Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab4.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
2.23 Mб
Скачать

6 Порядок виконання роботи

6.1 Виконання роботи полягає в зніманні з випрямляча ВДУ – 1201 зовнішньої і регульованої характеристик.

6.2 Зовнішня характеристика – це функціональна залежність зміни вихідної напруги випрямляча від величини струму навантаження, тобто:

=Uд=f(Iд) (1)

Зовнішні характеристики зняти в обох діапазонах спадаючих і жорстких характеристик.На лицьовій панелі блоку розташовані пускова кнопка S1 (9), стопова кнопка S2 (10), аварійна кнопка (8), амперметр А (6), вольтметр V (5), сигнальна лампочка (7), що показує наявність напруги на випрямлячі, резистор регулювання напруги R10 (12), перемикач зовнішніх характеристик S3 (11), перемикач місця керування S4 (14), перемикач місцевого вмикання і вимикання зварювального струму S2 (13).

Регулювальна характеристика для спадаючих зовнішніх характеристик – це функціональна залежність струму короткого замикання від напруги задання, тобто

Ікз=f(Uз) (2)

Для жорстких зовнішніх характеристик регулювальна характеристика визначає функціональну залежність напруги навантаження від напруги задання,

Uд=f(Uз) (3)

6.4 Робота виконується в такому порядку:

6.4.1 Вивчити будову випрямляча і методику знімання характеристик. Ознайомитись з електричною схемою знімання характеристик (рисунок 6.1).

РБ – 315 – баластні реостати; К1, К2 – контактори; РА1 – амперметр;

RS1 – зовнішній шунт; PV1 – вольтметр.

Рисунок 6.1 – Електрична принципова схема знімання характеристик

випрямляча ВДУ – 1201

ДОПУСКАТИ РОБОТУ ВИПРЯМЛЯЧА В РЕЖИМІ КЗ ПРИ ЖОРСТКИХ ЗОВНІШНІХ ХАРАКТЕРИСТИКАХ КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ, ОСКІЛЬКИ СТРУМ КОРОТКОГО ЗАМИКАННЯ ЗБІЛЬШУЄТЬСЯ НА СТІЛЬКИ, ЩО МОЖУТЬ ВИЙТИ З ЛАДУ СИЛОВІ ТИРИСТОРИ.

6.4.2 Зняти зовнішні характеристики при роботі випрямляча на режимах:

Ікз=305 А, Ікз=1000 А;

а) спадаючі характеристики Uд=66 В, Ід= 1200 А;

б) жорсткі характеристики Uд=50 В, Ід=500 А.

6.4.3 Для знімання спадаючих характеристик перемикач S3 встановити в положення ”спадаючі характеристики”. Навантаження під’єднати до затискачів ”-” і ”+500 А”. Встановити Ікз=350 А. Перевести випрямляч в режим холостого ходу. Потім, поступово вмикаючи ножеві вимикачі РБ – 315, фіксувати значення Uд і Ід випрямляча після кожного вмикання ножів реостата. Дослід закінчити КЗ (ввімкнути К2), зафіксувавши значення Ікз. Дані занести в таблицю.

Вимкнути випрямляч. Навантаження перемкнути на затискачі ”-” і ”+1200 А”. Ввімкнути випрямляч, встановити Ікз=1000 А. Заміри Uд і Ід проводити аналогічно Ікз=350 А.

При зніманні жорстких характеристик перед початком роботи відключити силовий контактор К2 для запобігання випадковому вмиканню випрямляча в режим КЗ.

Перемикач S3 встановити в положення ”жорсткі характеристики”. За допомогою реостата R10 і баластних реостатів РБ – 315 встановити режим Uд=66 В, Ід=1200 А. Вимкнувши ножеві вимикачі РБ – 315, перевести випрямляч в режим холостого ходу. Після цього вмикаючи послідовно ножеві вимикачі РБ – 315, фіксувати значення Uд і Ід. Дані занести в таблицю.

Вимкнути випрямляч. Навантаження перемкнути на затискачі ”-” і ”+500 А”. Ввімкнути випрямляч. Встановити режим Uд=50 В, Ід=500 А і зняти зовнішні характеристики аналогічно діапазону ”+1200 А”.

6.4.4 Регулювальні характеристики знімаються окремо для спадаючих і жорстких характеристик.

При спадаючих зовнішніх характеристиках визначити вплив регульованої напруги задання Uз на крутизну характеристики. Для цього, встановлюючи за допомогою резистора R10 певне положення і фіксуючи величину Uз, визначити струм короткого замикання Ікз. Результати занести в таблицю.

При жорстких зовнішніх характеристиках визначити залежність Uз і Uд при постійному навантаженні. Для цього, встановлюючи за допомогою резистора R10 певне положення і фіксуючи величину Uз, визначити Uд. Результати занести в таблицю.

За одержаними даними побудувати графіки:

Uд=f(Ід); Ікз=f(Uз); Uд=f(Uз) (4)

7 ЗМІСТ ЗВІТУ

7.1 Тема і мета роботи, технічна характеристика, будова і принцип роботи випрямляча, порядок регулювання режимів.

7.2 Електрична схема знімання характеристик ВДУ – 1201.

7.3 Порядок знімання характеристик і їх графіки.

7.4 Контрольні питання.

7.5 Використана література.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]