Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ЖИТОМИРСЬКИ....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
177.15 Кб
Скачать

3. Вивчення літературних джерел та складання плану

РОБОТИ

Курсова робота виконується на підставі глибокого вивчення літературних джерел (підручників, навчальних посібників, монографій, брошур, наукових статей, періодичних видань, нормативних довідників тощо). Літературні джерела підбираються студентами на основі консультацій з науковим керівником. Сюди ж потрібно включити законодавчі та нормативно-правові акти, інструктивні матеріали досліджуваної проблеми.

Самостійний пошук літературних джерел здійснюється за допомогою бібліотечних каталогів (системного, алфавітного), реферативних журналів, бібліографічних довідників. Вивчення найкраще розпочинати з підручників та навчальних посібників, в яких матеріал викладений логічно, послідовно та систематизовано. Крім того, необхідно використовувати періодичні видання: збірники наукових праць, журнали, газети та іншу оглядову інформацію. Позитивним є використання студентами даних світової інформаційної системи "Інтернет", іноземної літератури.

Опрацювання першоджерел здійснюють різними способами. Зокрема, рекомендується робити виписки окремих положень із книг, брошур і статей зразу ж у процесі ознайомлення з цією літературою. У цьому разі виписки слід розподілити по окремих розділах курсової роботи. Важливі положення, цитати, факти , таблиці із книг і статей записувати на картки, вказуючи, до якого розділу курсової роботи це першоджерело може бути використане, його назву і номер сторінки. Можливі й інші методи роботи з літературою.

Попереднє ознайомлення з літературними джерелами є Основою для складання плану курсової роботи. В цілому він має включати лише її питання, які безпосередньо стосуються теми і дають змогу повно і глибоко розкрити її.

Добре продуманий план є запорукою успішного виконання роботи. Структура і зміст плану курсової роботи, співвідношення її розділів визначаються обраною темою. План курсової роботи складається з врахуванням рекомендованих планів, приведених в розділі, обговорюється з науковим керівником, у разі необхідності коректується й після цього затверджується.

4. Зміст та структура курсової роботи

Курсова робота складається з наступних структурних частин: вступу,

теоретичного, аналітичного та практичного розділів, висновків, списку використаної літератури, додатків

  1. Титульна сторінка

  2. Зміст

  3. Вступ.

Вступ є першою структурною частиною курсової роботи, від сприйняття якої багато в чому залежить сприйняття роботи в цілому, тому його написанню слід приділяти особливу увагу. Він розкриває сутність і стан проблеми (задачі), яка розглядається в роботі. її значущість, підстави і вихідні дані для розробки теми, обґрунтування необхідності проведення дослідження.

За вимогами Міністерства освіти і науки України рекомендується наступна структура вступу: обґрунтування актуальності геми, визначення мети і задач, об'єкту та предмету, методів дослідження.

Далі подано коротку характеристику складових частин вступу.

Актуальність теми обґрунтовується шляхом критичного аналізу та порівняння поставленої проблеми з відомими її розв'язаннями з урахуванням доцільності розробки обраної теми для відповідної галузі науки чи виробництва. Висвітлення актуальності не повинно бути багатослівним, достатньо на третині сторінки висловити сутність проблеми, що розглядається.

Мета і завдання дослідження, які необхідно вирішити для досягнення поставленої мети, формулюються відповідно до обраної теми та обраних шляхів її дослідження. Не слід використовувати при формулюванні мети такі слова, як "дослідження" або "вивчення", тому що вони вказують на засіб досягнення мети, а не на саму мету.

Об'єкт дослідження - це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію і обрано для вивчення. Предмет дослідження міститься в межах об'єкта (наприклад, це певні процеси, які відбуваються в конкретних організаціях, галузях або регіонах). В об'єкті виділяється та його частина, яка є предметом дослідження, і

саме на неї спрямована основна увага, оскільки саме предмет дослідження визначає тему курсової роботи. Актуальність теми тісно пов'язана із правильністю визначення предмету дослідження.

