Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод вказівки Excel.DOC
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
4.81 Mб
Скачать

Практична робота № 9

Тема: Побудова діаграми на основі готової таблиці.

Мета : навчитись будувати діаграми різних типів .

  1. Теоретична частина

Програма електронних таблиць Excel – це більше, ніж калькулятор. Цей програмний продукт підтримує багато засобів візуалізації даних за допомогою різноманітних діаграм.

Типи діаграм, що використовуються найчастіше, та їх опис

Гистограмма Тип, що використовується за замаовченням. Показує змінювання даних за певний термін і ілюструє співвідношення окремих значень даних. Категорії розташовані по горизонталі а значення - по вертикалі. Завдяки цьому приділяється більше уваги змінам в часі.

Линейчатая Нагадує гістоrpаму, в якій категорії розташовуються по вертикали, а значення - по горизонталі. Завдяки цьому більше уваги приділяється співставленню значень, і меньше - змінам в часі.

График Відібражає тенденції зменювання даних за рівні проміжки часу.

Круговая Показує не стільки абсолютну величину кожного елемента ряда даних, скільки його внесок в загальну суму. На крyrовій діаrpамі може бути представлений тільки один ряд даних

Точечная Відібражає взаємозв’язок між значеннями декількох рядів чисел. Часто застосовується для уявлення даних наукового характеру.

При підготовці дані треба розташувати в одному рядку (або стовпці) всі значення змінної х, а відповідні значення у - в суміжних рядках (або стовпцях)

С областями Підкреслює величину змін протягом. певного періоду часу, відббражаючи суму введених значень. Також відібражає внесок окремих значень в загальну суму.

Кольцевая Показує внесок кожного елементу в сумму, але на відміну від

крyrової діаrpами, може містити декілька рядів даних. Кожне кільце в кільцевій діаrpамі є окремим рядом даних

Завдання 1: Побудуйте діаграму за даними таблиці, що відібражає співвідношення користувачів Інтернету із кількістю населення у відсотках .

Співвідношення користувачів Інтернету із кількістю населення

(2002 р.)

Частина світу

Населення

Інтернет-населення

Частка від загальної кількості мешканців, %

Азія

3606,73

157,78

4,4

Америка

842,41

182,64

21,7

Європа

800,42

144,41

18,0

Африка

798,70

6,76

0,8

Океанія

30,86

8,51

27,6

  1. Побудова діаграми.

1.1. Спочатку треба визначитись з типом діаграми, яка буде побудована. З цією метою ще раз уважно передивіться теоретичну частину. Ясно, що найкраще відповідає меті завдання тип Круговая, бо вона показує внесок певного елементу таблиці в загальну суму.

1.2.  Тепер треба з’ясувати, які дані будуть відображені на діаграмі. Це будуть значення відсотків і імена частин світу. Виділіть їх і клацніть по кнопці Мастер диаграмм в панелі инструментів Стандартная.

Крок 1: виберіть тип Круговая та її вигляд Об’ємний варіант, потім клацніть по кнопці Далее.

Крок 2: на цьому кроці перевірте, де знаходяться данні — в стовпцях або рядках, потім клацніть по кнопці Далее.

Крок 3: в вікно Название диаграммы вкладинки Заголовки ввведіть «Співвідношення користувачів Інтернету із кількістюнаселення (2002 р.)» ;

Перейдіть до вкладинки Легенда і відключіть її ( зніміть прапорець Добавить легенду ). Слідкуйте за змінами. у вигляді діаграмиі в сусідньому вікні ;

Перейдіть до вкладинки Подписи данных.. Установіть параметри відображення підписів дак, як ви бачите на малюнку. Поекспериментуйте з параметрами. Опишіть, як іх зміна впливає на зовнішній вигляд діаграми.

Клацніть по кнопці Далее.

Крок 4: розташуйте діаграму на тому ж аркуші і клацніть по кнопці Готово.