Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
291_вплив міграції на національний ринок праці.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
697.34 Кб
Скачать

2.3. Характеристика впливу міграційних процесів на ринок праці

Міграційні процеси, як інструмент переміщення населення, є одними із найбільш багатозначних соціально-економічних процесів. Практично вони прямо або опосередковано пов’язані з усіма сторонами суспільно-економічного життя.

Міграція населення створює можливість змінювати чисельність та структуру ринку праці на тих чи інших територіях країни, формувати зайняте і незайняте працездатне населення. З точки зору впливу на соціальний та економічний розвиток суспільства, основний інтерес становить міграція постійного населення.

Вплив трудової міграції на соціально-економічний розвиток відбувається у декількох паралельних напрямках.

Першим і найочевиднішим напрямком є вплив на стан ринку праці, який обумовлений змінами у пропозиції робочої сили, в результаті чого відбуваються не лише кількісні, але й якісні зміни щодо тиску на ринок праці.

Другим напрямком – є зміни у чисельності та в структурі складу населення, в т.ч. в його непрацездатній частині і пов’язаними з цим коливаннями рівня демоекономічного навантаження, попиту населення на ті чи інші товари чи послуги і т. ін.

Переміщення робочої сили зумовлені сучасним аспектом становлення і розвитку економічної системи. Між явищами глобалізації економіки та трудової міграції існує як прямий так і обернений зв’язок. Цей аспект надзвичайно важливий для розуміння особливості сучасних форм трудової міграції, яка полягає у тому, що міграційні потоки є похідними від глобальних економічних процесів, і при їх оцінці необхідно уникати поспішних суджень. За відсутності методики оцінки ефективності міграційних процесів, в структурі сучасних міграційних потоків доцільно було б виділити лише ті їх структурні компоненти, зростання квоти яких би позитивно вплинули на стан національного ринку праці.

Міграційні процеси, які відбуваються в суспільстві, виступають індикатором економічних змін. Для формування ринку праці особливе значення має трудова міграція, яка останнім часом набула масштабного розповсюдження. Характерною рисою трудової міграції нашої області є велика кількість руху сільського населення, незважаючи на форми прояву: легальну чи нелегальну. Спільним ключовим моментом для всіх форм міграцій являється трудовий чинник, тобто, рішення про працевлаштування. Тому міграції змінюють рівновагу між попитом та пропозицією робочої сили і таким чином впливають на регіональну ситуацію ринку праці.

На основі статистичних даних регіональної міграції та зайнятості населення [1-7] за період із 2005 по 2010 рр. із використанням методів кореляційно-регресійного аналізу було побудовано наступну модель взаємозв'язку між міграцією та зайнятістю для області.

Рівняння лінійної регресії: -8387.39 + 0.01x.

Коефіцієнт кореляції rxy = 0.791.

Квадрат коефіцієнта кореляції rx 2 y = 0.625.

Коефіцієнт детермінації R2 = 0.625. R2 =rx 2y- модель адекватна.

Однак, F-критерій Фішера F = 6.81. За таблицею Фішера Fkr = F14005 = 7.71. F < Fkr модель не адекватна.

t-статистика t = 2.583.

Із таблиці розподілу Студента tkr = t0025;4 = 2.776.

t < tkr модель не адекватна..

На перший погляд здавалося б, що в приведених викладках похибка. У методиці, обрахунках чи навіть вихідних статистичних даних, оскільки відомо про високий рівень зв’язку між міграцією та зайнятістю. Однак, якщо врахувати той факт, що у вищенаведеній моделі враховується сумарна міграція, як внутрідержавна та і зовнішня та розглянути моделі для цих випадків окремо, то отримаємо наступну картину.

Для міжнародної міграції:

Рівняння лінійної регресії: -3074.84 + 0.01 x.

Коефіцієнт кореляції rxy = 0.823.

Квадрат коефіцієнта кореляції rx 2 y = 0.677.

Коефіцієнт детермінації R2 = 0.677.

Модель адекватна.

F-критерій Фішера F = 8.5.

За таблицею Фішера Fkr = F14005 = 7.71.

F > Fkr модель адекватна.

t-статистика t = 2.892.

Із таблиці розподілу Студента tkr = t0025;4 = 2.776.

t > tkr модель адекватна.

Та, аналогічно, для внутрішньо-регіональної міграції: Рівняння лінійної регресії: -5312.55 + 0.0 1 x. Коефіцієнт кореляції rxy = 0.610.

Квадрат коефіцієнта кореляції rx 2 y = 0.372.

Коефіцієнт детермінації R2 = 0.372. Модель адекватна. Однак, F-критерій Фішера F = 2.35. За таблицею Фішера Fkr= F14005 = 7.71. F < Fkr модель не адекватна.

t-статистика t = 1.54.

Із таблиці розподілу Студента tkr = t0025;4 = 2.776.

t < tkr модель не адекватна.

Для додаткової перевірки використовуваної методики можна застосувати її для формування моделі кореляції міграційних процесів із зайнятістю по Україні загалом.

Рівняння лінійної регресії: - 2952906.49 + 0.14x.

Коефіцієнт кореляції rxy = 0.744.

Квадрат коефіцієнта кореляції rx 2 y = 0.533.

Коефіцієнт детермінації R2 = 0.533.

Модель адекватна.

F-критерій Фішера F = 7.33.

За таблицею Фішера Fkr = F16005 = 5.99.

F > Fkr модель адекватна.

t-статистика t = 2.724.

Із таблиці розподілу Студента tkr = t0025;6 = 2.447.

t > tkr модель адекватна.

Із наведених моделей видно, що для Тернопільської області рівень зайнятості не є вирішальним чинником при внутрідержавній міграції. Однак, при розгляді міжнародної міграції саме рівень зайнятості буде визначати напрям та величину міграційних процесів.

Таким чином, можна стверджувати, що закордонні ринки праці мають більшу привабливість для населення нашої області, ніж вітчизняні. І допоки ситуація не зміниться, буде продовжуватися відтік робочої сили як з регіону, так і з країни.

В цілому по Україні простежується причинно-наслідкового зв’язок між міграційними процесами та функціонуванням ринку праці. Тобто, для України міграція та зайнятість тісно пов’язані та здійснюють вплив на праце ресурсний потенціал і господарський комплекс.

Загалом міграція приносить економічні вигоди ринку праці та регіону. Хоча вона проявляється позитивними та негативними явищами.

Звичайно, насамперед, міграція приносить соціально-економічні вигоди і сприяє:

- розвитку підприємництва та малого бізнесу;

- формуванню загального ринку праці в регіоні, через створення нових робочих місць;

- виживанню великої частини населення в умовах трансформації економіки;

- розвитку людського потенціалу через набуття досвіду роботи на підприємствах та підвищення кваліфікації.

Одночасно трудова міграція має негативні наслідки. Серед них:

- мотивацією праці є не робота за спеціальністю, а можливість заробити;

- шкідливі та важкі умови праці;

- відсутність соціального захисту.

Слід також зазначити, що міграційні процеси по різному впливають на розвиток регіону і виявляються такими закономірностями:

• нерівномірність економічного розвитку різних регіонів країни;

• відмінність в оплаті рівнозначної за кількістю і якістю праці;

• невідповідність заходів державної економічної політики країни щодо створення сприятливого притоку інвестицій;

• асинхронність фаз економічного розвитку регіону.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]