Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДТП лекція 1.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
423.94 Кб
Скачать

1.4 Ціль і задачі

Основою науково технічного прогресу є створення нових знарядь праці, системи машин, що визначають прогрес в галузях машинобудування. Принципово нова техніка складає основу ресурсозберігаючих безвідходних та інших прогресивних технологій.

Зміна виробничих відносин в Україні обумовлює потребу розширення, застосування прогресивних та базових для кожної галузі технологій. Впровадження принципово нових технологій повинно базуватися на фундаментальних та прикладних дослідженнях.

Наряду з цим, як показала практика, технологія може бути причиною глобальних екологічних проблем. Сьогодні вже виявлено більше 10 тис. токсичних сполук, приблизно 1/5 з них викликає різні пухлини, включаючи злоякісні, що сприяє зниженню продуктивності та якості продукції. Це пов'язано із порушенням технології. Ця проблема – наслідок грубого адміністрування, не компетенції деяких спеціалістів відповідних галузей. Для підвищення ефективності необхідно вирішити ряд важливих проблем:

1. Дослідження технологій, при яких витрати сировини будуть мінімальними (включаючи безвідходні технології).

2. Підвищення ефективності технологій, в зв'язку з чим повинна вирости віддача на капітальні вкладення у виробництво.

3. Створення технологій, що відповідають природним, кліматичним, національним та іншим регіональним особливостям.

4. Визначення в системах технологій найбільш важливих параметрів для контролю їх ефективності відповідно до конкретних умов їх застосування.

5. Проведення досліджень.

Контрольні питання

  1. на два рівні умовно поділяється Дослідницька діяльність

Глосарій

Науковий результат - це творчий продукт ., знання, відповідне вимогам новизни. достовірності і практичної цінності.

Предмет дослідження - це те, що міститься в межах об'єкта. і предмет дослідження як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як загальне і часткове. В об'єкті виділяється та його частина, котра є предметом дослідження.

Об'єкт дослідження