Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SOA.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
184.32 Кб
Скачать

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БУДІВНИЦТВА ТА АРХІТЕКТУРИ

ЗАТВЕРДЖЕНО”

Декан архітектурного факультету

_____________________ О.Б. Василенко

______”_____________________ 2011 р.

Робоча програма

з дисципліни "Соціальні основи архітектури”

Для спеціальностей:

6.060102 "Архітектура будівель та споруд"; "Реконструкція, реставрація архітектурних об'єктів";

6.060103 "Дизайн архітектурного середовища".

Факультет:

архітектурний

Кафедра:

Основ архітектури

Форма навчання

Курс

Семестри

Всього (год./кредитів)

Лекції

(год./кред.)

Практичні (год./кред.)

Самостій

на робота (год./кредитів))

Заліки

(семестр)

Екзамен

(семестр)

Денна

5

9

60/2

18

-

42

9

-

Робоча програма складена на основі комплексної освітньо-професійної програми вищої архітектурної освіти, яка затверджена МО України 06.06.1994р.

Індекс ________________________

Робоча програма складена проф. Буряком О.П.

Робоча програма затверджена на засіданні кафедри Основ архітектури протокол № 8

" 20 " травня 2011 р. Зав. кафедри ________________ Буряк О. П.

Схвалено методичною радою архітектурного факультету, протокол № 11

" 30 " травня 2011 р. Голова _________________ Василенко О.Б.

  1. Мета та завдання дисципліни.

Метою вивчення дисципліни “Соціальні основи архітектури” (далі – СОА) є встановлення соціально-виробничих та соціокультурних  засад розвитку і здійснення професійної діяльності та мислення архітектора.

В процесі підготовки з даної дисципліни мають бути виконані наступні ЗАВДАННЯ:

  • ознайомлення студентів з теоретичними засадами аналізу архітектури як соціального явища та професійної сфери, з історією та сучасним станом розвитку соціальної організації в архітектурі нашої країни та розвинутих країн світу;

  • формування у студентів свідомої мотивації до професійного самовизначення по відношенню до системи сучасної архітектурної діяльності, у ситуації, що динамічно змінюється;

  • звільнення від міфів тоталітарної і модерністської свідомості у професійній сфері архітектури;

  • звільненя від радянських поведінкових стереотипів у соціально-виробничій сфері;

  • орієнтація у соціально-організаційному просторі практичної проектно-управлінської діяльності;

  • подальший розвиток дослідницької орієнтації;

  • набуття історико-теоретичних знань з розвитку соціальної організації у вітчизняних архітектурі та містобудуванні з часу встановлення державної незалежності України, а також з наслідків радянського періоду;

  • опрацювання реферативної роботи, спрямованої на вивчення головних тенденцій розвитку соціальних структур у сучасній професії архітектора.

  1. Організаційно-методичні вказівки

    1. Місце і роль дисципліни в освітньо-професійній програмі підготовки. СОА входить до комплексу дисциплін теоретичного забезпечення професійно-практичної підготовки архітектора на етапі спеціалізації (9 семестр).

    2. Зв΄язок з іншими дисциплінами. Дисциплінами забезпечення для СОА є: історія мистецтва, архітектури та містобудування, філософія, політологія, економічна теорія, історія України. У свою чергу, СОА виступає як забезпечуюча для курсів урбан-соцїології, основ середовищного підходу, філософії архітектури, спецкурсів спеціалізації, архітектурного проектування.

    3. Загальна структура дисципліни. Курс СОА складається з 8 лекцій, що містять три теоретичні розділи: (1) Загальні уявлення про соціальні проблеми вітчизняної архітектури на сучасному етапі її розвитку; (2) Варіанти соціально-виробничої організації архітектурної професії; (3) Етапи розвитку соціальних ідей в архітектурі ХХ століття, а також циклу 8 семінарських занять і самостійної роботи над рефератами.

    4. Методика організації самостійної роботи, форми та засоби контролю. Головна форма організації самостійної роботи – підготовка рефератів, зміст яких заданий 8 рамковими темами, що пропонуються студентам на початку семестру. Поточний контроль успішності здійснюється на семінарах за рахунок оцінювання відповідей студентів і послідовних стадій виконання реферативних робіт, опрацювання яких передбачено учбовим планом (див. прикладовий графік виконання реферативних робіт у додатку 8. В кінці 9-го семестру учбовим планом передбачено проведення диференційованого заліку.

    5. Фундаменталізація та профілізація. Курс містить відомості про базові поняття науки соціології і будується на філософській базі системодіяльнісного підходу. Основний зміст дисципліни є суто професійно-орієнтованим, маючи на меті полегшення соціально-професійного орієнтування випускників на етапі адаптації до професійного середовища.

    6. Використання технічних засобів навчання. У лекційному курсі використовуються слайди для апарату “Полілюкс”.

    7. Методи активного навчання. Проведення семінарських занять за курсом СОА передбачає використання елементів експертної гри, побудованої на основі методу організаційно-діяльнісних ігор (ОДІ).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]