Методи дослідження, використані для досягнення поставленої в роботі мети, перераховуються коротко та змістовно, визначаючи, що саме досліджувалось тим чи тим методом. Найчастіше використовуються загальнонаукові методи пізнання (наприклад, аналіз математичний, статистичний, структурно-логічний, порівняльний, вербально-описовий, розрахунково-конструктивний.), а також специфічні управлінські підходи, такі, як процесний (процедурний) підхід (акцент на визначенні ефективності виконання функцій управління), системний (системно- кібернетичний) підхід (розгляд організації як відкритої системи складових — ресурсів, підрозділів тощо), ситуаційний підхід (розгляд ситуацій та пошук оптимального варіанту дій для кожної з них). Загальний обсяг вступу має складати до 3-ьох сторінок.

  1. У першому розділі курсової роботи на основі огляду літературних джерел відображаються теоретичні основи досліджуваної проблеми. Тут необхідно розкрити суть основних категорій та понять, показників, показати види, типи, форми, фактори і елементи об'єкта дослідження по темі курсової роботи. В даному розділі досліджуються методологічні підходи до розв'язання поставленої проблеми, висвітлюється зміст основних законодавчих документів, що стосуються об'єкта дослідження. Розділ повинен містити не більше 3-ох параграфів, обсяг першого розділу - 12- і 5 сторінок.

  2. В другому розділі (аналітична частина) розкривається сучасний стан розвитку досліджуваного об'єкта та дається стислий аналіз виробничих ресурсів. В першому параграфі обов'язково наводиться організаційно-економічна та соціальна характеристика підприємства. Для цього необхідно розкрити наступні питання:

  • назва, місце розташування та види діяльності підприємства;

  • характеристика нидів продукції (товарів, послуг);

  • опис системи збуту продукції (товарів, послуг).

Також слід дослідити організаційну структуру управління даним підприємством:.

Для цього необхідно:

а) визначити вид організаційної структури управління підприємства, накреслити її схематичне зображення;

б) визначити вид функціональних повноважень, описати зв'язки підпорядкованості і горизонтальної взаємодії

в) описати переваги та недоліки даного виду організаційної структури управління;

г) розрахувати коефіцієнт ефективності організаційної структури управління, використовуючи звітні дані підприємства останнього року за наступною формулою:

Таблиця 1.

Показники

Роки

Відхилення

2006 до 2005

2007 до 2006

2005 р.

2006 р.

2007 р.

+ (-)

%

+ <-) %

Середньорічна чисельність працівників, чол.

Обсяг надання послуг, тис. грн.

Продуктивність праці, грн.

Фонд оплати праці, тис, грн.

Середньорічна оплата праці, грн.

Аналіз наявності і ефективності використання трудових ресурсів в досліджуваному підлириємстві за 2005-2007 рр.

де Кеф - коефіцієнт ефективності організаційної структури управління; Рк - кінцевий результат (ефект), отриманий від функціонування організаційної структури управління (який гіпотетично можна ототожнити з чистим прибутком підприємства); Ву - витрати на управління.

д) сформувати висновок про відповідність існуючої організаційної структури управління підприємства його головній меті та про рівень її оптимальності;

е) запропонувати можливі заходи щодо удосконалення існуючої організаційної структури управління підприємства, що досліджується.

У другому підрозділі необхідно проаналізувати виробничі ресурси досліджуваного підприємства за такими структурними елементами: аналіз трудових ресурсів, аналіз матеріально-технічної бази та на основі отриманих результатів здійснити аналіз ефективності роботи господарюючого суб'єкта. Вихідними документами для проведення аналітичних оцінок доцільно обрати статистичну звітність, баланс підприємства та звіт про фінансові результати за два роки.

Аналіз трудових ресурсів. Достатня: забезпеченість потрібними трудовими ресурсами, їх раціональне використання, високий рівень продуктивності праці мають велике значення для збільшення обсягів надання послуг і підвищення ефективності праці. Від забезпеченості товариства трудовими ресурсами і ефективності їх використання залежать обсяг і своєчасність виконання усіх робіт.

На основі отриманих даних необхідно зробити висновки як змінились показники і які це має наслідки для ефекгиної діяльності всього підприємства. Аналіз активної частини матеріально-технічної дам виробництва. Досліджується забезпеченість підприємства основними фондами в необхідній кількості і асортименті і більш повне їх використання. Для вивчення руху і технічного стану основних виробничих фондів (ОВФ) розраховуються наступні показники:

коефіцієнт оновлення

Кой = (вартість ОВФ, що надійшли )/(вартість ОВФ на кінець року);

коефіцієнт вибуття

Кв = (вартість ОВФ, що вибули)/(вартість ОВФ на початок року);

коефіцієнт приросту

Кгір = (сума приросту ОВФ)/(вартість ОВФ на початок року):

коефіцієнт зносу

Кзн = (сума зносу ОВФ)/(первісна вартість ОВФ, на відповідну дату); -

коефіцієнт придатності

Кпр = (залишкова вартість ОВФ)/(первісна вартість ОВФ).

