Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LAB2_ANTP.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
244.22 Кб
Скачать

Регулювання тиску газу

В більшості випадків тиск в ємності регулюється шляхом зміни матеріальних потоків (дроселюванням потоку), в окремих випадках шляхом зміни витрати енергетичних потоків (парогенератори, барометричні конденсатори і т. д.). Спрощена функціональна схема регулювання тиску газу в ресивері наведена на рис. 1.

Рис. 1. Спрощена схема регулювання тиску в ресивері

Поведінка ідеальних газів описується рівнянням Менделєєва - Клайперона:

, (1)

де P - тиск газу; V - об’єм газу; M - число молей газу; R - універсальна газова стала; T- абсолютна температура.

Відповідно, при постійному об’ємі системи, залежність швидкості зміни тиску від кількості речовини буде мати вигляд:

. (2)

Якщо R і T сталі, то швидкість зміни кількості газу системи рівна різниці масових витрат вхідного і вихідного потоків:

, (3)

де F - номінальна масова витрата газу; fi і f0 - відносна витрата вхідного і вихідного потоків, відповідно.

Інтегруючи останнє рівняння, знаходимо залежність тиску від витрати:

. (4)

Треба зауважити, що за виглядом рівняння динаміки він аналогічний І-регулятору, причому Р - вихідна величина, - розузгодження.

Коефіцієнт передачі об'єкта. Вихідною величиною регулюючого клапана є зміна витрати речовини, у результаті чого змінюється величина регульованого параметра об'єкта.

Якщо регульованим параметром є також витрата речовини (як, наприклад, у контурі регулювання витрати), то коефіцієнт передачі об'єкта дорівнює одиниці і не має розмірності (див. лаб. роботу №1). Якщо ж регулюється який-небудь інший параметр (тиск, рівень, температура, склад і т.д.), коефіцієнт передачі об'єкта буде розмірною величиною. В нашому випадку вихідною величиною об’єкта є тиск газу в ресивері, а вхідною - витрата газу на притоку (або відтоку).

Система регулювання тиску газу використовується для приведення в рівноважний стан потоку газоподібної речовини. Об’єкт, в якому регулюється тиск газу, звичайно має властивість самовирівнювання, так як тиск газу в ньому впливає на вхідний і вихідний потоки. Це є одноємнісний об’єкт регулювання (ОР), тому що наявність давача тиску і регулюючого клапана приводить лише до незначного збільшення сталої часу системи.

Підвищення тиску в об'єкті викличе збільшення витрати на виході. Така дія, направлена на встановлення рівноваги в системі, називається “самовирівнюванням”. Вплив самовирівнювання аналогічний до дії П-регулятора, який ніби знаходиться всередині об’єкта.

Припустимо, що витрата газу, який витікає з об’єкту, прямопропорцiйна її тиску:

, (5)

де k - коефіцієнт пропорційності (в дійсності це співвідношення нелінійне). Тиск газу в об'єкті не змінюється в часі лише при f0=fi. Інакше, будь-яка постійна по величині зміна притоку газу в об'єкт відносно її відтоку при рівноважному стані об’єкта приведе до встановлення нового значення тиску:

. (6)

При стрибкоподібному збільшенні притоку газу в об’єкт тиск в перший момент часу почне змінюватися з тою самою швидкістю, з якою він змінювався б в об’єкті без самовирівнювання, так як відтік газу з об'єкта f0 ще не почав збільшуватися. З наближенням f0 до fi швидкість підвищення тиску падає. Нове постійне значення тиску в об’єкті досягається за нескінченно великий проміжок часу і може бути визначене відповідно до (3).

