Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика расчета.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
750.08 Кб
Скачать

37

Зміст

стор.

ВСТУП……………………………………………………………………………4

  1. СТРУКТУРА ТА ЗМІСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ……………………….……4

  2. МЕТОДИКА ВИКОНАННЯ РОЗРАХУНКОВОЇ ЧАСТИНИ

КУРСОВОЇ РОБОТИ……….....................................................……………..7

2.1 Розрахункове завдання за темою 1: “Основні виробничі фонди”…….7

2.2 Розрахункове завдання за темою 2: “Оборотні кошти пдприємства”.. 9

2.3 Розрахункові завдання за темою 3: «Витрати підприємства та собівартість продукції»………………………………………………...11

2.4 Розрахункове завдання за темою 4: «Оцінка ефективності інвестиційних проектів»……………………………………………….. .18

3. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ………21

4. ЗАХИСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ…………………………………………….22

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНИХ ДЖЕРЕЛ…………………………………..24

ДОДАТКИ……………………………………………………………………….26

ВСТУП

Методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни „Економіка і фінанси підприємства” призначені для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня „бакалавр” професійного спрямування "Менеджмент" усіх форм навчання.

Курсова робота, яку виконують по завершенню вивчення курсу «Економіка і фінанси підприємства», - є важливим засобом формування логіки економічного мислення, поглиблення знань щодо змісту законів та закономірностей економічної та фінансової діяльності підприємств. Як вид самостійної роботи студента вона дозволяє студенту продемонстру­вати рівень опанування дисципліни, вміння вирішувати певні економічні завдання, застосовувати теоретичні положення у вирішенні конкретних питань.

Мета виконання курсової роботипоглиблення теоретичних знань, які набуті студентами у процесі вивчення курсу, закріплення навичок виконання економічних розрахунків.

Зміст курсової роботи складається з двох основних частин: результатів теоретичних досліджень з актуальних проблем економічної та фінансової діяльності підприємств та чотирьох розрахункових завдань, виконаних за основними темами курсу за наведеними у представлених методичних вказівках вихідними даними.

Процес виконання курсової роботи складається з наступних етапів:

- вибір та затвердження теми теоретичної частини курсової роботи;

- підбір літератури та інших інформаційно-статистичних джерел;

- складання плану теоретичної частини курсової роботи, погодження з науковим керівником;

- виконання розрахункових завдань курсової роботи;

- написання й оформлення курсової роботи;

- подання курсової роботи на кафедру для рецензування;

- доопрацювання (у разі необхідності) курсової роботи від­повідно до рекомендацій/зауважень рецензента;

- захист курсової роботи.

1. Структура та зміст курсової роботи

Структурно курсова робота повинна складатися з таких елементів:

- титульний аркуш;

- завдання на курсову роботу;

- зміст;

- вступ;

- теоретична частина;

- розрахункова частина;

- висновки;

- список використаних джерел;

- додатки.

Титульний аркуш. На ньому зазначаються: назви вузу, кафедри, теми, курс, спеціальність, прізвище та ініціали студента, науковий ступінь, вчене звання, прізвище та ініціали наукового керівника, а також місто, в якому розташований навчальний заклад та рік виконання курсової роботи. Зразок оформлення титульного аркуша наведено у Додатку А.

Титульну сторінку включають до загальної нумерації, але не нумерують. Номери наступних сторінок проставляють арабськими цифрами у верхньому правому куті.

Завдання на курсову роботу. Воно містить тему теоретичної частини та вихідні дані до розрахункової частини роботи. Зразок завдання наведений у Додатку Б.

Зміст виконується згідно з ДСТУ 3008-95 на окремому стандартному аркуші. У змісті наводиться повний перелік усіх складових частин роботи із зазначенням розділів, параграфів, а також сторінок, на яких вони розмішені.

Вступ. На одній-двох сторінках друкованого тексту наводиться обґрунтування актуальності обраної теми теоретичної частини курсової роботи, розкриваються мета та завдання курсової роботи, предмет та об'єкт дослідження, основні джерела інформації й методи дослідження.

Основна частина складається з двох частин. Перший розділ курсової роботи має теоретичний характер, другий – розрахунковий.

Теоретична частина. У даній частині роботи розглядаються загальні теоретичні підходи до обраної теми: основні поняття, категорії, класифікаційні характеристики, стан та сучасні тенденції предмета дослідження, методичні підходи тощо. Рекомендується ілюструвати текст схемами.

