Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МКР.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
29.11.2018
Размер:
48.59 Кб
Скачать

6. Штучні мови.

Шту́чна мо́ва — це мова, чия фонологія, граматика та/або словниковий запас були цілеспрямовано створені особою чи групою осіб. Це відрізняє штучні мови від мов, які розвивались еволюційно. Штучні мови створюються через багато причин: наприклад, щоб спростити спілкування між людьми (міжнародні мови), щоб додати реалізму вигаданому світу чи з інших естетичних міркувань (вигадані мови), для лінгвістичних експериментів (наприклад перевірки гіпотези Сепіра-Ворфа) чи для мовних ігор.

Також до штучних мов належать спеціалізовані знакові системи для запису необхідної інформації в певних галузях науки і техніки, наприклад, мови програмування.

Сольресоль була розробленая як навмисно спрощена мова, призначена для полегшення спілкування в усьому світі. Її розробник, французьський музикант Франсуа Сюдр, взяв за основу сім складів музичної гами: до, ре, мі, фа, со, ля, сі. Це означало, що слова можна було записувати музичним письмом, а спілкування реалізовувати співом, тоді як склади навіть можна було репрезентувати в вигляді сімох кольорів, так що цією мовою могли б користуватися навіть неписьменні.

Квенья. Джон Рональд Толкін вигадав та використав цю мову в своїй знаменитій трилогії "Володар перснів". Це - найбільш старанно продумана з мов, розроблених Толкіном, і причина, з якої він почав писати свої історії. Квенья потребувала домівки та народу, який би її використовував, отже Середзем'я стало її домом, а ефльфи - носіями. Толкін хотів створити найпрекраснішу з можливих мов і використав в ній елементи латини, грецької та фінської.

Лінгва ігнота (лат. Lingua Ignota, "невідома мова") була створена абатисою Хільдегардою Бінгенською і є першою відомою штучною людською мовою. І хоча щодо цілей її створення ми можемо лише робити припущення, монахині, ймовірно, використовували її як потаємну мову. Будучи талановитим композитором, Хільдегарда часто використовувала слова своєї мови у власній музиці, а словник лінгва ігнота, який нараховує приблизно 1000 слів, складається переважно з медичних та релігійних термінів.

Новомова - це ще одна мова, створена спеціально для книги. Джордж Орвелл використав її в своїй відомій антиутопії "1984". Відповідно до книги, метою мови було звуження можливого простору для думок і, зрештою, - повне витиснення англійської. Деякі слова з книги, а, відповідно, і новомови, такі як "думкозлочин", були підхоплені живими мовами.

Есперанто - мабуть, найбільш відома з усіх штучних мов. Її було створено наприкінці XIX сторіччя польським доктором Людвіком Заменгофом, який хотів створити політично нейтральну та легку у вивченні мову. Для досягнення першої мети Заменгоф використав елементи найпоширеніших європейських мов, а для досягнення другої створив суворо нормалізовану граматику. В наш час цією мовою володіють біля 2 мільйонів людей, а есперанто-версія Вікіпедії нараховує понад 100 000 статей. Есперанто є єдиною робочою мовою багатьох регулярних міжнародних з'їздів, зустрічей і фестивалів, які відбуваються без участі перекладачів.