Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.Розрах. площ адм.та побут. прим..doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
329.22 Кб
Скачать

2.1. Гардеробні

Гардеробні служать для зберігання вуличного, домашнього, робочого одягу та взуття. Гардеробні вуличного, а також вуличного і домашнього одягу в будь-яких випадках можуть бути загальними для всіх груп виробничих процесів. Гардеробні домашнього і спецодягу для груп виробничих процесів 1в, 2в, 2г і 3б мають бути окремими для кожної з цих груп.

При списковій чисельності працюючих на підприємстві до 50 осіб допускається передбачати загальні гардеробні для всіх груп виробничих процесів.

Одяг в гардеробних може зберігатись: відкритим способом (на вішаках), закритим (в закритих шафках) та змішаним (один вид одягу зберігається відкритим способом, наприклад вуличний, а інший — закритим). Гардеробні належить влаштовувати, виходячи із умов самообслуговування. Виключення складають гардеробні вуличного одягу і роздавальні спеціального одягу.

В гардеробних застосовуються шафки висотою І.,65м. Розміри шафок у плані приймаються: для звичайного складу спецодягу (халати, фартухи, костюми, комбінезони) —- 0,250,5м; для розширеного складу (звичайний склад плюс засоби індивідуального захисту) — 0,330,5 м; для громіздкого спецодягу (розширений склад плюс утеплений одяг, взуття), а також для одночасного зберігання двох різних видів (вуличного і домашнього одягу або домашнього і робочого) - 0,40,5 м.

Кількість шафок має дорівнювати списковій кількості працівників. Кількість вішаків для окремого зберігання вуличного одягу визначається кількістю працівників у двох найчисленніших суміжних змінах. Довжина вішалки приймається із розрахунку 5 гачків на І погонний метр.

Шафки облаштовують відкидними сидіннями, а якщо вони відсутні; тоді в гардеробних належить передбачити лавки шириною не менше 0,3 м та довжиною із розрахунку 0,6 м на одне місце. Кількість місць для роздягання повинна бути не менше 25% від кількості працівників найчисельнішої зміни. Відстань між рядами шафок з відкидними сидіннями приймається 1,5 м, а при наявності лавок - 2,0 м.

2.2. Душові

Душові належить розміщувати суміжно з гардеробними. У випадкам спільного зберігання в гардеробній всіх видів одягу обладнуються переддушові кімнати для переодягання; при кількості душових сіток до чотирьох переддушова кімната не передбачається. Не допускається розміщувати душові та переддушові приміщення біля зовнішніх стін будівель.

Кількість душових сіток визначають за даними таблиці 1.

Душові обладнуються відкритими кабінами, що мають розміри 0,90,9м, загородженими з трьох сторін, а при виробництвах груп 1в, 3б — загородженими з двох сторін із наскрізним проходом. Допускається до 20% душових кабін передбачати закритими (розмірами 1,80,9м). Ширина проходу між рядами душових кабін приймається не менше 2,0м.

Перегородки виконуються з вологостійких матеріалів висотою 1,8м і відстанню від підлоги 0,2м.

2.3. Умивальні

Умивальні розміщуються в окремих приміщеннях суміжно з гардеробними спеціального одягу, загальними гардеробними або в приміщеннях гардеробних. До 40% розрахункової кількості умивальників допускається розміщувати у виробничих приміщеннях поблизу робочих місць.

Умивальники у допоміжних та адміністративних приміщеннях (управління, конструкторські бюро, культурного обслуговування, їдальні) допускається розміщувати в тамбурах і при туалетах.

Відстань між кранами умивальників повинна бути не менше 0,65 м, а ширина проходу між рядами умивальників.— не менше 2,0 м. Кількість кранів приймається за даними табл. 1 та кількістю працівників найчисальнішої зміни.