Теоретична частина курсової роботи виконується з використанням матеріалів сучасних літературних джерел із досліджуваної проблеми (монографії, підручники, опорні конспекти лекцій, навчальні посібники, наукові статті, матеріали конференцій, Інтернет-ресурси тощо), у тому числі іноземних авторів.

Робота з відібраною літературою вимагає певної системи, яка передбачає детальне ознайомлення із відповідною темою програми дисципліни „Економіка і фінанси підприємства” Вивчивши відповідні розділи у рекомендованих навчальних посібниках, необхідно присту­пити до опрацювання нормативно-законодавчих актів, монографій, брошур, статей, що стосуються обраної теми.

Студент повинен виходити з того, що його курсова робота - це продовження дослідження, проведеного до нього іншими авторами, що його розробки спираються на їхні праці. Тому слід дати критичний огляд наукової літератури з обраної теми, яку студент самостійно вивчив та опанував.

Вибір теми теоретичної частини курсової роботи студенти здійснюють самостійно або за сприяння викладача дисципліни «Економіка і фінанси підприємства». Перелік рекомендованих тем теоретичної частини курсових робіт наведено у Додатку В.

Теоретичні положення обов’язково мають бути викладені згідно плану. При складанні плану теоретичної частини курсової роботи слід керуватися зразком, що наведений у Додатку Д.

Розрахункова частина. В ній наводяться розрахунки за такими основними темами курсу:

1. Основні виробничі фонди.

2. Оборотні кошти підприємства.

3. Витрати підприємства та собівартість продукції.

4. Оцінка ефективності інвестиційного проекту.

Розрахунки виконуються за окремими індивідуальними завданнями, зміст яких визначається цими мето­дичними вказівками.

У якості інформаційної бази прийняті наближені до реальних умов вихідні дані одного з машинобудівних підприємств по виготовленню вагонів з серійним типом виробництва. Наведені у якості вихідних даних ціни можуть бути скореговані на величину, яка відповідатиме дійсним цінам на момент виконання курсової роботи.

Сутність розрахункової частини курсової роботи полягає у виконанні найбільш типових розрахунків, які здійснює менеджер при техніко-економічному обгрунтуванні приймаємих ним рішень. З цією метою необхідно зробити наступні типи розрахунків:

  • проаналізувати стан та оцінити ефективність використання основних виробничих фондів підприємства;

  • здійснити нормування обігових коштів підприємства;

  • визначити собівартість окремого виду продукції підприємства;

  • провести аналіз беззбитковості основних видів продукції підприємства;

  • оцінити ефективність інвестиційного проекту та прийняти рішення про доцільність вкладення коштів у нього.

У кінці кожного розрахункового завдання слід зробити узагальнення та висновки. Дотримання цих вимог забезпечить високий рівень курсової роботи.

Висновки (одна-дві сторінки) є окремим елементом курсової роботи, які становлять стисле викладання результатів проведеного дослідження відповідно до поставленої мети. Саме тут коротко наводяться конкретні результати, одержані у відповідних розділах курсової роботи, із зазначенням розрахованих показників.

Список використаної літератури. У список літератури варто включати не тільки цитовані та згадані джерела, але й ті, з якими студент ознайомився в процесі підготовки роботи. Опис викори­станих джерел необхідно робити відповідно до вимог державних стандартів опису літературних джерел. На початку списку джерел, що використовуються, розміщують Закони України, Накази Президента, документи уряду України, інструктивно-нормативні матеріали. Далі літературні джерела розташовуються за абеткою без поділу на види (книги, статті тощо) або у порядку появи посилань по тексту курсової роботи. У кінці списку наводять іншо­мовні джерела інформації. Дані про джерела наводяться мовою оригіналу. Для курсової роботи рекомендується використати не менше 10-15 найменувань джерел.

Додатки. У додатках подаються інструкції, таблиці, графіки, розрахунки та інший матеріал допоміжного характеру. Ця частка не зараховується в обсяг курсової роботи і не обмежується розмірами.

Додаток повинен мати заголовок, надрукований угорі відносно тексту сторінки малими літерами з першої прописної. Над заголовком з першої прописної друкується „Додаток__” і велика літера, що позначає додаток.

Додатки слід позначати послідовно прописними літерами української абетки, за винятком літер Г, Є, І, І, Й, О, Ч, Ь. У разі, якщо додаток поділений на розділи та підрозділи, текст у межах кожного додатка нумерується літерою і цифрою, наприклад, Ж.2 (другий розділ додатка Ж).

Додатки розміщуються відповідно до посилань на них за основним текстом курсової роботи.