Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОРАТОРНЕ ЗАНЯТТЯ 8.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Завдання лабораторної роботи

1. Користуючись картою «Кліматичні пояси та області світу», запишіть

назви кліматичних поясів:

а) основних – екваторіальний, тропічний, помірний, арктичний і антарктичний;

б) перехідних – субекваторіальний, субтропічний, субарктичний і субантарктичний.

На контурній карті світу позначте кліматичні пояси.

2. За допомогою кліматичної карти України визначте, у яких кліматичних поясах та областях розташована наша держава?

а) кліматичні пояси – помірний (більша частина України), субтропічний (Південний берег Криму);

б) кліматичні області – в помірному поясі – помірно континентального

клімату, в субтропічному поясі – середземноморського клімату.

3. На основі літературних даних заповніть таблицю «Кліматичні пояси». При заповнені таблиці використовуйте умовні позначки: ЕПМ екваторіальна, ТПМ – тропічна, ППМ – помірна, АПК – арктична та антарктична; t_ – температура повітря; В – область високого атмосферного тиску, Н – область низького атмосферного тиску; _ – низхідні потоки повітря, _ – висхідні потоки повітря; – мало опадів, сухо; – багато опадів, волого.

Кліматичний пояс

Повітряні маси та їх

властивості

Кількість

сезонів

Особливості типів клімату

4. Користуючись картою «Кліматичні пояси та області світу», вивчіть кліматичні області, які виділяють у тропічному, субтропічному та помірному кліматичних поясах. Відшукайте на схемі кліматичні області кожного кліматичного поясу,

з’єднайте їх лініями.

5. Поясніть твердження, наведіть приклади.

Клімат Землі різноманітний і змінюється з географічною широтою зонально. Різноманітність клімату залежить від кліматотвірних чинників, для переважної більшості яких також характерна зональність. На Землі умовно виділяють широтні смуги, в кожної з яких порівняно однорідний клімат, тобто виділяють 13 кліматичних поясів: з них – 7 основних і 6 – перехідних (виділив рос. вчений – кліматолог Б.П.Алісов).

Межі кліматичних поясів визначаються двома основними чинниками:

а) зміною кількості сонячної радіації від екватора до полюсів, тобто зміною температури повітря – кількість сонячної енергії, що отримує земна поверхня, залежить від кута падіння сонячних променів і закономірно зменшується від екватора до полюсів; сонячна радіація визначає температурний режим біля земної поверхні;

б) переважаючими повітряними масами (для яких характерні різні області атмосферного тиску), які формують різні типи кліматів – розрізняють ПМ – екваторіальні, тропічні, помірні й арктичні та антарктичні, а також

морські й континентальні, залежно від природних умов місцевості, над

якою вони формуються. А земна поверхня неоднорідна, тому й межі кліматичних поясів не завжди збігаються з напрямком паралелей, тобто, порушується широтна зональність.

6. Визначте, як змінюється клімат у горах. Що є причиною таких змін?

Як буде відрізнятися спорядження вашої експедиції для сходження на найвищу вершину Українських Карпат – Говерлу та найвищу вершину планети Джомолунгму у Гімалаях?

а) на Говерлу – (одяг – ..., взуття – ..., їжа – ..., інші предмети, н-д, фотоапарат, карта, компас, сонцезахисні окуляри ...).

б) на Джомолунгму . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

7. Доведіть, що виділення кліматичних областей у межах окремих кліматичних поясів залежить від зволоження. Опишіть причини, які зумовили різницю у зволоженні західного та східного узбережжя Південної Америки в межах тропічного поясу. Які кліматичні області в результаті тут виділяються? Порівняйте карту «Кліматичні пояси та області світу» з кліматичною та фізичною картами світу, виберіть необхідну інформацію:

а) океанічні течії – на зх. – холодна Перуанська (підсилює сухість клімату), на сході – тепла Бразильська (сприяє постійному зволоженню);

б) гори Анди – обмежують вплив ПМ з Тихого океану;

в) постійні вітри пасати – забезпечують постійне перенесення вологих ПМз Атлантичного океану на рівнинну територію, до сх. схилів Анд.

8. Використовуючи карту кліматичних поясів, укажіть на схемі назви кліматичних областей, розташованих із заходу на схід у межах помірного кліматичного поясу (за зразком).

9. Використовуючи карту кліматичних поясів, кліматичну карту світу й кліматичні діаграми, заповніть таблицю.

10. На основі літературних даних укажіть особливості клімату Криворіжжя.