидкість руху в напрямку обертання Юпітера. Період обертання коливається від 9 год. 49 хв. на широті 23 градуси до 9 год. 56 хв. на широті 18 градусів північної ширини. Це призводить до існування стійких зональних чи плинних вітрів, що постійно дмуть рівнобіжно екватору в одному напрямку. Швидкість у цій глобальній системі досягає від 50 до 150 м/с. На кордонах поясів і зон спостерігається сильна турбулентність, що приводить до утворення численних вихрових структур. Найбільш відомим таким утворенням є Велика червона пляма, що спостерігається на поверхні Юпітера протягом останніх 300 років.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]