Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрацепція.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
766.98 Кб
Скачать

1. Історичні етапи формування сучасних методів попередження вагітності

Історія контрацепції своїм корінням сягає вглиб віків. Одним з найдавніших джерел, що занотовують протизаплідні засоби, є папі­рус Кагуна (з Єгипту) з рецептами численних піхвових паст. У зна­менитому папірусі Еберса, написаному близько 1550 року до н.е., йдеться про перший в історії медицини тампон, просякнутий фарма­кологічними засобами. До його складу входили сік акації та гуміа­рабік, які в процесі ферментизації виділяють молочну кислоту, що діє на сперміцид.

Біблійний Старий Завіт вміщує описання гріха Онана, який здійснював перерваний статевий акт. У стародавній Африці та ста­родавній Палестині засобом профілактики вагітності вважався пере­рваний статевий акт. З метою контрацепції жінки в ті часи широко користувались різноманітними речовинами рослинного походження. Відомості про контрацептивний ефект відвару мандрагори зустріча­ються в творах стародавніх авторів багато разів. В Америці індіанці, ще до появи вихідців з Європи, промивали піхву відваром з кори червоного дерева та лимона. їм також було відомо, що після жуван­ня петрушки у жінок протягом 4-х днів виникає кровотеча.

Подібні засоби застосовувались у всьому світі. На Суматрі та су­сідніх островах, окрім цього, застосовували ще й опій. На території стародавньої Палестини існували наступні рекомендації равина Иохана: «Візьми деревний клей єгипетського шипа, квасці, єгипетський шафран...». По відомостях з «Вегііп papirus», ефективними у попере­дженні вагітності були й парові ванни. З переказів відомо, що жінки також вводили послід крокодила до піхви. В «Rames-seum papirus» було точно описано його місцезнаходження перед зівом матки.

У той же час мало місце широке розповсюдження різноманіт­них тампонів та губок. У натуральному вигляді їх застосовували природним шляхом або просочували перед введенням різноманіт­ними речовинами. В стародавньому Єгипті, наприклад, користува­лися вагінальними тампонами, змоченими відваром акації з медом. Таким чином запобігали не тільки розвитку вагітності, але й викли­кали її передчасне переривання.

Питання про попередження вагітності вийшло на перший план у Греко-Римській імперії у зв'язку з поширеною на той час сексуа­льною розбещеністю (оргіями) ( табл. 1).

Таблиця 1

Можливості попередження вагітності

❖ у І столітті до нашої ери Діаскоридес рекомендував проми­вання піхви екстрактом або відваром вербового листя, ка­жучи, що «розташування вербового листя перед зівом матки дає хороший ефект у багатьох відношеннях»;

❖ пізніше Соранус надав великого значення введенню в піхву суміші із кедра, смоли та гранатового яблука;

❖ у часи Римської імперії вважалося, що введення посліду слона в піхву практично попереджує вагітність.

Відомості, що представлені в таблиці 1, свідчать про певний успіх різних речовин рослинного та тваринного походження або їх відварів як контрацептивних засобів. Звичайно, аналізуючи ставлен­ня до методів попередження вагітності, наприклад, до посліду слона чи крокодила, треба враховувати умови та рівень розвитку даної епохи.

Проте, не викликає сумніву, що послід слона чи крокодила мо­же змінювати кислотність вагінального середовища і, таким чином, ускладнювати можливість зачаття.

Контрацепція зі стародавніх часів була в центрі уваги і на Дале­кому Сході. В Китаї, для прикладу, для профілактики вагітності роз­ташовували в порожнині матки різноманітні речовини, найчастіше використовували для цього ртуть, вводячи її через піхву. В Японії використовували так званий «кіотаї», виготовлений з тонкої шкіри, та насичений олією бамбуковий лист, які при розміщенні в області маткового зіву заважали проникненню сперматозоїдів у матку.

В Європі збереглися письмові вказівки про методи контрацепції, що відносились до ХП-XVIII століття. За Спалазані, підкислення оцтом ро­бить сперматозоїди нерухливими та нездатними потрапити в порожнину матки і запліднити яйцеклітину. Найчастіше з цією метою використову­вали тампони з вати та паперу.

Великий підкорювач жінок того часу Казанова говорив, що най­краще попереджує вагітність цедра лимона, розміщена перед матковим зівом. І хоч сьогодні ця рекомендація викликає усмішку, вона не позбав­лена здорового глузду, якщо враховувати підкислюючу дію лимона на вміст піхви.

Відповідно з «кодексом Ргау», попередити вагітність може проми­вання піхви відваром ялівцю, якщо його застосовувати одразу після ста­тевого акту. Певний досвід контрацепції існував і в Угорщині. Серед цих методів слід згадати екстракти та відвари алое, ялівцю, лаванди, петруш­ки та майорану.

У XX столітті методи та засоби контрацепції досягли значного про­гресу. В 1933 році була видана книга Hoke, в якій описані вже 180 різних сперміцидних речовин. Екстракти з рослин, які використовували з конт­рацептивною метою (таблиця 2), були найрозповсюдженішими в старо­давні часи як в Угорщині, так і в усьому світі. В ході наступних контро­льованих досліджень були розроблені сперміцидні протизаплідні засоби у вигляді порошків, таблеток або вагінальних кульок.

Таблиця 2