Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 10. Облік основних засобів та нематеріальн....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
61.79 Кб
Скачать

1. Передоплата за ремонтні роботи:

Дебет рахунку 3519 Дебіторська заборгованість за послуги";

Кредит рахунків 1200 Кореспондентський рахунок банку в Національному банку України ;

2. Виконані ремонтні роботи:

Дебет рахунку 7420 Витрати на утримання власних основних засобів та нематеріальних активів";

Кредит рахунку 3519 Дебіторська заборгованість за послуги";

Облік витрат, пов язаних із поліпшенням основних засобів та вдосконаленням нематеріальних активів, здійснюється за рахунками обліку капітальних інвестицій.

Первісна вартість основних засобів збільшується на суму витрат, пов язаних із поліпшенням об єкта (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), у результаті чого збільшуються майбутні економічні вигоди, первісно очікувані від використання цього об єкта.

Поліпшення основних засобів відображаються такими проводками:

1. Передоплата:

Дебет рахунку 4430 «Капітальні вкладення за незавершеним будівництвом і за не введеними в експлуатацію основними засобами»;

Кредит рахунків 1200, 2600 , 2620, 2650;

2. Віднесення суми витрат на поліпшення та вдосконалення на збільшення вартості об єкта:

Дебет рахунку 4400 Основні засоби";

Кредит рахунку 4430 «Капітальні вкладення за незавершеним будівництвом і за не введеними в експлуатацію основними засобами»;

Заміна елементів або конструктивних частин об єкта основних засобів відображається в обліку під час її здійснення такими бухгалтерськими проводками:

3. Якщо балансову вартість частини активу, що підлягає заміні, можна визначити, то списується вартість заміненого активу і визнається вартість нового активу:

а) на суму зносу заміненого активу:

Дебет рахунку 4409 Знос основних засобів"

Кредит рахунку 4400 Основні засоби"

б) на незношену частину

Дебет рахунку 7490 Негативний результат від вибуття нематеріальних активів та основних засобів";

Кредит рахунку 4400 Основні засоби"- на суму збитку від вибуття заміненого активу;

в) одночасно відображається заміна частини активу:

Дебет рахунку 4400 Основні засоби"

Кредит рахунків 1200, 2600 - на первісну вартість придбаного активу;

4. Якщо балансову вартість частини активу, що підлягає заміні, неможливо визначити:

а) замінюється частина активу, що приводить до збільшення строку корисного використання об єкта основних засобів. У цьому разі в бухгалтерському обліку здійснюється така проводка:

Дебет рахунку 4409 Знос основних засобів"

Кредит рахунків 1200, 2600, 2620, 2650 - на первісну вартість придбаного для заміни активу;

б) замінюється частина активу, що приводить до збільшення кількості або якості продуктивності активу. У цьому разі в бухгалтерському обліку здійснюється така проводка:

Дебет рахунку 4400 Основні засоби"

Кредит рахунків 1200, 2600 , 2620, 2650 — на первісну вартість придбаного для заміни активу.

5. Придбання обладнання, що потребує монтажу, відображається в бухгалтерському обліку такими проводками:

а) передоплата:

Дебет рахунку 4430 «Капітальні вкладення за незавершеним будівництвом і за не введеними в експлуатацію основними засобами»;

Кредит рахунків 1200, 2600 , 2620, 2650;

б) передавання для монтажу обладнання, що його потребує:

Дебет рахунку 4431 Обладнання, що потребує монтажу;

Кредит рахунку 4430 «Капітальні вкладення за незавершеним будівництвом і за не введеними в експлуатацію основними засобами»;

в) уведення в експлуатацію обладнання після монтажу:

Дебет рахунку 4400 Основні засоби"

Кредит рахунку 4431 Обладнання, що потребує монтажу

Облік операцій з будівництва основних засобів здійснюється аналогічно операціям капітального ремонту. Оприбуткування основних засобів здійснюється на підставі затверджених актів приймання-передачі. Складання акта на кілька об'єктів основних засобів допускається у разі, якщо ці об'єкти однотипні, мають однакову вартість, приймаються одночасно і під відповідальність однієї і тієї ж особи. Акт є єдиним первинним бухгалтерським документом, в якому вказується склад комісії, детальна характеристика об'єкта, рік побудови чи випуску заводом, дата введення в експлуатацію, коротка технічна характеристика, відповідність технічним умовам, висновок комісії. Зазначається також, хто прийняв основні засоби та необхідні відомості для нарахування амортизації. Акт затверджується керівником установи і разом з технічною документацією передається на зберігання матеріально відповідальній особі.

На підставі цих документів відкривається інвентарна картка , об'єкту присвоюється порядковий номер, який проставляється в акті приймання-передачі.

