Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій матеріалознавство ЕТО Розділ 1.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
1.62 Mб
Скачать

Тема 2.9 Скляні вироби в санітарно – технічних системах.

Мета: Ознайомитись з видами скляних виробів саністано – технічних системах та видами керамічних труб.

ПЛАН

  1. Загальні відомості про скло та скляні вироби в санітарно – технічних системах.

  2. Скляні труби та з’єднувальні частини до них.

Питання 1. Загальні відомості про скло та скляні вироби в санітарно –

технічних системах.

Склом називають всі аморфні тіла, отримані засобом переохолодження

розплаву, який називається від їх хімічного складу та температурою області твердіння, володіючи в наслідок поступового збільшення в’язкості механічним властивостям твердих тіл, при цьому процес переходу з рідкого стану в склоподібне повинен бути обертаючим.

Для скловидного стану характерно присутність невеликих ділянок вірної

упорядкованої структури, відсутність вірної просторової решітки, ізотропність властивостей, відсутність однієї температури плавлення.

Скляні труби в визначених випадках (наприклад, в умовах хімічної агресії)

можуть стати ефективніше за металеві. Вони володіють високою хімічною стійкістю, гладкою поверхнею, прозорі та гігієнічні. Завдяки цим високим якостям їх широко використовують в харчовій та хімічній промисловості. Загальними недоліками скляних труб необхідно рахувати їх крихкість, тобто слабкий опір згину та ударам, а також невисоку термостійкість (біль 40оС). В останній час на основі боросилікатного скла отримані термостійкі труби з малим тепловим розширенням.

Питання 2. Скляні труби та зєднувальні частини до них.

Скляні труби, виготовляють засобом вертикального витягування з розплавленої скляної маси з наступним отжигом для зняття місцевих напруг, використовують для надземних трубопроводів, які транспортують гарячі та холодні агресивні рідини (окрім плавикової кислоти), гази, харчові продукти, воду, в напірних (до 0,7 МПа), безнапірних та вакуумних лініях при температурі від -50 до 120оС.

Скляні труби в порівнянні з металевими володіють великою хімічною стійкістю, меншою масою, гідравлічним опором, вартістю. Недоліки таких труб – мала термостійкість та крихкість

Скляні труби випускають довжиною 1,5; 1,75; 2; 2,25; 2,5 та 3 м, діаметром умовного проходу ДУ від 40 до 200 мм та постачають комплектно з з’єднувальними частинами. Скляні труби та фасонні частини (дивись малюнок 17) з’єднують за допомогою з’єднувальних та ущільнюючих муфт, резинових манжет з затяжкою металевими поясами.

З’єднувальні частини випускають відводи під кутом 75, 60, 45, 30, 15о та перехідні трійники.

Скляні труби та з’єднувальні частини до них повинні витримувати робочий тиск в залежності від ДУ 0,7…..0,2 МПа та температурні змінення в межах від 40 до 80оС при змінному заглибленні в гарячу та холодну воду.

Скляні труби по всій довжіні повинні бути прямолінійними. Прогин не повинен перевищувати: для ДУ 40…..50 мм – 0,2% довжини труби, для дУ 80…..100 мм – 0,15% та для ДУ 150…..200 мм – 0,1%. Дозволяються відхилення від розмірів по довжіні не більше 15мм.

Скляні труби перевозять всіма видами транспорту. При транспортуванні скляні труби та з’єднувальні частини пакують в ящики або контейнери. Кінці труб та з’єднувальні частини повинні бути обернути папером та прокладені шаром стружки.

Скляні труби зберігають розсортованими по довжіні та діаметру в закритому складі або під навісом в горизонтальному положенні в штабелях висотою 1,5 м на дерев’яній основі зі стойками по краю штабеля. Упоперек кожного ряду труб прокладають дерев’яні рейки.

Малюнок 16 - Види з’єднувальних частин:

1. перехід

2. відвід 900, 750, 600, 450, 300, 150,

3. двійний відвід

4. відступ (качка)

5. Трійник

6. хрестовина

Скляні труби по всій довжині повинні бути прямолінійними. Вигин не повинен перевищувати для Ду 40-50мм – 0,2% довжини труби, для Ду 80-100мм – 0,15% довжини труби для Ду 150-200 мм – 0,1% довжини труби. Дозволені відхилення від розмірів по довжині не більш +,- 15мм.

Скляні труби перевозять всіма видами транспорту. При транспортуванні скляні труби та з’єднувальні частини пакують в ящики чи контейнери. Кінці труб та з’єднувальних частин повинні бути обгорнуті папером та перекладені шаром пилок.

Скляні труби зберігають поділеними по довжині та діаметру в зачиненому складі. Чи під навісом в горизонтальному положенні в спеціальних штабелях висотою 1,5м на дерев’яній основі. Впоперек кожного ряду труб прокладають дерев’яні рейки.

Питання для контролю знань:

  1. Які вироби зі скла, використовуємі в санітарно – технічних системах Вам відомі?

  2. Дайте визначення склу, як його отримують?

  3. Де і для чого застосовують скляні труби?

  4. Як виготовляють скляні труби?

  5. Як зберігають та перевозять скляні труби?

  6. Поясніть всі вимоги, які висуваються до скляних труб та фасонних частин зі скла?