Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
110.59 Кб
Скачать

Архівація файлів в Windows

За допомогою архіваторів виконують стиск даних перед їх розміщенням в архівах чи передання по каналах зв’язку.

Необхідність стиску інформації виникає по наступних причинах:

  • сучасні документи, насичені фотографіями, малюнками, схемами, діаграмами і форматованим текстом не укладаються на один або два гнучких диски;

  • при передачі інформації з мереж файли також необхідно стискати, тому що передача по модемних лініях зв'язку обходиться недешево;

  • У зв'язку з необхідністю резервного копіювання того корисного, що на комп'ютері створюється.

До базових функцій, які виконують більшість архіваторів, відносять:

  • витяг файлів з архіву;

  • створення нових архівів;

  • створення архівів, що самі розпаковуються;

  • створення розподілених архівів на носіях малої ємності;

  • тестування цілісності структури архівів;

  • повне або часткове відновлення ушкоджених файлів;

  • захист архівів від перегляду і несанкціонована модифікація.

Основні поняття технології стиску даних:

Вихідний файл – файл, що піддається стисненню.

Архів – файл, що містить один або більш файлів у стиснутому або незжатому виді, а також інформація, що описує цей архів (імена файлів, їхні атрибути, контрольні дані). Імена архівних файлів мають визначене розширення в залежності від того якою програмою вони були створені (.zip, .rar,.arj і т.д.)

Стиск – процес і метод кодування архівації інформації для перекладу в стан, що вимагає меншого простору для збереження.

Ступінь стиску – коефіцієнт стиску-повідомлення програми для того або іншого стиснутого файлу. Більшість сучасних програм (Arj, Rar) використовують коефіцієнт "стиснутий розмір/вихідний розмір", деякі програми (Zip) використовують коефіцієнт – "(вихідний розмір – стиснутий розмір)/вихідний розмір" .

CRC (Cyclic Redundancy Check) – математичний метод обчислення спеціальної інформації для перевірки правильності даних в архіві.

Архів, що саморозпаковується - архів, що, крім стиснутих даних містить програмний модуль для самостійного розпакування архіву, не прибігаючи до допомоги сторонніх програм. Звичайно має розширення .exe.

Монолітний (суцільний, solid) архів – архівний файл безперервної структури. Він створюється спеціальним методом стиску, при якому усі вихідні файли розглядаються як один безперервний потік даних. Його переваги відчутні при упакуванні великої кількості однорідних файлів.

Том – частина багатотомного архіву. Поділ архіву на томи дозволяє зберігати їх на декількох дискетах.

Основні формати упакування даних:

Формат .ZIP - один з найбільш старих форматів упакування даних. При роботі з MS DOS використовувалися дві програми Pkzip.exe для упакування даних і PkUnzip.exe – для розпакування. Для Windows і ту й іншу функцію виконує одна програма WinZip. Цей формат є основним форматом при передачі інформації через Інтернет.

Формат .ARJ - по ступені стиску цей формат перевершує .Zip, але з появою Windows95 він відступив на другий план, тому що при стиску файлів псуються довгі імена файлів. Версія здатна коректно звертатися з довгими іменами файлів з'явилася тільки в 1997р.

Формат .RAR – розроблений російським автором Е. Рошалем. По властивостях значно перевершує закордонні аналоги. Дозволяє працювати з архівами в інших форматах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]