Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
рекл.менеджм. СПОНСОРСТВО.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
119.3 Кб
Скачать

4.Види спонсорства:

Спонсорство - поняття складне і різноманітне, тому було б зовсім неправильно розглядати його тільки з одного боку. Наприклад, залежно від обсягу вкладених у проект коштів виділяють наступні види:

1. Генеральне спонсорство. Найбільш привілейований вид. Настільки престижним і почесним статусом може мати лише одна компанія. Її капіталовкладення, як правило, складають не менше 50% від усієї вартості проекту.

2. Офіційне спонсорство. Офіційне спонсорство забезпечить широке рекламне висвітлення вашої компанії, як великого гравця на ринку, а також надасть можливість вплинути на цільову аудиторію. Правом володіти даними статусом наділяються кілька компаній, частка капіталовкладень кожної становить 25%.

3. Інформаційне спонсорство. У ролі спонсора виступають різні засоби масової інформації, в завдання яких входить широке висвітлення проекту всіма можливими способами, інформування населення про проведення акцій, залучення уваги до проекту.

4. І, нарешті, технічне спонсорство передбачає оплату спонсорського внеску товарами або послугами компанії.

Виділяють також

Загальне спонсорство

Виплата, вироблена бізнес компанією організації культури з метою просування назви фірми, її продуктів або послуг. Є частиною загальних рекламних витрат фірми. Може бути почасти продиктовано міркуваннями корпоративної чи соціальної відповідальності, але не збігається з доброчинністю або іншими безкорисливими формами фінансової підтримки культури.

Спонсорство бренду

У цьому випадку культурна подія спонсорується за рахунок бюджету, виділеного на розвиток бренду конкретного продукту, а не корпорації в цілому. Служить способом просування бренду в певній ринковій ніші.

Корпоративне спонсорство

У цьому випадку подія спонсорується від імені компанії, поза зв'язку з рекламою конкретного продукту. Таке спонсорство зазвичай спрямоване на вирішення завдань компанії в області внутрішніх зв'язків з громадськістю. Наприклад, мета спонсорства може полягати в тому, щоб справити хороше враження на інвесторів або на членів правління корпорації.

Спонсорство у вигляді товарів або послуг

У цьому випадку спонсор передає організації культури обладнання або матеріали, надає послуги або дає консультації, які мають певну вартість у грошовому еквіваленті, очікуючи натомість просування назви своєї фірми, її продуктів або послуг.

1. Спонсорство орієнтоване на споживачів націлене на:

  • Формування поінформованості про фірму-спонсора.

  • Нагадування про вже широко відому фірму або торговельну марку.

  • Створення або зміцнення сприятливого іміджу спонсора за допомогою передачі йому основних характерних рис і позитивного образа спонсорованої сторони .

2. Спонсорство, спрямоване на формування широкої суспільної думки:

  • Створення позитивного іміджу в «широкої публіки» афішуванням допомоги спонсора в створенні програми, участю в наданні призів.

  • Демонстрація фінансових можливостей, що має на меті формування образа надійної, фінансово стійкої компанії й ділового партнера.

3. Спонсорство, спрямоване на формування комунікацій зі співробітниками самої фірми-спонсора:

  • Мотивація праці співробітників.

  • Створення в співробітників і тих, хто прийде працювати на фірму завтра, позитивного образа фірми.

  • Залучення найбільш здатних, талановитих людей до співробітництва з фірмою-спонсором.

Не потрібно довго досліджувати і підраховувати, щоб точно сказати: багато виробників товарів і послуг давно взяли на озброєння цей спосіб просування і активно використовують його як інструмент залучення уваги до власного бренду.