Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2010 ПЗ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
646.14 Кб
Скачать

Список рекомендованої літератури

  1. Багрова І.В., Гетьман О.О., Міжнародна економічна діяльність України. Навч. Посібник. – К.: 2004. - 384 с.

  2. Беляєв О.О., Бебело А.С. Політична економія. Навч. Посібник - К., 2000.-328с

  3. Білецька Л.В., Білецький О.В., Савич В.І. Економічна теорія. Навч. посібник. – К.: ЦНЛ. – 2009 – 684 с.

  4. Економічна теорія. Навч. посібник. – К.: ЦНЛ, 2009 – 517 с.

  5. Економічна теорія. Основи економічної теорії. Підручник / ред. В.Д. Базидевича – 7-е вид. К.: «Знання Пресс», - 2008 – 719 с.

  6. Желудько В.М. – Фінансовий ринок. Навч. посібник . - К.: Знання. Прес, 2002 - 536 с.

  7. Мазур А.Г. – Управління в регіональних економічних системах. – К.: 2003. - 408 с.

  8. Мочерний С.В. Основи економічної теорії: Підруч. для студ. вузів/ С.В. Мочерний. - 2-е вид., випр. і доп.. - К.: "Вікар", 2005. - 386 с.

  9. Панчишин С.М. – Макроекономіка. Навч. Посібник. - Вид. 2-ге - К.: Либідь, 2002. - 616 с.

Тема 3. Соціально – економічний устрій суспільства. Економічні системи та закони їх розвитку Питання для обговорення на семінарському занятті:

  1. Сутність і основні структурні елементи економічної системи.

  2. Типи економічних систем та критерії їх класифікації.

  3. Власність в економічній системі Суб’єкти та об’єкти власності.

  4. Різноманітність форм власності та їх види. Економічні форми реалізації власності.

  5. Трансформація форм власності в Україні.

Теми рефератів та фіксованих виступів

  1. Проблеми формування багатоукладності відносин власності в Україні.

  2. Досвід здійснення приватизації у європейських країнах.

Методичні рекомендації до самостійної роботи студентів

Вивчення теми слід почати з розгляду сутності та видів економічних систем. Необхідно опанувати поняття “власність” як в економічному, так і в юридичному розумінні. В даному разі необхідно відмітити, що як юридично - економічна категорія власність відображає майнові відносини , свідомі, вольові взаємозв’язки юридичних та фізичних осіб з приводу привласнення благ, що закріплюються системою відповідних прав власності.

Важливо з’ясувати сутність економічної категорії привласнення, яка являє собою процес, спосіб перетворення предметів, явищ природи і суспільства, їхніх корисних властивостей на реальні умови життєдіяльності економічних суб’єктів. Процес економічної реалізації власності заключається у привласненні різноманітних об’єктів, а останнє здійснюється через категорії володіння, розпорядження та користування.

Необхідно мати на увазі те, що існують певні типи, форми та види власності. Розрізняють два основні типи власності: приватну та суспільну, В свою чергу вони поділяються на форми та різновиди. Так, наприклад, до приватної власності відносяться: індивідуальна чи приватно - трудова (базується на власній праці власника чи його сім’ї), приватна, яка базується на експлуатації людини людиною: рабовласницька, феодальна, приватно - капіталістична, акціонерна чи корпоративна. До суспільної власності відносяться: загальнодержавна, муніципальна (комунальна), кооперативна, колективна, власність громадських організацій. При цьому слід мати на увазі те, що можуть існувати змішані види власності.

Особлива увага повинна приділятися економічним формам реалізації власності. Під нею розуміється процес привласнення доходу в тій чи іншій формі від власності.

Студенти мають уяснити, що еволюція відносин власності - це складний і довготривалий процес. Але на визначених етапах суспільного відтворення можливі і кардинальні зміни. Так, наприклад, в Україні перехід до ринкової економіки здійснюється через роздержавлення і приватизацію державної власності, В даному разі необхідно на конкретних прикладах пояснити особливості еволюції власності в нашій країні.