Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка на курсову технологам.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
1.57 Mб
Скачать

Розділ 1 формування локального кошторису витрат для встановлення автономної вистеми опалення

Першим етапом реалізації проекту є розрахунок витрат (формування кошторису). Згідно із завданням кожен студент самостійно складає локальний кошторис на встановлення системи автономного опалення використовуючи програму АВК-5.

Кошторис – це розрахунок затрат на зведення будівлі чи споруди. Розмір цих затрат визначається в натуральній і вартісній формах. В натуральній формі визначається нормативний розмір необхідних трудових і матеріальних ресурсів, у вартісній – розмір необхідних грошових коштів.

Локальні кошториси – є первинними кошторисними документами і складаються на окремі види робіт по будівлях та спорудах або по загально майданчикових роботах на підставі обсягів, що визначалися при розробленні проектної документації.

Виділяють такі види локальних кошторисів: на будівельні роботи, внутрішні санітарно-технічні, внутрішні електромонтажні роботи, придбання пристроїв, інвентарю ті на інші види роботи.

В локальних кошторисах визначається кошторисна вартість робіт (чи собівартість будівельно-монтажних робіт), яка містить в собі прямі витрати та загально виробничі витрати.

При складані локальних кошторисів застосовуються:

  • ресурсні елементні кошторисні норми України;

  • вказівки для застосування ресурсних елементних кошторисних норм;

  • ресурсні кошторисні норми експлуатації будівельних машин та механізмів;

  • поточні ціни на матеріали та витрати;

  • поточні ціни машино-годин;

  • поточна вартість людино-годин відповідного розряду робіт;

  • поточні ціни на перевезення вантажу для будівництва;

  • правила розрахунку загальновиробничих витрат.

До локальних кошторисів складаються Відомості ресурсів, які містять дані: трудомісткість і середній розряд робіт, нормативна потреба в матеріально-технічних ресурсах в фізичних одиницях вимірювання, вартість одиниці вимірювання трудових та матеріально-технічних ресурсів.

Порядок розташування робіт у ЛК та їх групування в розділах мають відповідати технологічній послідовності проведення робіт.

У першому розділі курсової роботи студент повинен розглянути ці питання більш детально.

Наступним етапом виконання локального кошторисів використовуючи автоматизовану комп’ютерну програму АВК-5. Алгоритм формування локального кошторису з використанням програмного забезпечення: створення будови – створення об’єкту – створення локального кошторису – заповнення локального кошторису.

Список будівництв є початковим екраном підсистеми Кошторисні документи. Він містить облікові реквізити будівництв, один з яких, Дата/час вводиться автоматично і відображає час створення будівництва в Списку.

При створенні нового будівництва користувачеві необхідно уточнити до якого вигляду вона відноситься: будівельно-монтажні і гірничопрохідницькі роботи; пуско-налагоджувальні роботи; ремонтно-будівельні роботи (Мінпромполітики України); ремонт устаткування і пристроїв на об'єктах Мінжитлокомунгоспа.

Подвійним кліком відкриваємо «Будову» і обравши пункт меню Створення створюємо об’єкт – «квартира №10» обравши при цьому відповідну главу – 2 «Основні об’єкти будівництва». Для пунктів «Показник для кошторисного прибутку» та «Показник для адміністративних витрат» обираємо розділ, що відповідає вашому будівництву (житлове будівництво).

Для створення локального кошторису обираємо пункт Створення і заповняємо пункти вікна.

Після створення у списку кошторисів власного локальних кошторису починаємо його заповняти. Для цього використовуємо проектно-технологічну документацію, креслення (завдання) та будівельні нормативи.

Нормативно-довідкова інформація програмного комплексу АВК (НДІ) розділена на наступні види: стандартна, користувача і тимчасова.

Стандартна НДІ містить всі елементні кошторисні норми, вказані в п. 1.2.6.1. ДБН Д.1.1-1-2000, а також спеціальні розділи, розроблені в АВК для підвищення рівня автоматизації випуску кошторисно-ресурсної документації.

Для звернення до певного розділу Стандартної НДІ (для його активізації) досить поставити курсором "пташку" у відповідному квадратному віконці екрану. Декілька розділів можуть бути активними одночасно.

