Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GetAttachment.doc1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
344.06 Кб
Скачать

3. Правила користування „зеленим коридором”

ПОРЯДОК митного контролю та митного оформлення предметів, що переміщуються громадянами авіаційним транспортом, із застосуванням двоканальної системи ("зелений" та "червоний" коридори)

1. Загальні положення

1.1. Цей Порядок розроблений відповідно до Митного кодексу України та на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 15.07.97 N 748 "Про перелік відомостей, що оголошуються громадянами за встановленою формою у разі переміщення ними через митний кордон України товарів та інших предметів" (зі змінами та доповненнями), з метою спрощення порядку здійснення митного контролю й митного оформлення предметів, що переміщуються громадянами авіаційним транспортом. 1.2. Терміни, що вживаються в даному Порядку: "зелений" коридор - визначена на території аеропорту (приміщенні аеропорту) смуга руху, де митний контроль та митне оформлення здійснюються за спрощеним порядком для громадян, що переміщують через митний кордон України предмети, які не підлягають обов’язковому письмовому декларуванню або обкладенню митними та іншими платежами та зборами і на переміщення яких через митний кордон України не встановлено заборон чи обмежень; "червоний" коридор - визначена на території аеропорту (приміщенні аеропорту) смуга руху, на якій митний контроль та митне оформлення здійснюються в установленому чинним законодавством порядку для громадян, які переміщують через митний кордон України предмети, що підлягають обов’язковому декларуванню (у тому числі такі, що підлягають обкладенню митними та іншими платежами і зборами та на переміщення яких через митний кордон України встановлені заборони чи обмеження); предмети - будь-які предмети, що переміщуються через митний кордон України; громадяни - громадяни-резиденти та громадяни-нерезиденти, які перетинають митний кордон України як пасажири на авіаційному транспорті. 1.3. Двоканальна система митного контролю застосовується як при в’їзді громадян на митну територію України, так і при виїзді за її межі з відповідним обладнанням "зеленого" та "червоного" коридорів.

2. Обладнання коридорів та порядок інформування громадян

2.1. "Червоний" та "зелений" коридори мають відповідні кольорові позначення. 2.2. Перед входом до коридорів розміщується інформація про митні правила для громадян та інформація, потрібна для визначення ними можливості проходження митного контролю за спрощеним порядком ("зеленим" коридором) або з обов’язковим письмовим декларуванням ("червоним" коридором). Така інформація і напрямки руху громадян розміщується на інформаційних стендах та табло та містить роз’яснення щодо відповідальності громадян згідно з чинним митним законодавством. 2.3. Смуги руху громадян на "зеленому" та "червоному" коридорах визначаються таким чином, щоб унеможливити перетин шляхів громадян, які прямують по "зеленому" та "червоному" коридорам. На шляхах руху громадян використовуються технічні засоби митного контролю (металодетектори, інтроскопи тощо). 2.4. У зонах митного контролю встановлюється режим доступу до них з метою заборони проникнення осіб, не причетних до здійснення митного контролю, створення умов для роботи й захисту особового складу та майна митних органів. 2.5. Режимні правила в зонах митного контролю розробляються митницею і є обов’язковими для виконання особами, що проходять контроль, та посадовими особами інших контрольних служб, визначених чинним законодавством.

3. Порядок митного контролю та митного оформлення

3.1. Контроль предметів, що переміщуються громадянами через державний кордон, здійснюється: при в’їзді в Україну - з моменту проходження прикордонного контролю (і закінчується митним контролем); при виїзді з України - з моменту проходження митного контролю (і закінчується прикордонним контролем). 3.2. Громадяни самостійно приймають рішення щодо проходження митного контролю "зеленим" чи "червоним" коридором. 3.3. При проходженні громадянином митного контролю "зеленим" коридором: 3.3.1. Посадова особа митниці може запропонувати громадянину пред’явити авіаційний квиток та паспорт або інший документ, що посвідчує особу. При цьому посадова особа митниці роз’яснює критерії проходження митного контролю цим коридором та може проводити опитування громадянина за пунктами митної декларації. 3.3.2. У разі вчинення громадянином порушення митних правил, посадовою особою митного органу складається протокол про порушення митних правил. 3.3.3. За рішенням посадової особи митниці може здійснюватися вибірковий контроль предметів громадян, які проходять митний контроль "зеленим" коридором із застосуванням технічних засобів контролю або з розпакуванням місць багажу. На вимогу посадової особи митниці громадянин зобов’язаний представити вміст багажу. Ретельний огляд предметів здійснюється в спеціально відведених для цього приміщеннях митниці. 3.4. При проходженні громадянами митного контролю в режимі "червоного" коридору митне оформлення здійснюється в повному обсязі на загальних підставах із заповненням митної декларації. Громадянин, який помилково обрав "червоний" коридор, може бути оформленим відповідно до критеріїв "зеленого" коридору посадовою особою митниці, до якої він звернувся, за умови, що переміщувані предмети відповідають критеріям цього коридору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]