Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ринок 5.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
46.74 Кб
Скачать

Аналіз ринку нерухомості офісних приміщень Вінницької області

Вінниця перестала бути однією великою фірмою з назвою «Здаю в оренду офіс». Ріелтори відзначають: попит на комерційну нерухомість зростає. Вільних площ стає менше, а ціни поступово ідуть угору

Ринок комерційної нерухомості виходить з кризи. А значить, розцінки на офісні та торгові квадратні метри повертаються на докризові показники. Принаймні, так кажуть в агентствах нерухомості міста.

- Якщо ще рік тому Вінницю жартома називали одною суцільною фірмою з назвою «Здаю в оренду офісні приміщення», то сьогодні подібних рекламних вивісок стало менше, а попит на комерційну нерухомість поступово збільшується, - каже директор агентства нерухомості «Стиль Естейт» Володимир Яцуба.

Офісні приміщення в центрі та прилеглих до центру районах, за його словами, коштують 25-30 доларів за квадратний метр.

- Але це доволі умовно, все залежить від конкретного місця розташування об'єкта. Наприклад, нерухомість з виходом на Келецьку може коштувати дорожче, ніж десь у закапелках на Театральній, - каже він. - Середній мінімум по ринку складає, напевно, доларів десять за квадратний метр.

До речі, за цінами на оренду офісів, торгових залів та складів Вінниця майже не поступається деяким містам-мільйонникам. До Києва, правда, нам ще далеко, але, наприклад, з Дніпропетровськом ми уже зрівнялися. Причому, як кажуть ріелтори, давно.

Але одночасно з такими варіантами існують і більш скромні (у ціновому визначенні). Листаючи оголошення, як і раніше, можна знайти варіанти оренди по 35-90 гривень за квадратний метр. Якщо вірити останнім, то подібні пропозиції можна знайти навіть у центрі міста.

На практиці ціна залежить від класу приміщення, ремонту, району, виходу на головні вулиці тощо.

Грає роль ще один фактор – конкуренція між торговими та бізнес-центрами. Наприклад, за минулий рік в обласному центрі було введено в експлуатацію 26,8 тисяч квадратних метрів торгових площ, 8,7 тисяч – виробничих та 57,3 тисячі - офісних, складських та іншого призначення. Введено в експлуатацію такі торгові центри як «Квартал», «Арена», друга черга «Магіцентру» та інші.

Словом, незважаючи на спад кількості введених в експлуатацію в 2009 році офісних приміщень, вибирати орендарям все-таки є з чого.

Щодо класу офісних приміщень, то на первинному ринку переважають офісні приміщення класу А та класу В, із дотриманням всіх вимог щодо їх класифікації та побудови.

Вторинний ринок характеризується лише наявністю офісних приміщень класу В та класу С, які і формують її ринок.

Площа офісних приміщень, які пропонуються різна, вона коливається від 11м2 до 1 600 м2. В великі площі входять конференц зали, актові залі, офісні кабінети, які можуть займати територію всього приміщення або окремого поверху. Незначні площі приміщень від 10 м2 до 25 м2 представляють собою офісні кабінети, які здаються в оренду у приміщеннях бізнес-центрів або на перших поверхах будівель.

Класифікація професійних офісних приміщень :

Спеціалісти ринку нерухомості твердять, що існують різні системи класифікації бізнес-центрів. Як виявилося, в Україні використовують міжнародну класифікацію – за категоріями А, В та С.

  • До класу А відноситься спеціально збудована (а не реконструйована), зі збереженням всіх міжнародних стандартів якості, окрема, з місцезнаходженням у центрі міста, каркасна будівля, що з самого початку була спроектована для виконання функцій офісного центру. Обов’язково зі зручними під’їздними шляхами, максимально відкритим плануванням, корисною площею не менш, ніж 5 - 6 тис. кв. м. Відстань між опорними колонами не менш, ніж 6 м. “Чиста” висота приміщення (від підлоги до підвісних стель) – не менше, ніж 2,7 м. В самій будівлі необхідно передбачити центральну систему кондиціювання, опалення та вентиляції, керований мікроклімат в усіх приміщеннях, сучасні системи безпеки (відео контроль, сигналізація та ін.) та професійне управління на рівні міжнародних стандартів. Підземний гараж та/або надземний паркінг, що охороняється – не менше одного місця на 100 кв. м. площі, що здається в аренду. З якісним інженерним забезпеченням, високою потужністю силових комунікацій, швидкісними ліфтами та необмеженою кількістю телефонних ліній.

  • До класу В відносяться офісні центри, що «недотягують» до рівня класу А. Це можуть бути реконструйовані, а не новозбудовані площі. Вони можуть бути розташовані не в самому центрі міста, але у престижних ділових районах. Як правило, «внутрішні» характеристики теж дещо нижчі, ніж у класу А.

  • Бізнес-центри класу С, як правило, поза межами центру та престижних ділових районів міста. За рідким винятком, їм властива кабінетна система розташування офісів, де з тих чи інших причин ускладнене вільне перепланування приміщень. Частіше всього декор приміщень «середній» або й гірше. Вентиляція природня, системи кондиціювання примітивні або відсутні, охорона мінімальна. У більшості випадків це – переобладнані адміністративні будівлі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]