Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab4.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
2.23 Mб
Скачать

4 Будова випрямляча типу вду – 1201

Загальний вигляд випрямляча показано на рисунку 4.1 , а спрощена принципова електрична схема – на рисунку 4.2.

В лабораторній роботі позначення елементів прийнято згідно схеми на рисунку 4.2, а в дужках вказано номери позицій на рисунку 4.1.

Випрямляч складається із силового трансформатора Т1 (20), силового блоку тиристорів V1-V6 (15), дроселів L1, L2 (19), автоматичного вимикача QF (23), електродвигуна з вентилятором (16), блоку керування (4), блоку захисту (18), панелі апаратури (24).

Всі складові частини випрямляча змонтовані на основі. Випрямляч переміщують за допомогою вантажопідйомних засобів.

Вмикання випрямляча в електричну мережу і захист його від короткого замикання здійснюється автоматичним вимикачем QF (23).

Для під’єднання зварювального кабеля з лицевого боку випрямляча є три затискачі, позначені: два знаком ”+” і один знаком ” - ”. Затискач (1) використовується при зварюванні струмом понад 500 А, а додатковий затискач (2) – до 500 А.

Силовий трансформатор Т1 (20) стержневого типу, трифазний з нормальним магнітним розсіюванням. Вмикання трансформатора в електромережу пускачем К4 (25), тепловим реле (на схемі не показано).

Силовий блок тиристорів (15) складається з шести тиристорів V1 – V6, з’єднаних кільцевою схемою.

Дроселі зварювального кола L1, L2 (19) згладжують пульсації випрямленого струму і зменшують розбризкування металу при зварюванні.

Вентилятор (16) приводиться від трифазного асинхронного двигуна, який вмикається пускачем К1.

Блок керування (4) встановлюється з лицьового боку випрямляча і з’єднується зі схемою двома роз’ємами. У блоці встановлена апаратура системи фазового керування тиристорами (СФК): допоміжний трансформатор Т2, логічні елементи Д1- Д3, напівпровідникові прилади, конденсатори, резистори.

Аварійна кнопка, сигнальна лампочка, перемикачі S2 і S4 на схемі не показані.

Допоміжний трансформатор Т2 – трифазний. Первинна обмотка з’єднана в трикутник. Трансформатор має дві групи вторинних обмоток. Обмотка Т2 – 2 з’єднана в шестифазну зірку, створює синусоїдальну опорну напругу, живить схему обмеження ширини імпульсів керування. Обмотка Т2 – 3 також з’єднана в шестифазну зірку і призначена для живлення колекторного кола транзистора VT1, кола задання зварювальних напруги і струму, живлення елементів Д1 – Д3, живлення проміжного реле К3 (на схемі не показано) і виконує роль комутатора для розділення подачі керуючих імпульсів на протифазні тиристори.

Положення рукоятки резистора R10 (12) до упору проти годинникової стрілки (крайнє ліве положення) відповідає мінімальному значенню випрямленої напруги і зварювального струму. Поворот рукоятки за годинниковою стрілкою (вправо) відповідає збільшенню напруги і струму; крайнє праве положення відповідає максимальному значенню напруги і струму.

Перемикач зовнішніх характеристик S3 (11) служить для перемикання випрямляча для роботи при спадаючих (1 положення) або жорстких (2 положення) зовнішніх характеристиках.

Перемикач місця керування S4 (14) служить для перемикання випрямляча на дистанційне і місцеве керування. Праве положення відповідає місцевому регулюванню, ліве – дистанційному. В останньому випадку резистор регулювання напруги R10 виявляється вимкнутим і регулювання проводиться потенціометром, який встановлюється на головці автомата.

Система керування тиристорами побудована за принципом вертикального керування і складається з таких основних вузлів:

  • вхідного пристрою;

  • фазозсувного пристрою;

  • трьох підсилювачів Д1 – Д3 на елементах ”Логика” – Т404;

  • трьох пристроїв формування імпульсів.

На панелі апаратури (24) встановлені: пускач двигуна вентилятора К1 з запобіжниками F1 - F3 (на схемі не показані), проміжне реле К3 з конденсатором С8 (на схемі не показані).

В блоці захисту (18) знаходяться захисні ланцюжки RC тиристорів (на схемі не показані).

Як датчики напруги, пропорційної величині зварювального струму, використовуються трансформатори струму Т6 – Т8 (17), виконані на тороїдних сердечниках. Первинними обмотками кожного трансформатора струму служать два зустрічно ввімкнутих проводи, які йдуть від обмоток силового трансформатора до

навантаження. Вторинні обмотки з’єднані в зірку і через діод ний міст V16 під’єднані до резистора зворотнього зв’язку за струмом R12.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]