Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Криміналістика.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
1.42 Mб
Скачать

За послідовністю проведення експертизи поділяються на:

    • первинні;

    • повторні.

Це у випадку сумніву слідчого в достовірності експертизи).

Доручається іншому експерту.

За чисельністю та складом виконавців, експертизи поділяються на одноособові, комісійні та комплексні

Одноособова

проводить один експерт.

Комісійна –

комісія з 2-ох і більше експертів однієї спеціальності.

Комплексна - експерти спеціалізуються в різних класах чи випадках судових експертиз.

Це може бути комплексна, трасологічна та автотехнічна експертиза. 1. Сутність, завдання і принципи взаємодії слідчих та оперативно-розшукових органів у процесі розслідування злочинів.

Вдале розкриття злочинів і розслідування кримінальних справ в значній мірі забезпечується взаємодією слідчого і органів дізнання.

Необхідність їх взаємодії пояснюється перш за все тим, що для виконання поставлених перед ними завдань у боротьбі із злочинністю вони, у відповідності з кримінально-процесуальним законом наділені різноманітними повноваженням, використовують різноманітні засоби та методи.

Що стосується діяльності слідчого, то вона відбувається головним чином, у процесуальних формах, шляхом використання процесуальних засобів і способів, хоча слідчий також здійснює розшукові дії.

Одночасно органи дізнання виконують головним чином покладені на них адміністративні функції.

Складовою частиною діялності органа дізнання є провадження дізнання, що здійснюється процесуальними засобами і способами.

Об’єднання зусиль слідчого і органів дізнання дозволяє зосередити їх діяльність на досягненні поставлених перед ними завдань по боротьбі із злочинністю.

Основою для взаємодії слідчого органу дізнання є законність.

В законі міститься ряд норм, що регламентують основи їх взаємодії при провадженні розслідування у кримінальній справі.

Крім цього, взаємодія слідчого і органу дізнання регламентується не лише законами, а і підзаконними актами.

Так у напрямку МВС видано ряд наказів, інструкцій, постанов, які регламентують оперативно-розшукову діяльність органу дізнання.

Взаємодія слідчого і органу дізнання може виражатись в спільній чи індивідуальній діяльності.

Так, при спільному огляді місця події, який проводиться слідчим за допомогою працівників дізнання їх діяльність здійснюється одночасно.

Але взаємодія буде і при діях органу дізнання і слідчого, що здійснюється в різні проміжки часу, якщо ці дії пов’язані одна з одною.

Аналізуючи поняття взаємодії органів дізнання і слідчого необхідно відмітити, що існують загальні умови взаємодії. Таких умов декілька.

Розглянемо вісім із них:

Суворе дотримання норм кримінально-процесуального закону органом дізнання і слідчим при їх взаємодії. У процесі взаємодії повинна бути досягнута така співпраця яка б забезпечила максимальний, ефективний результат у боротьбі із злочинами з однієї сторони і виключила б порушення прав громадян з іншої;

Розмежування компетенції органу дізнання і слідчого. Взаємодія ґрунтується на чіткому розмежування компетенції залучених до неї органів. Кожен із них діє в межах наданих йому повноважень і для досягнення поставлених перед ним завдань використовує лише ті засоби й способи, які він має право застосувати в зв’язку із своєю діяльністю.

Наприклад: У тих кримінальних справах де обов’язковим є попереднє розслідування орган дізнання може її порушити, але не має право висунути обвинувачення і допитувати обвинуваченого.

Слідчий в свою чергу, не має права застосувати оперативно-розшукові заходи в процесі взаємодій оскільки закон відносить це до виключної компетенції органу дізнання, тобто взаємозаміна виключається;

Організуюча роль слідчого при їх взаємодії.

Для узгодженої діяльності органів дізнання та досудового розслідування слід визначити:

  • час здійснення необхідних дій;

  • їх послідовність;

  • роль кожного органу у випадку спільної їх участі в проведенні однієї і тієї ж дії.

Деякі із цих питань вирішуються законом.

Так, згідно ст.104 КПК України орган дізнання при виявленні злочину, по якому необхідним є попереднє розслідування, порушує кримінальну справу, проводить невідкладні слідчі дії і через прокурора передає її слідчому.

Після цього орган дізнання може проводити по справі якісь розшукові і слідчі дії, лише за вказівкою слідчого;

Нерозголошення таємних відомостей про засоби і методи, що застосовуються в оперативно-розшуковій роботі при взаємодії.

Під час взаємодії слідчого і органу дізнання при розслідуванні злочинів, та виявленні злочинців провідне місце займає інформація, яка була отримана оперативним шляхом.

Така інформація отримується негласними методами і щоб успішно проводити оперативно - розшукову роботу дуже важливо зберігати джерело інформації в таємниці;

Самостійність органу дізнання у виборі засобів і методів, які використовуються для здійснення розшуковик заходів при взаємодії.

Нам відомо, що здійснення оперативно-розшукових заходів покладено на орган дізнання.

Але згідно закону слідчий має право доручати органу дізнання розшукові завдання, пов’язані з необхідністю використання оперативно-розшукових заходів.

Якщо орган дізнання здійснює оперативно-розшукові заходи за власною ініціативою або він діє згідно з завданням слідчого, орган дізнання сам вибирає засоби і методи оперативно-розшукової роботи, що являється виключною компетенцією саме органу дізнання;