Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція № 7.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
98.3 Кб
Скачать

2. Викиди шкідливих речовин в зоні аеропорту.

Підраховано викиди шкідливих речовин в зоні аеропорту за такий злітно-посадочний цикл для літаків різних типів (табл. 2).

Таблиця 2. Викиди шкідливих речовин в зоні аеропорту за злітно-посадочний цикл для літаків різних типів

Тип літака

Викиди шкідливих речовин, кг/годину

CO

CH

NO

SO

попіл

Ту-154

48,8

45,5

68,3

0,6

2,0

Як-42

7,8

1,5

12,7

0,2

0,7

Ту-154м

53,2

9,3

15,6

0,5

1,8

Як-40

22,5

4,5

4,7

0,1

0,5


Аеропорти України здійснюють вплив на довкілля через стаціонарні джерела, які розташовані в авіатехнічній базі, аеровокзальному комплексі з привокзальною площею, складах паливно-мастильних матеріалів, котельних, сміттєспалювальних станціях. Поверхневі стоки з територій транспортних підприємств містять рідкі нафтопродукти, залишки миючих, дезинфікуючих, антиобмерзаючих і протиожеледних реагентів, формувальних сумішей, розчинів, використовуваних у металообробці, відпрацьовані електроліти акумуляторних батарей, продукти руйнування штучних покрить і зносу шин.

Трапляються також викиди з повітряних суден і вихідного палива, причому не тільки в аварійних ситуаціях, але й при нормальній експлуатації при продувці чи спорожнюванні дренажних ємкостей, після невдалого запуску двигуна перед початком польоту чи після виключення двигуна по закінченню польоту. Навмисний викид в атмосферу палива при невдалому запуску двигуна чи після його виключення забороняється. Виконання цієї вимоги підтверджується поданням відповідно сконструйованої замкнутої дренажної системи.

Згідно з сучасними уявленнями зона впливу забруднюючих довкілля викидів авіаційних двигунів у районі аеропорту обмежується зоною аеропорту, в якій проходять наземні операції з повітряним судном, набір висоти до одного кілометру після зльоту і зниження з висоти 1км перед приземленням.

У режимі усталеного польоту, коли двигуни працюють без перевантаження з оптимальними параметрами польоту, вміст окислу вуглецю та вуглеводнів зменшується, однак збільшуються викиди окислів азоту. Найбільші викиди сажі спостерігаються при зльоті та наборі висоти, коли двигуни працюють із максимальною тягою і, як правило, на збагаченій паливній суміші.

Зменшення кількості шкідливих викидів може бути досягнута при підвищенні економічності двигунів. Скорочення витрат палива, а отже, і викидів шкідливих речовин досягається також удосконаленням методів експлуатації літаків, покращенням аеродинамічних якостей та ваговою віддачею корпусів повітряних суден, впровадженням нових турбовентиляторних та нових, більш «екологічно чистих» палив, наприклад, водню.