Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оцінка цінних паперів та прийняття рішень по фі....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
2.28 Mб
Скачать

Висновки

Під час економічної кризи інвестиційна діяльність в Україні значно знизилася. Попит на інвестиції падав значно швидше чим виробництво валового продукту. Однієї з причин цього, було те що інфляція значно знецінювала інвестиційні засоби. Протягом останніх років, незважаючи на значне уповільнення темпів інфляції, зменшується частина довгострокових кредитів, наданих суб'єктам господарювання усіх форм власності в загальному обсязі кредитів в економіці країни.

Пріоритетними напрямками для залучення і підтримки стратегічних інвесторів можуть бути визначені ті, де Україна має традиційні виробництва, володіє необхідним ресурсним потенціалом і формує значну потребу ринку у відповідній продукції, а саме: виробництво легкових і вантажних автомобілів; тракторо- і комбайнобудування; авіа- і ракетобудування; суднобудування; замкнутий цикл виробництва палива для АЕС; розвиток енергогенерируючих потужностей; нафтогазовидобуток, зокрема на Чорноморському шельфі; упровадження енергозберігаючих технологій; переробка сільгосппродукції; транспортна інфраструктура.

Значне поліпшення інвестиційного клімату стає однієї з найважливіших задач економічної політики уряду. В умовах обмеженості бюджетних ресурсів державі необхідно не тільки створити всі умови, що полегшують приплив приватних інвестицій у реальний сектор, але і зробити вкладення у вітчизняну економіку однієї з найбільш вигідних форм використання вільних фінансових ресурсів приватних інвесторів.

Інвестиційний клімат - економічні, політичні, фінансові умови, що роблять вплив на приплив внутрішніх і зовнішніх інвестицій в економіку країни.

Інвестиційний клімат - це ґрунт для інвестицій, що характеризується цілим набором факторів. Це і макроекономічна ситуація ( збалансованість бюджету, рівень інфляції, платіжний баланс із позитивним сальдо, розумний рівень державного боргу, солідний розмір золото - валютних резервів), і політична стабільність і передбачуваність. Немаловажні для інвесторів і такі фактори, як захищеність прав власності, рівень корпоративного керування, масштаби злочинності і корупції.

Негативний вплив на інвестиційні процеси в Україні роблять невирішені проблеми в кредитно - грошовій сфері ( висока вартість кредиту, низький рівень капіталізації банківської системи і т.д.); недостатній платоспроможний попит населення; високе податкове навантаження на реальний сектор економіки; недостача коштів в оборотних активах підприємств; необхідність обслуговування значного зовнішнього боргу; відтік капіталу за рубіж; відсутність контролю над застосуванням законодавчої бази і її недосконалість; недостатньо пророблена процедура банкрутства й ін.

Фінансові інвестиції передбачають одержання прибутків від вкладення капіталу в цінні папери - облігації, акції, паї тощо. У процесі формування портфеля фінансових інвестицій підприємству необхідно, насамперед, проаналізувати співвідношення таких основних характеристик як доходність і рівень ризику. Доходність цінних паперів залежить від двох чинників: 1) очікуваної норми доходності; 2) норм і правил оподаткування доходів від операцій з цінними паперами.

В умовах ринкової економіки з фінансових інвестицій найбільш поширеним є придбання акцій з метою одержання щорічного дивідендного доходу.

З урахуванням|з врахуванням| особливостей і форм фінансового інвестування організовується управління ним на підприємстві.

Управління фінансовими інвестиціями підприємства представляє| собою систему принципів і методів забезпечення вибору найбільш| ефективних фінансових інструментів вкладення капіталу і своєчасного | його реінвестування.

Процес управління фінансовими інвестиціями підприємства здійснюється по наступних|слідуючих| основних етапах: аналіз стану|достатку| фінансового інвестування в попередньому періоді; визначення об'єму|обсягу| фінансового інвестування в майбутньому|прийдешньому| періоді; вибір форм фінансового інвестування; оцінка інвестиційних якостей окремих фінан­сових| інструментів; формування портфеля фінансових інвестицій; забезпечення ефективного оперативного управління| портфелем фінансових інвестицій.

Ефективність окремих фінансових інструментів інвестування|, як і реальних інвестицій, визначається на основі співставленням об'єму|обсягу| інвестиційних витрат|затрат|, з одного боку, і сум поворотного грошового потоку по ним, з|із| іншою. Разом з тим|в той же час|, формування| цих показників в умовах фінансового інвестування має істотні|суттєві| відмітні особливості.

Фінансові інвестиції характеризуються такими показниками, як ринкова ціна, внутрішня (теоретична або розрахункова) вартість, рівень доходності (норма прибутку).У процесі аналізу співвідношення ринкової ціни та внутрішньої вартості визначається доцільність тих чи інших управлінських рішень щодо конкретного цінного паперу.

Рішення щодо купівлі або продажу певних фінансових інструментів необхідно приймати після ретельного аналізу та обчислення як рівня їх доходності, так і рівня ризиковості.