Приймання завершених робіт з добудови, капітального ремонту і дообладнання об'єкта, що здійснюється шляхом капітальних вкладень і збільшують його балансову вартість, оформлюється актом приймання-передачі відремонтованих, реконструйованих і модернізованих об'єктів.

Після первісного визнання об єкта основних засобів як активу його подальший облік має здійснюватися із застосуванням одного з таких двох методів:

а) за первісною вартістю (собівартістю) з вирахуванням накопиченої амортизації та накопичених збитків від зменшення корисності;

б) за переоціненою вартістю (справедливою вартістю) з вирахуванням накопиченої амортизації та накопичених збитків від зменшення корисності.

Обраний метод банки зобов язані застосовувати для всіх об єктів певної групи основних засобів і не поєднувати об єкти з різними методами оцінки в одну групу.

Під час проведення переоцінки основних засобів накопичена амортизація відображається в бухгалтерському обліку на дату переоцінки за одним з таких методів.

Перший метод. Накопичена амортизація перераховується пропорційно зміні балансової вартості об єкта основних засобів таким чином, щоб після переоцінки балансова вартість дорівнювала переоціненій вартості. Переоцінена первісна вартість і сума зносу об єкта основних засобів визначається множенням первісної вартості та суми зносу об єкта основних засобів на індекс переоцінки. Iндекс переоцінки визначається діленням справедливої вартості об єкта, який переоцінюється, на його залишкову вартість. Такий метод не потребує перегляду норми амортизації.

Другий метод. Накопичена амортизація вираховується з первісної (переоціненої) вартості об єкта основних засобів, а отримана на нетто-основі балансова вартість переоцінюється до його справедливої вартості. За цим методом переоцінена вартість об єкта дорівнює його справедливій вартості, а накопичена амортизація дорівнює нулю. Норми амортизації потребують перегляду. Цей метод, як правило, використовується для будівель та споруд.

Якщо балансова вартість об єкта основних засобів збільшується в результаті переоцінки (дооцінки), то збільшення має відображатися як зростання додаткового капіталу.

Дооцінка основних засобів відображається в бухгалтерському обліку такими проводками:

а) якщо використовується перший метод відображення накопиченої амортизації:

Дебет рахунків 4400 Основні засоби"

Кредит рахунку 5100 Результати переоцінки основних засобів

Одночасно індексується знос таким записом:

Дебет рахунку 5100; Результати переоцінки основних засобів

Кредит рахунків 4409, Знос основних засобів"

б) якщо використовується другий метод відображення накопиченої амортизації, то спочатку відображається накопичений знос:

Дебет рахунків 4409 Знос основних засобів"

Кредит рахунків 4400 Основні засоби"

Одночасно відображається сума переоцінки наступним записом:

Дебет рахунків 4400, Основні засоби"

Кредит рахунку 5100 Результати переоцінки основних засобів

Уцінка основних засобів здійснюється за рахунок дооцінки за цими об єктами, а в разі недостатності суми дооцінки — за рахунок витрат банку.

У бухгалтерському обліку уцінка відображається такими проводками:

а) якщо використовується перший метод відображення накопиченої амортизації:

Дебет рахунків 5100 Результати переоцінки основних засобів

7499 Iнші витрати"; (у разі відсутності кредитового залишку за рахунком 5100);

Кредит рахунків 4400, Основні засоби"

одночасно:

Дебет рахунків 4409 Знос основних засобів"

Кредит рахунку 5100 Результати переоцінки основних засобів

б) якщо використовується другий метод відображення накопиченої амортизації:

Дебет рахунків 4409, Знос основних засобів"

Кредит рахунків 4400, Основні засоби"

одночасно:

Дебет рахунків 5100, Результати переоцінки основних засобів

7499 Iнші витрати (у разі відсутності кредитового залишку за рахунком 5100);

Кредит рахунків 4400, Основні засоби"

Розглянемо відображення на рахунках бухгалтерського обліку вибуття основних засобів.

Об єкти основних засобів і нематеріальних активів припиняють визнаватися в балансі в разі їх вибуття внаслідок продажу, безоплатного передавання, втрати або невідповідності критеріям їх визнання як активів. Фінансовий результат від вибуття об єктів основних засобів визначається як різниця між надходженням коштів за основні засоби (з вирахуванням непрямих податків і витрат, пов язаних із вибуттям основних засобів) та їх залишковою вартістю.

Сума залишкової вартості об єкта, що перевищує суму виручки від його реалізації, відображається за дебетом рахунку 7490 Негативний результат від вибуття нематеріальних активів та основних засобів , а сума виручки від реалізації, що перевищує залишкову вартість, за кредитом рахунку 6490 Позитивний результат від продажу нематеріальних активів та основних засобів .

Реалізація основних засобів відображається в бухгалтерському обліку такими проводками, що представлені у слайді 6: