Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭТАЛОННЫЕ ОТВЕТЫ НА ККР БЖД 2008.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
549.38 Кб
Скачать

Які існують прийоми і способи проведення РіІнр у вогнищах враження?

Послідовність, прийоми і способи виконання РіІНР залежать від характеру руйнувань будинків і споруджень, аварій комунальних, енергетичних і технологічних мереж і ступеня радіоактивного і хімічного зараження території об'єкта, пожеж і інших умов, що впливають на дії формувань.

У першу чергу проводяться роботи з пристрою проїздів і проходів до зруйнованих захисних споруджень, ушкодженим і зруйнованим будинкам, де можуть знаходитися люди, а також у місцях аварій, що перешкоджають чи утрудняють проведення рятувальних робіт.

Проїзди влаштовуються шириною 3—3,5 м для однобічного і 6—6,5 м для двостороннього руху. При цьому при однобічному русі через кожні 150—200 м робляться роз'їзди довжиною 15—20 м.

Для пристрою проїздів (проходів) використовуються формування механізації, що мають автокрани і бульдозери. Додані протипожежні формування висуваються до ділянок (об'єктам) робіт одночасно з ними і приступають до локалізації і гасіння пожеж там, де знаходяться люди (у входів у захисні спорудження на напрямках уведення формувань, на шляхах евакуації уражених).

Порятунком людей, які є в зруйнованих і завалених притулках, з-під завалів, ушкоджених і палаючих будинків, займаються, як правило, військові частини і формування ЦО. Але до цієї роботи залучається також і все працездатне населення.

Пошук і порятунок людей починаються відразу після введення рятувальних груп на ділянку (об'єкт) робіт з даних розвідки. Особовий склад формувань розшукує притулки й укриття, установлює зв'язок з тими, що в захисних спорудженнях, використовуючи збережені засоби зв'язку, повітряно-забірні отвору, а також шляхом перестукування через двері, стіни, труби водопостачання й опалення. У першу чергу в притулку подається повітря, для чого розчищають повітряно-забірні чи канали при необхідності проробляють отвору в чи стіні перекритті.

При розкритті притулку використовуються різні способи в залежності від його конструкції і характеру завалу: розбирання завалу над основним входом з наступним відкриванням чи дверей вирізкою в ній отвору; відкопування оголовка чи лазу люка аварійного виходу; пристрій прорізів у стінах притулку з підземної галереї; пробивання прорізу в стіні притулку із сусіднього приміщення, що примикає до нього; розбирання завалу над перекриттям притулку з наступним пробиванням у ньому прорізу для висновку людей і ін.

37