Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2010 ПЗ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
646.14 Кб
Скачать

Список рекомендованої літератури

  1. Фінансова система: навч. посібник. Карпінський Б.Ю., Герасименко О.В., – 2-вид. – Львів: Молнія Плюс, 2006 р., 272 с.

  2. Фінансовий менеджменту банках: навчальний посібник. Мащеряков А.А., Лисяк Л.В., – К.: Центр навчальної літератури, 2006р., 208 с..

  3. М.І. Румянцев. Вінницький національний аграрний університет – Вінниця: журнал «Актуальні проблеми економіки», 2008р., № 8, с. 230 – 239.

  4. О.Л. Шевченко. Вінницький національний аграрний університет – Вінниця: журнал « Формування ринкових відносин в Україні», 2008р. №3, с.43 – 47.

  5. Білецька Л.В., Білецький О.В., Савич В.І. Економічна теорія. Навч. посібник. – К.: ЦНЛ. – 2009 – 684 с.

  6. Економічна теорія. Навч. посібник. – К.: ЦНЛ, 2009 – 517 с.

  7. Економічна теорія. Основи економічної теорії. Підручник / ред. В.Д. Базидевича – 7-е вид. К.: «Знання Пресс», - 2008 – 719 с.

Тема 12. Фінансово - кредитна система

Питання для обговорення на семінарському занятті:

  1. Поняття, місце та роль фінансової системи в розвитку економіки. Сутність і функції фінансів

  2. Державний бюджет та його роль в розвитку народного господарства.

  3. Поняття кредитної системи та її структура.

  4. Види та функції кредиту.

Теми рефератів та фіксованих виступів

  1. Особливості формування фінансових відносин між їх суб’єктами в ринковій економіці.

  2. Необхідність і напрямки реформи податкової системи в Україні.

Методичні рекомендації до самостійної роботи студентів

Аналіз теми слід починати з визначення суті, місця та ролі фінансової системи у розвитку суспільства. Фінансова система повинна розглядатися як сукупність економічних відносин, що складаються у суспільстві між державою та підприємствами, між державою та населенням з приводу формування, розподілу та використання грошових засобів.

Розглядаючи форми та види фінансів, важливо показати різницю у формуванні та розподілі загальнодержавних фінансів, що акумулюються у державному бюджеті та фінансами підприємств і населення. При аналізі процесу формування державного бюджету необхідно підкреслити особливу роль податкової системи країни. Студентам важливо чітко визначити джерела формування бюджету всіх рівнів, його розподіл та кінцеве використання. Даний аналіз буде більш ефективним, якщо студенти будуть при цьому використовувати конкретні дані.

Розвиток кредитної системи, її роль та форми прояву в даній темі повинні розглядатися в тісному взаємозв’язку з розвитком банків, та всієї банківської системи. Аналіз кредиту повинен починатися з його двох основних форм: комерційного та банківського. Важливо при цьому уяснити, що останній є більш мобільним і розвинути, особливо в сучасних умовах. Крім основних форм кредиту необхідно розглянути і інші, похідні від них, види: споживчий, іпотечний, державний міжнародний та інші.

Закінчити тему необхідно визначенням суті, джерел та динаміки позичкового процента, а також аналізом особливостей та перспективами розвитку фінансово – кредитної системи в Україні.