Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
110.59 Кб
Скачать

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №2

Архівація файлів та антивірусні програми.

TOTALCOMMANDER

Мета роботи: перевірка дисків на наявність вірусів. Розглядання сучасних антивірусних комплектів. Виконання операцій архівації файлів в Windows, робота з архівами. Навчитися користуватися програмою TotalCommander.

Знати: класифікацію комп’ютерних вірусів, принципи руйнівної дії, антивірусні програми та пакети, засоби сервісного обслуговування дисків, архіватори, прийоми виконання операцій над об’єктами Windows у програмі TotalCommander.

Вміти:

  1. запускати антивірусні програми;

  2. перевірити наявність вірусів у файлах, папках, на дисках;

  3. виконувати аналіз статистики результатів пошуку вірусів;

  4. створювати архіви файлів різного формату;

  5. працювати з архівами;

  6. працювати в середовищі TotalCommander.

Обладнання: технічне забезпечення: ПЕОМ, системне програмне забезпечення, утиліти.

Короткі теоретичні відомості Антивірусні програми

Прискорений розвиток комп'ютерних мереж і поява вусі більш витончених вірусів привели в тому, що інтерес і вимоги до антивірусних програм постійно зростають. Ряд найбільш відомих виробників антивірусного програмного забезпечення об'єднали свої програми в комплекти і системи, що забезпечують комплексний захист від вірусів різних типів.

Антивірусні програми сімейства виконують пошук і видалення відомих програмі вірусів з пам'яті і з диска комп'ютера, а також здійснюють евристичний аналіз файлів і системних областей дисків комп'ютера. Евристичний аналіз дозволяє з високим ступенем імовірності виявляти нові, раніше невідомі комп'ютерні віруси.

Програма – поліфаг виявляє і видаляє фіксований набір відомих вірусів у пам'яті, файлах і системних областях дисків комп'ютера.

Резидентний сторож (монітор), знаходячись у пам'яті комп'ютера, постійно контролює вірусоподібні ситуації, вироблені різними програмами з диском і пам'яттю.

Як приклад сучасних антивірусних пакетів можна привести систему McAfee Total Virus Defense Suite, антивірусні програми Aidtest, VirusScan, програма-ревізор диска Adinf і лікуючий модуль ревізора диска Adinf Cure Module, пакет програм AVP.

Засоби сервісного обслуговування диска

Сервісні програми – це допоміжні інструменти, що розширяють та доповнюють функції операційних систем. Накопичувачі на магнітних дисках перед використанням повинні бути проформатовані. Для форматування дисків використовується стандартна програма, яку можна завантажити з контекстного меню відповідного пристрою. За допомогою цієї програми можна форматувати будь-які диски за винятком диска, з якого була завантажена система (диск С:). Для форматування диска С: необхідно завантажити систему з дискети.

При форматуванні диска треба задати параметри. Новий диск форматують повністю. Якщо диск раніше був відформатований, тоді можна виконати швидке форматування. Якщо диск був раніше проформатований, тоді можна виконати швидке форматування. Повне форматування диска застосовується, якщо на ньому з’явилися пошкодженні сектори.

Увага! При форматуванні диска знищуються всі файли, що були на ньому розташовані!

У файлових системах FAT 16 та FAT 32, які застосовуються в операційній системі Windows, файли розміщуються у кластерах, не обов’язково суміжних. Для збільшення швидкодії системи диск необхідно періодично дефрагментувати.

Для цього виконують: ПускПрограмыСтандартныеСлужебныеДефрагментация диска

Під час дефрагментації виконується перенесення інформації з одних кластерів в інші з метою розташування файлу в одному місці.

При експлуатації диска можуть з’являтися помилки запису на нього інформації. Для виправлення помилок застосовується форматування диска. Деякі помилки можна виправити:

ПускПрограмыСтандартныеСлужебныеПроверка диска

Для вилучення непотрібних файлів існує програма Очистка диска, яка завантажується:

ПускПрограмыСтандартныеСлужебныеОчистка диска

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]