Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Текст Методички для видання копія.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
317.44 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО СВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ

ІМ. М.ТУГАН-БАРАНОВСЬКОГО

Кафедра контролю і аналізу господарської діяльності

Економічний аналіз

Методичні вказівки для написання реферату

(для студентів економічних спеціальностей денного відділення)

Донецьк – 2006

МІНІСТЕРСТВО СВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ

ІМ. М.ТУГАН-БАРАНОВСЬКОГО

Кафедра контролю і аналізу господарської діяльності

Ярославцева В.В., Федченко Т.В.

Економічний аналіз

Методичні вказівки для написання реферату

(для студентів економічних спеціальностей денного відділення)

Затверджено:

На засіданні кафедри контролю і АГД

Протокол №__ від «__»______200__р.

Рекомендовано:

Навчально-методичною Радою університету

Протокол №__ від «__»______200__р.

Донецьк – 2006

ББК

УДК

Рецензенти:

к.е.н., професор кафедри контролю і АГД Сухарева Л.О.

к.е.н., доцент кафедри контролю і АГД Дмитренко І.М.

Ярославцева В.В., Федченко Т.В.

Економічний аналіз. Методичні вказівки для написання реферату (для студентів економічних спеціальностей денного відділення) / Ярославцева В.В., Федченко Т.В. – Донецьк: Дон ДУЕТ, 2006. – 27 с.

Методичні вказівки призначені для організації самостійної роботи студента щодо написання реферату і підготовки до доповіді за результатами дослідження.

У Методичних вказівках надані пояснення стосовно значення і організації процесу написання реферату і доповіді за результатами дослідження; викладені структура, зміст і вимоги, що висуваються до оформлення реферату. Крім того, наведена шкала оцінювання реферату і доповіді у відповідності до системи ECTS, а також 41 тема і приблизні плани рефератів, що полегшує вибір певного напрямку дослідження.

Наприкінці, авторами підібраний перелік літератури, що може бути використана під час написання реферату. Окремо зібрана література, яку можна знайти в бібліотеці Дон ДУЕТ.

ББК _____________

© Колектив авторів, 2006

© Донецький державний університет економіки і торгівлі

ім. М.Туган-Барановського, 2006

ЗМІСТ

ВСТУП

Сучасні методики викладання і вимоги до якості підготовки фахівців, а також впровадження Болонської системи вищої освіти стали передумовою вдосконалення і розширення самостійної роботи студента.

Відповідно до ІСУЯ 7.5.1 – 03-01/УН «Інструкція: Вимоги до організації і проведення навчальних занять»: Самостійна робота студента є основним засобом оволодіння навчальним матеріалом у час, вільний від обов'язкових навчальних занять.

Навчальний час, відведений для самостійної роботи студента, регламентується робочим навчальним планом і повинен становити не менше 1/3 та не більше 2/3 загального обсягу навчального часу студента, відведеного для вивчення конкретної дисципліни».

Самостійна робота студента з вивчення конкретної дисципліни повинна містити наукове підґрунтя. В разі поглибленого дослідження певного питання вважається науково-дослідною роботою.

За ІСУЯ 7.5.1 – 03-05/УН «Інструкція: Загальні вимоги до організації НДРС»: Науково-дослідна робота студентів (НДРС) «спрямована на одержання найкращих показників якості навчання і якості особистості. НДРС здійснюється під керівництвом викладача. Участь у НДРС дозволяє виділити талановиту молодь».

До однієї з форм організації НДРС належить підготовка наукових доповідей і рефератів. У зв’язку з цим виникла нагальна потреба в розробці методичних вказівок для написання реферату. Дисципліна «Економічний аналіз» потребує належного методичного забезпечення самостійної роботи студента, тому що містить широке коло питань, великий обсяг аналітичного і розрахункового матеріалу, на вивчення якого недостатньо аудиторного часу.

Виконання самостійної роботи є завершальним етапом систематизації, поглиблення теоретичних знань, виробки досить стійких практичних навичок в аналітичній оцінці стану окремих об’єктів фінансово-господарської діяльності підприємства. Ступінь надбання практичних навичок повинна підтверджуватися розробкою конкретних рекомендацій відносно підвищення ефективності й раціональності використання ресурсів, результативності діяльності.

Отже, розкриття сутності кожного із пунктів дослідження повинно бути підпорядковано загальній цілі, що закріплено планом реферату.

Тому мета методичних рекомендацій полягає в наданні методичної допомоги студентам в реалізації структурно-логічної схеми взаємозв’язку дій по написанню реферату, визначенні цілі кожної з дій, формалізації логіки суджень по їх виконанню.