Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція_збут_4.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
217.52 Кб
Скачать

Тема: «Маркетингова збутова політика» План

1. Поняття маркетингової збутової політики

2. Поняття про канали розподілу, їх види, функції та чинники,що впливають на формування каналів

3. Характеристика каналів розподілу

4. Основи збутової логістики

Все що виділено жирним курсивом – для запису

1. Поняття маркетингової збутової політики

Для розкриття сутності збутової політики розглянемо, що собою являють збут, збутова політика та збутова діяльність як економічні категорії (табл. 1) (це просто для себе оформлено в таблиці).

Сучасні автори визначають поняття «збут» по-різному. Так, деякі розглядають збут як процес фізичного переміщення товару й ототожнюють його з поняттями «розподіл» і «товарорух». Інші автори розглядають збут як процес взаємодії з покупцем. А.П. Панкрухін вважає, що збут — це «безпосереднє спілкування продавця та покупця». Деякі автори ототожнюють поняття «збут» і «збутова діяльність». Так, П.І. Бєлінський зазначає, що «суть збутової діяльності в узагальненому розумінні полягає в тому, що це є процес просування готової продукції на ринок та організації товарного обміну з метою отримання підприємницького прибутку».

Визначення

Автор

Джерело

збут як процес фізичного переміщення товару

Збут у широкому розумінні — процес організації транспортування, складування, підтримки запасів, доробки, просування до оптових і роздрібних торговельних ланок, передпродажної підготовки, упакування і реалізації товарів з метою задоволення потреб покупців і отримання на цій основі прибутку

JI.В. Балабанова, А.В. Балабаниць

Маркетинговий аудит системи збуту [13, с. 13]

Збут покликаний сприяти перетворенню виробленої продукції через обмін у гроші

О.О. Брєвнов

Маркетинг малого підприємства [32, с. 165]

Розподіл чи збут, або, як часто називають цей процес, товарорух від виробника до споживача покликаний сприяти перетворенню виробленої продукції на гроші шляхом обміну. Розподіл є системою різнорідних взаємозалежних елементів, що забезпечують просторове переміщення готової продукції від виробника до споживача.

О.О. Шубін

Промисловий маркетинг [135, с. 110]

Збут як процес взаємодії з покупцем

Збут у вузькому розумінні (продаж, реалізація) — процес безпосереднього спілкування продавця і покупця, спрямований на отримання прибутку і такий, що вимагає знань, навичок і певного рівня торговельної компетенції

JI. В. Балабанова, А.В. Балабаниць

Маркетинговий аудит системи збуту [13, с. 13]

Збут — це безпосереднє спілкування продавця та покупця

А.П. Панкрухін

Маркетинг [128, с. 322]

Збутова політика

Визначення збутової політики підприємства передбачає аналіз можливих варіантів ведення збутової діяльності і вибір оптимальних, які забезпечують найкраще задоволення споживчих вимог і переваг, і тим самим — максимальні результати господарської діяльності підприємству

JI.В. Балабанова, А.В. Балабаниць

Маркетинговий аудит системи збуту [13, с. 15]

Збутова політика — це поведінкова філософія або загальні принципи діяльності, яких фірма збирається дотримуватись у сфері побудови каналів розподілу свого товару та переміщення товарів у часі та просторі

Т.Д. Маслова, С.Г. Божук, JI.M. Ковалік

Маркетинг [87, с. 306]

Отже, збутова політика — це сукупність взаємозв'язаних елементів збутової діяльності, спрямованих на задоволення потреб споживачів шляхом оптимального використання збутового потенціалу підприємства і забезпечення на цій основі ефективності продажу.

Маркетингова збутова політика – це діяльність фірми щодо планування, реалізації та контролю руху товарів від виробника до кінцевого споживача з метою задоволення потреб споживачів та отримання прибутку.

Збут передбачає регулювання всіх виробничих заходів, спрямованих на переміщення продукту у просторі й часі від місця виробництва до місця споживання. Збутова (розподільча) політика — частина маркетингу, інтегрована у сферу збуту (розподілу). Комерційна діяльність та маркетинг не просто доповнюють один одного, а тісно взаємопов'язані та взаємозалежні.

Маркетинг сфери збуту — комплекс стратегічних, організаційних, фінансових та інших заходів, тісно пов'язаних між собою у гнучку систему управління матеріальними, інформаційними та іншими потоками в післявиробничий період.

З позицій підприємства завдання збуту полягають у::

управлінні товарними запасами;

управлінні транспортно-переміщувальними процесами;

одержанні та ефективному обробленні замовлень;

організації раціонального виконання замовлень, постачанні та відвантаженні;

роботі з постійними клієнтами і залученні нових;

комплектуванні, пакуванні та виконанні низки фізичних операцій з підготовки товарних потоків до генерації;

контролі за якнайшвидшою оплатою продукції.

Планування збутової політики передбачає наявність певних етапів (схема 1). Записуємо:

Етапи планування збутової політики: і даєте під запис схему 1.

Більшість фірм пропонують свій товар на ринку через посередників, Ними можуть бути постачально-збутові організації, великі оптові бази, біржові структури, торгові доми й магазини. Діяльність посередників (доведення товару до цільових ринків і забезпечення його доступності) зазвичай ефективніша завдяки контактам, досвіду, спеціалізації. Про це ми детальніше поговоримо у наступному питанні.