Підставляючи значення f0 із (5), одержимо

. (7)

Виходячи з вище сказаного диференціальне рівняння об’єкта тиску можна представити як рівняння аперіодичної ланки першого порядку:

. (8)

В цьому диференціальному рівнянні першого порядку регулюючий параметр P зв’язаний з керуючою дією fi як в усталеному, так i в не усталеному режимі. Треба зауважити, що стала часу такого об’єкта T1 буде дорівнювати:

, (9)

а коефіцієнт передачі:

(10)

Таким чином, коли регульованим параметром є величина, пропорційна інтегралові витрати речовини (наприклад, тиск), то розмірний коефіцієнт передачі входить у сталу часу. При регулюванні тиску газу в ресивері - об’єкті, що володіє властивістю самовирівнювання, коефіцієнт передачі в усталеному режимі дорівнює 1/k.

Тиск газу легко піддається регулюванню, навіть при малих габаритних розмірах об’єкта (наприклад, в трубопроводі та ін.). В більшості випадків можна використовувати пропорційні регулятори тиску прямої дії з невеликим діапазоном пропорційності. Розглянемо приклад системи автоматичного регулювання тиску газу в ресивері з використанням регулятора тиску прямої дії (рис.2).

Рис.2. Схема автоматичної системи регулювання тиску газу в ресивері:

1 - ресивер; 2 і 3 - затвор і сідло клапана, відповідно; 4 - пружина (змінюючи попереднє стиснення пружини встановлюють в ресивері задане значення тиску Pз); 5 - мембрана (чутливий елемент); 6 - корпус мембранного пристрою; 7 - сигнальний трубопровід, що з’єднує ресивер із мембранним пристроєм; 8 - вентиль, яким встановлюють витрату газу для споживачів; 9 - прилад для вимірювання тиску газу в ресивері (манометр); 10 - шток

Завдання даної САР полягає в тому, щоб забезпечити в ресивері постійне значення тиску газу Р незалежно від кількості газу, використовуваного споживачами. Робота САР полягає в наступному. При збільшенні витрати газу із ресивера тиск Р зменшиться на деяку величину Р, що приведе до порушення балансу сил на мембрані. Мембрана разом із затвором клапана почне переміщуватися вверх, збільшуючи ступінь відкриття регулюючого органу (РО). При цьому збільшується подача газу fi в ресивер і, відповідно, збільшується значення регульованого тиску газу Р в ресивері. Переміщення затвору клапана і збільшення тиску газу в ресивері будуть тривати до тих пір, поки не відновиться рівноважний стан в системі. І навпаки, якщо витрата газу f0, використовуваного споживачами, зменшиться, то тиск в ресивері зросте на деяке значення Р. Це викличе порушення балансу сил на чутливому елементі регулятора 5 (мембрані) в протилежну сторону. Мембрана разом із затвором почне переміщатися вниз, зменшуючи ступінь відкриття РО і, відповідно, зменшуючи подачу газу fi в ресивер. При цьому тиск в ресивері буде зменшуватися і наближатися до значення, близького заданому значенню Рз. ОР утворює ресивер разом з ділянкою трубопроводу від регулюючого клапана до ресивера. Вихідною величиною ОР є поточне значення тиску Р в ресивері, а вхідною величиною ОР - ступінь відкриття РО, тобто витрата газу fi на притоку. Збуренням Z в даному випадку служить зміна витрати газу f0, використовуваного споживачами.

Контури регулювання тиску газу широко застосовуються і при автоматизації систем газопостачання. Основна задача автоматизації систем газопостачання зводиться до підтримання тиску газу в заданих межах і забезпечення безпеки роботи установок. Часто виникають задачі автоматичного регулювання тиску газу в газовій мережі. Закони регулювання тиску газу вибирають з врахуванням динамічних властивостей газової мережі, характеру режиму газопостачання і допустимої статичної похибки регулювання. Найчастіше використовують П і ПІ регулятори.

Найбільш широко використовуються чотири основні схеми редукування, що забезпечують підтримування тиску і витрати газу в різний час доби і при значних збуреннях, котрі зображені на рис. 3-6 (наприклад, при автоматизації газорозподільних станцій).

Якщо режим газоспоживання носить перемінний характер, доцільно застосовувати двоімпульсні схеми регулювання тиску газу, котрі реагують одночасно на зміну тиску і витрати, що покращує якість процесу регулювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]