Далі потрібно вивчити забезпеченість підприємства основними виробничими фондами. Узагальнюючим показником, який характеризує рівень забезпеченості підприємства основними виробничими фондами, є фондоозброєність праці. Цей показник розраховується відношенням: середньорічної вартості ОВФ до середньоспискової чисельності робітників. Темпи зростання фондоозброєності зіставляються з темпами зростання продуктивності праці. Бажано, щоб темпи зростання продуктивності праці випереджали темпи зростання фондоозброєності.

Для узагальнюючої характеристики ефективності використання основних засобів застосовують показники фондовіддачі (відношення вартості фактичних обсягів виробництва продукції до середньорічної вартості основних виробничих фондів) і фондомісткості (обернений показник фондовіддачі).

Таблиця 2.

Аналіз наявності, стану, забезпеченості і ефективності використання основних виробничих фондів підприємства в 2005 -2007 рр.

Показники

Роки

2007 до 2005

2007 до 2006

2005

2006

2007

±

%

±

%

Наявність О ВФ на початок року, тис гри.

Наявність ОВФ на кінець року, тис грн.

Абсолютний приріст (зменшення), тис. грн.

Коефіцієнт оновлення, %

Коефіцієнт вибуття, %

Коефіцієнт приросту (зменшення) %

Коефіцієнт знову %

Коефіцієнт придатності

%

Середньорічна вартість ОВФ, тис грн.

Обсяг виробництва продукції, тис грн.

Середньорічна чисельність працівників, чол.

Продуктивність праці, тис. грн. /чол..

Фондоозброєність тис, грн./чол.

Фондовіддача, тис. грн.

Фондомісткість, тис. грн..

На основі отриманих даних необхідно зробити висновки як змінились показники і

які це має наслідки для ефективної діяльності всього підприємства.

Ефективність (результативність) функціонування підприємства оцінюється

системою показників рентабельності. Коефіцієнти рентабельності означають

прибутковість (ефективність, доходність) діяльності підприємства.

Рентабельність = Прибуток від реалізації

основної діяльності Сума витрат на виробництво

Рентабельність = Чистий прибуток_______

виробництва Сума ОВФ + Сума оборотних активів

Рентабельність = Чистий прибуток___

реалізація послуг Виручка від реалізації

Таблиця З

Аналіз динаміки показників рентабельності досліджуваного підприємства

за 2005 - 2006 рр.

Показник рентабельності

Роки

Відхилення

2005 р.

2006 р.

2007 р.

2007 р. до 2005р.

2007 р. до 2006 р.

Рентабельність основної діяльності

Рентабельність виробництва

Рентабельність реалізації послуг

Аналізуючи дані таблиці, зробити відповідні висновки про зміни показників рентабельності. Звичайно, такий аналіз не дає повної уяви про вплив факторів на результативність функціонування підприємства, проте дозволяє виявити загальну тенденцію його розвитку. Значне місце в другому розділі повинно відводитись якісному і кількісному аналізу чинників, які впливають на сучасний стан досліджуваної проблеми виявленню причин, взаємозв'язків та закономірностей їх розвитку, необхідно дати вірне та ґрунтовне їм пояснення. При цьому розкриваються досягнення в даному питанні і вказуються иевирішені проблеми. Рекомендований обсяг другого розділу - 15-20 сторінок.

6. Третій розділ курсової роботи повинен відображати поєднання

теоретичних знань, аналізу сучасного стану об'єкта та проблеми дослідження з конкретними напрямками та шляхами вирішення поставленого завдання. Третій розділ - це о) ляд напрямів та обгрунтування заходів щодо поліпшення економічного становища, виявлення резервів вирішення питань, які досліджуються.

У першому параграфі необхідно розкрити шляхи удосконалення об'єкту дослідження на основі аналізу періодичної літератури. У другому параграфі на основі проведених у другому розділі аналізу та роботи над статтями у періодичних виданнях викласти пропозиції щодо поліпшення ситуації на досліджуваному підприємстві.

Рекомендований обсяг третього розділу - 10 сторінок.