Для звернення до збірки розділу НДІ слід очистити вікна Контекст і Пошуковий образ/частина і натиснути кнопку Почати пошук (перегляд). Вибрати необхідну збірку (повне найменування збірки - в правій частині екрану) в Переліку збірок необхідного розділу НДІ, що з'явився. Тут же можна виконати Перегляд тих частини розділу. Основними при формуванні локального кошторису такого роду будівельних робіт є розділи Будівельні роботи ДБН та Будівельні матеріали, вироби конструкції.

При формуванні локального кошторису на внутрішні санітарно-технічні роботи використовують параграфи 16,17,18,19,20.

Далі користувач вибирає необхідний підрозділ, групу позицій і, нарешті, шукану позицію збірки (повне найменування позиції - в правій частині екрану).

Вибір позиції може бути прискорений, якщо користувачеві відомий її пошуковий образ. Слід задати його у відповідному вікні екрану і натиснути кнопку Почати пошук [перегляд]; при цьому вікно Контекст повинно бути порожнім.

Для вибору позиції НДІ може бути використана і можливість пошуку по контексту. Для цього досить задати в спеціальному вікні одне або декілька слів, що входять в найменування позиції.

Після вибору необхідної позиції в НДІ натиснувши Enter автоматично переносимо до локального кошторису. Можливості програмного комплексу дозволяють користувачеві проводити заміну ресурсів і змінювати нормовану витрату.

При редагуванні слід звертати увагу на рядки, найменування яких забарвлене в червоний колір, застережливий про те, що норма містить ресурс „за проектом”, який повинен бути врахований користувачем окремим додатковим рядком кошторису.

Цей ресурс видно в закладці Ресурси як ресурс „за проектом”. Ресурс, відмічений „за проектом” не бере участь в ціноутворенні позиції. Його призначення в екрані - тільки інформаційне. Норма його витрати повинна бути дотримана користувачем у відповідній додатковій позиції кошторису, що вводиться ним.

При коректуванні списку ресурсів позиції або їх витрат відповідна позиція локального кошторису виводиться на екран похилим шрифтом (курсивом).

Пунктом меню Редагування ціни користувач може змінювати реквізити ресурсу і в нім указує складові кошторисної ціни:

- відпускну ціну

- транспортні витрати

- заготовчо-складські витрати.

Пункт меню Корегування цін відкриває можливість обліку індивідуальної кошторисної ціни ресурсу в окремій позиції локального кошторису. Знаходячись в екрані ресурсів позиції локального кошторису користувач або вибирає один з наявних варіантів кошторисної ціни ресурсу, або указує на необхідність створення нового варіанту. Тут же він може відмовитися від рані-

ше вибраного варіанту ціни. При створенні нового варіанту ціни можуть бути розраховані індивідуальні транспортні і заготовчо-складські витрати для ресурсу; тут же ціна може бути розрахована як средневзвешенная для позиції.

Щоб роздрукувати готовий кошторис, необхідно вийти із форми №4 «Локальний кошторис» і натиснути F2.

Вихідними даними для формування локального кошторису є зведена відомість ресурсів (матеріалів) (додаток 1, 2). При створенні кожної наступної позиції локального кошторису уважно перегляньте, що входить до складу кошторисної норми вибравши пункт меню «Ресурси». Оскільки вартість вказаних у відомості ресурсів вже врахована, необхідно лише перевірити кількість і ціну.

Обов’язково у назві позиції локального кошторису вказуйте марку, назву та іншу додаткову інформацію про матеріали, що використовуєте (наприклад: котел «ДОМІКОМПАКТ», труби металопластикові «KISAN»)

Також слід врахувати додаткові витрати пов’язані з проектною документацією та дозволами на встановлення автономного опалення:

Видача технічних умов (Міськгаз) – 38,39 грн.

Проект (Міськгаз) – 193,25 грн.

Пуск газу (Міськгаз) – 83,02 грн.

Встановлення лічильника (Міськгаз) – 798,00 грн.

Видача технічних умов (ЖЕК) – 19,92 грн.

Інспекція димоходів – 42,60 грн.

Пожежна інспекція – 130,77 грн.

Від’єднання від централізованої системи опалення – 3 тис. грн.