Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РЕФЕРАТ 2 з біотехнології.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
50.15 Кб
Скачать

5. Явище апікального домінування

Гальмування росту бічних пагонів і бічних коренів верхівкою пагону чи кореня називають апікальним домінуванням.

Ступінь апікального домінування залежить від виду рослин, її віку, освітлення. Добре освітлені розвинуті бруньки пригнічують менш освітлені і ті, що знаходяться в тіні.

За В.В. Полєвим (1989), найважливішим ендогенним механізмом росту і морфогенезу і в цілій рослині є гормональна взаємодія двох домінуючих центрів:

  • верхівки пагона ( ІОК );

  • верхівки кореня ( цитокінін ).

Роль ауксину в апікальній бруньці полягає у створенні сильного

атрагуючого центру, у результаті поживні речовини і цитокінін, синтезований у коренях, надходять переважно в апікальну бруньку. Тому вплив цитокініну до пазушних бруньок після усунення апікальної бруньки стимулює в них клітинні поділи.

Висновок

Організм у процесі життєвого циклу змінюється, відбувається його роз­виток. Під розвитком розуміють якісні фізіологічні, біохімічні і морфо­логічні зміни, які відбуваються при новоутворенні елементів структури організму. Якщо вважати, що ріст - це процес новоутворення структури організму, а розвиток - зміни у новоутворенні елементів структури, зу­мовлені проходженням організмом життєвого циклу, то постає питання про наявність межі між ростом і розвитком. Однак, ріст і розвиток не­можливо чітко розмежувати. Розростання пагона зумовлене розмноженням і збільшенням клітин і є виявом ростових процесів. Утво­рення паростка при проростанні насіння, припинення спокою у деревних рослин, формування спеціалізованих тканин вміщує як якісні, так і кількісні зміни, тому неможливо провести чіткий розподіл між ростом і розвитком.

Список використаної літератури

  1. М.М. Городній, А.Г. Сердюк, В.А. Копілевич, В.П. Каленський, Б.С. Пристер, М.Ф. Бабієнко Агрохімія, 1995.-516с.

  2. Власенко М.Ю., Вельямінова-Зернова Л.Д. Фізіологія рослин: Навчальний посібник.-Біла Церква, 1999.-304с.

  3. Макрушин М.М., Макрушина Є.М., Петерсон Н.В., Мельников М.М. Фізіологія рослин./За редакцією професора М.М. Макрушина. Підручник.- Вінниця: Нова Книга, 2006.-461с.

  4. Мельничук М.Д. та ін. Біотехнологія рослин: Підручник-К.: ПоліграфКонсалтинг;2003. -520с.:іл.

  5. Васильківський С.П., Хоменко Т.М. Біотехнологія рослин: Методичка. -Біла Церква,2009.-118с.