Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОІБД _ПР №4.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
114.69 Кб
Скачать

5. Стан інформаційної безпеки України

За останні роки в Україні реалізовано комплекс заходів з метою удосконалення забезпечення її інформаційної безпеки.

1.Розпочато формування бази правового забезпечення інформацій­ної безпеки. Прийнято Закони України "Про інформацію", "Про захист інформації в автоматизованих системах", "Про державну таємницю", низку інших законів, розпочато створення механізмів їх реалізації, під­готовку законопроектів, що регламентують суспільні відносини в інфор­маційній сфері.

2.Здійснюються певні заходи із забезпечення захисту інформації в органах державної влади, на підприємствах, в установах і організаціях усіх форм власності.

3.Передбачається створення захищеної інформаційно-телекомунікаційної системи спеціального призначення в інтересах органів державної влади.

Разом з тим, аналіз стану інформаційної безпеки України показує, що її рівень не повною мірою відповідає потребам суспільства і держави.

Сучасні умови політичного і соціально-економічного розвитку кра­їни відзначаються загостренням протиріч між потребами суспільства у розширенні вільного обміну інформацією і необхідністю зберігання окремих регламентованих обмежень на її поширення.

1.Суперечливість і нерозвиненість правового регулювання суспільних відносин в інформаційній сфері призводять до серйозних негативних на­слідків. Так, недостатність правового забезпечення регулювання відно­син в галузі реалізації можливостей конституційних обмежень свободи масової інформації в інтересах захисту основ конституційного ладу, мо­ральності, здоров'я, прав і законних інтересів громадян, забезпечення обороноздатності країни і безпеки України істотно ускладнює підтримку необхідного балансу інтересів особистості, суспільства і України в ін­формаційній сфері. Недосконале нормативно-правове регулювання від­носин в галузі масової інформації ускладнює формування на території України конкурентноспроможних інформаційних агентств і засобів ма­сової інформації.

2.Незабезпеченість прав громадян на доступ до інформації, маніпу­лювання інформацією викликають негативну реакцію населення, що іноді призводить до дестабілізації соціально-політичної обстановки в суспільстві.

3.Закріплені в Конституції України права громадян на недоторкан­ність приватного життя, особисту і сімейну таємницю, таємницю ли­стування практично не мають достатнього правового, організаційного і технічного забезпечення. Незадовільно організований захист даних про фізичних осіб (персональних даних), що збираються органами держав­ної влади та місцевого самоврядування .

4.Немає чіткої державної політики в галузі формування інформацій­ного простору України, розвитку системи масової інформації, органі­зації міжнародного інформаційного обміну й інтеграції інформаційного простору України у світовий інформаційний простір, що створює пе­редумови для витіснення інформаційних агентств, засобів масової ін­формації з внутрішнього інформаційного ринку і деформації структури міжнародного інформаційного обміну.

5.Недостатня державна підтримка діяльності інформаційних агентств з просування їхньої продукції на закордонний інформаційний ринок.

6.Спостерігається надмірна і небезпечна залежність ринку інформа­ційних послуг України від іноземного капіталу.

7.Недостатньо ефективно діє система захисту державної таємниці та система сертифікації засобів захисту інформації.

8.Не створено державної системи захисту інформації.

9.Серйозна втрату заподіяно кадровому потенціалу наукових і виро­бничих колективів, що діють в галузі створення засобів інформатизації, телекомунікації і зв'язку, в результаті чого відбувається масове звіль­нення з цих колективів кваліфікованих фахівців.

10.Відставання вітчизняних інформаційних технологій змушує органи державної влади та місцевого самоврядування при створенні інформа­ційних систем йти шляхом закупівель імпортної техніки і залучення іноземних фірм, через що підвищується ймовірність несанкціонованого доступу до інформації, що обробляється, зростає залежність України від іноземних виробників комп'ютерної і телекомунікаційної техніки та програмного забезпечення.

11.У зв'язку з інтенсивним впровадженням закордонних інформа­ційних технологій у сфери діяльності особистості, суспільства і дер­жави, а також із широким застосуванням відкритих інформаційно-телекомунікаційних систем, інтеграцією вітчизняних інформаційних си­стем і міжнародних інформаційних систем зросли загрози застосуван­ня "інформаційної зброї" проти інформаційної інфраструктури Украї­ни. Роботи з адекватної комплексної протидії цим загрозам ведуться без належної координації і недостатньому бюджетному фінансуванні.

12.Недостатньо уваги приділяється розвитку засобів розвідки та інформа­ційної протидії.