Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦО_зачет (усЕ вмеесте)2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
748.54 Кб
Скачать
  1. Дати визначення ступеню вертикальної стійкості повітря, такої як конвекція.

Степень веpтикальной устойчивости воздуха - один из фактоpов, влияющий на фоpмиpование зоны заpажения СДЯВ. Различают тpи типа веpтикальной устойчивости воздуха:

ИНВЕРСИЯ - от лат. inversio пеpевоpачивание, пеpестановка - возникает обычно в вечеpние часы за 1 час до захода солнца и pазpушается течение часа после его восхода. Пpи инвеpсии нижние слои воздуха холоднее веpхних, что пpепятствует pассеиванию его по высоте и создает наиболее благопpиятные условия для сохpанения высоких концентpаций заpаженного воздуха.

ИЗОТЕРМИЯ - хаpактеpизуется стабильным pавновесием воздуха. Она наиболее хаpактеpна для пасмуpной погоды, но может наблюдаться также в утpенние и вечеpние часы как пеpеходное состояние от инвеpсии к конвеpсии (утpом) и наобоpот (вечеpом).

КОНВЕРСИЯ - возникает обычно чеpез 2 часа после восхода солнца и pазpушается пpимеpно за 2-2,5 часа до его захода. Она обычно наблюдается в летние ясные дни. Пpи конвеpсии нижние слои воздуха нагpеты сильнее веpхних, что способствует быстpому pассеиванию заpаженного облака и уменьшению его поpажающего действия.

  1. Що включає в себе радіаційний та хімічний захист населення на випадок аварій і катастроф.

Радіаційний і хімічний захист включає виявлення вогнищ радіаційного та хімічного абруднення та проведення його оцінки, організацію і здійснення дозиметричного і хімічного контролю, розроблення та запровадження типових режимів радіаційного захисту,

забезпечення засобами радіаційного та хімічного захисту, організацію та проведення спеціальної та санітарної обробки.

Радіаційний і хімічний захист забезпечується шляхом здійснення таких заходів:

завчасне накопичення і підтримання в постійній готовності засобів радіаційного та хімічного захисту, обсяги і місця зберігання яких визначаються диференційовано ідповідно до зон можливого ураження;

своєчасне впровадження засобів, способів і методів виявлення та оцінки масштабів і наслідків аварій, руйнувань на радіаційно та хімічно небезпечних об'єктах;

створення уніфікованих засобів захисту, приладів радіаційної, хімічної розвідки та дозиметричного контролю;

надання населенню можливості придбання в особисте користування засобів радіаційного та хімічного захисту;

розроблення типових режимів радіаційного захисту населення і функціонування об'єктів в умовах радіоактивного забруднення місцевості;

завчасне обладнання радіаційно та хімічно небезпечних об'єктів засобами для проведення спеціальної обробки одягу, майна і транспортних засобів, а також санітарної обробки населення, постраждалого внаслідок надзвичайної ситуації;

розроблення загальних критеріїв, методів та методик спостережень щодо оцінки радіаційної та хімічної обстановки.

  1. Хто приймає остаточне рішення щодо рівня надзвичайної ситуації з подальшим відображенням її у даних статистики.

. Остаточне рішення щодо визначення рівня надзвичайної ситуації з подальшим відображенням його у даних статистики, зокрема у разі відсутності відомостей у повному обсязі стосовно розвитку надзвичайної ситуації, приймає МНС з урахуванням експертного висновку (за наявності) регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Експертний висновок про рівень надзвичайної ситуації готується МНС за дорученням Кабінету Міністрів України.

МНС має право звернутися до центральних органів виконавчої влади за інформацією про розмір завданих збитків. Відповідальність за достовірність інформації несе орган виконавчої влади, який її подає.

У разі аварійної події (пригоди), що сталася з транспортним засобом, або аварії на виробництві (незалежно від форми власності) до інформації центрального органу виконавчої влади додається акт розслідування такої події (пригоди) або аварії, проведеного в установленому законодавством порядку.

Остаточне рішення (експертний висновок) МНС є підставою для здійснення інших заходів щодо реагування на надзвичайну ситуацію відповідно до законодавства.