Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екологія.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
38.57 Кб
Скачать

Терміни :

Гранично допустима концентрація (ГДК) — максимальна кількість токсичної речовини в одиниці об’єму або маси водяного, повітряного середовища або ґрунту, яка практично не впливає на здоров’я людини.

Гранично допустимий рівень (ГДР) — періодичний або постійний протягом усього життя людини вплив факторів оточуючого середовища (шуму, вібрацій, забруднень, низької температури тощо), які не викликають соматичних або психічних захворювань та змін у стані здоров’я.

Гранично допустима доза (ГДД) — кількість токсичної речовини, проникнення або вплив якої не пошкоджує організм і не призводить до негативних наслідків.

Гомеостаз (давн.-грец. — однаковий, подібний та στάσις — стан, нерухомість) — стан рівноваги динамічного середовища, в якому відбуваються біологічні процеси. Здебільшого це поняття вживається в біології.Гомеостаз підтримується безперервною роботою систем органів кровообігу, дихання, травлення, виділення тощо, виділенням у кров біологічно активних хімічних речовин, які забезпечують взаємодію клітин і органів. Найважливіша роль у підтриманні гомеостазу належить нервовій системі, яка регулює діяльність органів і систем організму. Гомеостаз регулюється безпосередньо проміжним мозком.

Гомеоста́з - відносна сталість складу та властивостей внутрішнього середовища біологічних систем різних рівнів організації.

Шумове забруднення навколишнього середовища - це звуковий бич нашого часу, мабуть, найтерпиміше зі всіх видів забруднення зовнішнього середовища.

Согласно К. М. Сытнику і ін. (1994), електромагнітне забруднення - це різновид фізичного забруднення, антропогенного походження, зміни електромагнітних властивостей середовища, що виникає в результаті.

Згідно И. И. Дедю (1990), електромагнітне забруднення - це різновид антропогенного або природного фізичного забруднення, що виникає при модифікації електромагнітних властивостей середовища (під дією ліній електропередач (ЛЕП) високої напруги, роботи деяких промислових установок, природних явищ - магнітних бурь і ін.).

По Н. Ф. Реймерсу (1990), електромагнітне забруднення - форма фізичного забруднення. Виникає в результаті зміни електромагнітних властивостей середовища (від ЛЕП, радіо, телебачення, роботи деяких промислових установок і т. п.), приводить до порушень роботи електромагнітних систем і змін в тонких клітинних і молекулярних біологічних структурах. Існує електромагнітні аномалії і т.д.

Канцероге́н (лат. cancer — рак, лат. gen — утворення, створення) — хімічні речовини або фізичні чи біологічні агенти, які є причиною виникнення злоякісних новоутворень (раку).

Гігієна — практика підтримки чистоти з ціллю забезпечення доброго здоров'я. Науковий термін «гігієна» означає наукову галузь, яка займається дослідженням факторів навколишнього середовища, що впливають на здоров'я людини.

Радіотоксичність — це властивість радіоактивних ізотопів спричинювати патологічні зміни у випадку потрапляння їх до організму.