Відкрите акціонерне товариство "Молочник" виготовляє сири плавлені, масло фасоване, здійснює фасування сирів, надає послуги по зберіганню масла. Основним ринком збуту продукції ВАТ "Молочник" є регіони України. Основними клієнтами є підприємства, які займаються реалізацією продуктів харчування.

Дохід від реалізації продукції в 2008р. становить 503653 тис.грн, валовий прибуток 46544 тис.грн. Чистий прибуток в 2007р. сформований на рівні 534,5 тис.грн, що складає 0,19% виручки. Відповідно до 2008р. на підприємстві формується збиток у розмірі 11363 тис.грн.

Собівартість продукції за аналізований період має тенденцію до зростання на 63,64%, що є значним. Тобто при зростанні обсягів реалізації продукції, зростає рівень собівартості продукції а також значно зріс рівень операційних витрат, що спричинило збитковість підприємства в 2008р.

Загалом, економічна діяльність підприємства є на задовільному рівні розвитку, визначається негативна тенденція до зростання плинності кадрів, зниження їх чисельності в динаміці. Хоча валовий прибуток і зростає, рівень витрат на збут, адміністративних витрат та інших операційних витрат є значним, що в результаті формує збитковий рівень господарювання в розмірі 11363 тис.грн. Підприємству необхідно оптимізувати обсяги інших операційних витрат за рахунок зниження витрат на виконання робіт, послуг сторонніми організаціями, застосовувати систему податкового планування, знижувати витрати браку та фінансових санкцій, що в 2008р. мало місце.

Система управління фінансовими інвестиціями ВАТ «Молочник» складається з політики управління реальними інвестиціями, політики управління фінансовими інвестиціями, політики управління інноваційними інвестиціями. Здійснення управління інвестиційною діяльністю на ВАТ «Молочник» проводить фінансова служба підприємства. Ретроспективне оцінювання ефективності фінансових вкладень на ВАТ «Молочник» проводять зіставленням суми одержаного доходу від фінансових інвестицій із середньою сумою активів цього виду.

Діяльність підприємства на фінансовому ринку майже не проводиться, загалом кошти залучаються для власних потреб підприємства та сплачуються відсотки за користування залученим капіталом у формі фінансових витрат. Вкладення в цінні папери проводиться досить на низькому рівні, що пов’язано із загальною фінансовою політикою підприємства на фінансовому ринку. Вагомим слід відмітити фактор реалізації власних цінних паперів на фондовому ринку, також за аналізований період по акціям підприємства виплати по дивідендам не проводились.Відповідно до звіту емітента, правління ВАТ „Молочник” за аналізований період не проводило виплату дивідендів.

Одним із чинників, що впливають на зростання інвестиційної діяльності є пакет акцій підприємства, а саме ефективність цінного паперу. В роботі було розглянуто прогнозний інвестиційний портфель ВАТ «Молочник» на 2010 рік, що буде сформовано шляхом купівлі частини акцій підприємств-постачальників та підрядників та проаналізовано його ефективність для ВАТ «Молочник». Розглянуті вище методи визначення ефективності управління інвестиційним портфелем Трейнора, Шарпа і Дженсона дають нам загальне уявлення про те, наскільки ефективно може здійснюватись управління інвестиційними портфелями ВАТ «Молочник» в 2010 році.

В умовах інфляції для того щоб зберегти свої заощадження, ВАТ «Молочник» може вкладати певну їх частину у високоліквідні цінні папери, які в разі потреби легко перетворюються на готівку.

На політику формування портфеля цінних паперів на ВАТ «Молочник» впливає вибір шляхів одержання прибутку від вкладень у цінні папери. Можна сподіватися тільки на одержання дивідендів, розраховувати на збільшення капіталу за рахунок продажу акції після одержання дивіденду за ціною вищою за ціну купівлі. Прибуток можна також одержати, граючи на фондовому ринку на курсових різницях (біржовий арбітраж).

На практиці ВАТ «Молочник», намагається знайти компроміс між прагненням максимізувати прибуток і необхідністю обмежувати ризики. Проте, як показав аналіз ВАТ «Молочник» за аналізований період не проводив інвестиційну діяльність по фінансовим вкладам. Успішна діяльність ВАТ «Молочник» не можлива без розумного управління фінансовими інвестиціями. Неважко сформулювати цілі для досягнення яких необхідно раціональне управління інвестиціями:

  • виживання фірми в умовах конкурентної боротьби;

  • уникнення банкрутства і крупних фінансових невдач;

  • лідерство в боротьбі з конкурентами;

  • максимізація ринкової вартості фірми;

  • прийнятні темпи зростання економічного потенціалу фірми;

  • зростання об'ємів виробництва і реалізації;

  • максимізація прибутку;

  • мінімізація витрат;

  • забезпечення рентабельної діяльності і т.д.

Пріоритетність тієї або іншої мети може вибиратися підприємством залежно від галузі, положення на даному сегменті ринку і багато від чого іншого, але вдале просування до вибраної мети багато в чому залежить від досконалості системи управління інвестиційними ресурсами підприємства.