Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
291_вплив міграції на національний ринок праці.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
697.34 Кб
Скачать

1.3. Становлення та розвиток ринку праці в Україні: проблеми і перспективи розв’язання

У наш час "ринок праці" вже перестав бути абстрактним поняттям. Адже для мільйонів людей трудова діяльність - це і джерело доходів, і основне поле особистісної самореалізації.

Однією з головних особливостей ринку праці є його нестабільність. Заробітна плата може варіюватися. Наприклад, дефіцит кадрів певної професії призводить до підвищення оплати праці. Крім того, попит на представників тієї чи іншої спеціальності залежить від регіону.

Ринкова вартість професіонала залежить від безлічі факторів. Серед основних - освіта, вік, стаж, володіння іноземними мовами, а також наявність рекомендацій.

Політична ситуація в країні та рівень соціальної захищеності громадян мають неабиякий вплив на ринок праці. Показники, необхідні для гармонійного розвитку трудових відносин - стабільність економіки, налагодженість правової бази і системи оподаткування.

На даний момент у великих містах України більше 85% підприємств різної форми власності працюють на комерційній основі. Індексація зарплат у таких організаціях здійснюється з урахуванням ринкової вартості професій, що веде до відчутної різниці в оплаті праці спеціалістів одного профілю.

Саме нестабільність ринку праці дає реальну можливість не тільки заробити, але й зробити кар’єру. Існує безліч вакансій з різними умовами праці, розміром зарплати і потрібним рівнем кваліфікації. Для людей, які шукають або пропонують роботу, це означає можливість широкого вибору.

Влітку та в період різдвяних канікул на ринку праці спостерігається спад попиту і пропозиції. Найвища активність у пошуках роботи спостерігається у вересні, оскільки, по-перше, восени ринок праці поповнюється випускниками навчальних закладів; по-друге, саме після відпустки у багатьох виникає бажання змінити роботу. Найчастіше у вересні запускаються численні проекти, що означає гостру потребу ринку праці у професійних кадрах [2, c. 140].

Процес становлення ринкових відносин супроводжується низкою проблем. Одна із головних - відсутність на українському ринку праці робочих місць з гідною оплатою. Найнижчий рівень зарплати спостерігається у сферах легкої промисловості, охорони здоров’я, освіти, культури, сільського господарства.

Ще 15 років тому основну масу безробітних в Україні складали три категорії громадян:

  • жінки;

  • особи, які мають вищу або середню професійну освіту;

  • спеціалісти передпенсійного віку.

З часом ситуація кардинально змінилася. У тих регіонах, де рівень безробіття був вище середнього, основну частину безробітних склали:

  • чоловіки;

  • особи, які не мають вищої освіти;

  • молодь.

Ще декілька років тому для того, щоб отримати престижну роботу, достатньо було закінчити курси менеджерів, бухгалтерів або секретарів, підучити англійську чи опанувати комп’ютер. Зараз роботодавці ставлять вищі вимоги: володіння кількома іноземними мовами, комп’ютерна грамотність, досвід роботи за спеціальністю. З іншого боку, і робітники стали вимогливішими до рівня зарплати, умов праці.

Сьогодні на ринку праці України пропозиція певних спеціальностей перевищує попит. Так, кількість безробітних юристів, економістів і бухгалтерів у декілька разів перевищує потребу організацій у таких співробітниках. Однак, через відсутність на українському ринку праці інженерів-машинобудівників, авіаторів і металургів, які орієнтуються у новітніх промислових технологіях, на деяких вітчизняних підприємствах спостерігається дефіцит кадрів.

За даними Держкомстату України чисельність зайнятого населення віком 15-70 років у середньому за 2010 рік склала 20,3 млн. осіб, що на 132,4 тис. більше ніж у 2009 році. Рівень зайнятості населення збільшився з 56,2 % у 2009 році до 56,7% у 2010 році. [22]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]