Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінарське заняття-Гессе Степовий вовк.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
185.3 Кб
Скачать

Цікаво.

  • Герман Гессе народився 2 липня 1877 року в маленькому містечку Кальві на півдні Германії. Кальв знаходиться у Швабії - області Німеччини, яка тривалий час зберігала ознаки патріархального побуту. Її ніби обійшли політичний і економічний розвиток, проте вона дала світу таких цікавих мислителів як Кеплер, Гегель і Шеллінг, таких самозаглиблених і чистих поетів як Гельдерлін і Меріке.

  • Великий вплив на формування поглядів юного Гессе справив його дідусь з боку матері, Герман Гундерт, філолог-сходознавець, відомий вчений лінгвіст, автор граматики дравідійськой мови малаялам, який більше чверті століття прожив в Індії.

  • У 1914 році Герман Гессе проситься на фронт, проте дістає відмову і починає свою роботу в Комітеті з допомоги військовополоненим. Він заснував видавництво, щоб забезпечувати німецьких полонених літературою.

  • «Повірте, мене давно вже не було б серед живих, — зізнався одного дня письменник, — якби в найскладніші часи мого життя перші спроби малювання не підтримали б мене і не врятували». З тих часів окрім гри на скрипці письменник захоплювався образотворчим мистецтвом. «Це велике щастя — мати можливість грати фарбами і співати хвалу природі». З матеріалами Д. Зубова про акварелі Гессе можна ознайомитися на сайті http://www.manwb.ru/articles/arte/painting/akvarel-Gesse/ (на цій сторінці можна помилуватися і малюнками письменника), або у статті «Гессе – художник» // Иностранная литература. - 2004. - № 10.- С. 232-240.

  • Під час духовної революції шестидесятих років книжки Гессе набули величезної популярності серед молоді, яка повстала проти звичайних меж іудео-християнської моралі. Його книги стали духовним імпульсом до масового «паломництва в країни сходу» і звернення від метушні зовнішнього, до погляду всередину.

  • У 1946 році Гессе був нагороджений Нобелевською премією та премією Гете. У 1955 – Премією миру. А у 1956 році група ентузіастів заснувала іменну премію Гессе.

  • У 1972 році, через 10 років після смерті письменника, впливовий критик писав: «Отже погодилися ж ми, що Гессе, власне, був помилкою, що хоча його твори багато читали і шанували, проте, по суті, Нобелівська премія, якщо мати на увазі не політику, а літературу, була для нас скоріше неприємністю. Розважальний белетрист, мораліст, вчитель життя - куди не йшло! Але з «високої» літератури він сам катапультував себе, тому що був вже занадто простий». Відзначимо іронію долі: коли «Гра в бісер» стала широко відомою, вона сприймалася скоріше як зразок важкої і загадкової «інтелектуальної» літератури, але критерії «високолобості» так нестримно змінилися, що Гессе був відкинутий шкарпеткою черевика до ями для кітчу. Віднині він «занадто простий». (С.С. Аверинцев).

  • Про популярність Гессе у сучасному світі говорять деякі цікаві факти: один з відомих поп-ансамблів має назву «Степовий вовк» і виступає в костюмах персонажів цього роману, а жителі Нью-Йорка можуть поласувати стравами у «Грі в бісер».

Тексти для обов'язкового прочитання: Г. Гессе «Степовий вовк».